Proč státy selhávají přehled

Proč státy selhávají
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220539/bmid_proc-staty-selhavaji-JQa-220539.jpeg 4 38 38

Podtitul: Kořeny moci, prosperity a chudoby. Tato čtivě napsaná kniha odpovídá na otázku, která mate odborníky už po staletí: proč jsou některé země bohaté a jiné chudé, proč je rozděluje bohatství a chudoba, zdraví a nemoci, hojnost jídla a hladovění? Může za to kultura, podnebí, geografické uspořádání? Nebo snad neznalost náležitých opatření a hospodářských strategií? Autoři ukazují, že žádný z těchto faktorů není tak závažný, aby nezvratně předurčil vývoj té které země. Za ekonomickým úspěchem či neúspěchem nestojí příroda či národní mentalita, ale politické a ekonomické instituce vytvořené lidmi. Stačí srovnat Severní a Jižní Koreu – státy obydlené lidmi téhož jazyka, s podobnými geografickými podmínkami, ale s tak odlišnou politickou a ekonomickou situací.... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

Why Nations Fail , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proč státy selhávají. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

tomaser
28.01.2021 5 z 5

Skvělá kniha. Je nepochybné, že široký pluralismus je klíčem k úspěchu. Jako nejdůležitější hodnota, která by z něj měla vzejít je maximální ochrana soukromého vlastnictví. Ostatní hodnoty už se svezou s tím. Souhlasím s tím, že geografické, kulturní či náboženské okolností nejsou hlavní hybatelé změn směrem k inkluzivnim institucím, ale mohou je do jisté míry ovlivnit. Centralizaci bych však nepřeceňoval. Je jisté důležité, aby v dané společnosti existoval nějaký centrální rád, který ukotví potřebné instituce, ale centralizace nesmí překračovat určitý rámec. Přehnaná centralizace je v současnosti celosvětovým trendem a je ve výsledku spíše na škodu. Můžeme doufat, že tento trend nebude pokračovat v posilování socialismu (což koliduje se zmíněnou nejdulezitejsi hodnotou), ale půjde směrem liberalismu. Čas ukáže.

Dejvid
25.01.2018 4 z 5

Kniha je opravdu zajímavý historický exkurz do historického vývoje velkého množství států. Kromě poměrně "profláknutých" příběhu o franzouzské revoluci, historii USA tam najdeme mnohem méně známé příběhy, ať už států subsaharské Afriky, Karibiku či Jižní Ameriky. To množství příkladů, které podporuje hlavní teorii autorů o klíčovém vlivu uzavřenosti/otevřenosti institucí na následné bohatství státu. Nemám dostatečné znalosti v této oblasti, abych mohl potvrdit nebo rozporovat tuto teorii, nicméně mi přijde, že ji to množství příkladů poměrně podporuje.
Jak už bylo zmíněno v některých komentářích níže, také mi vadilo neustálé opakování již vyřčeného. Kdyby to bylo jen na konci kapitol, ale objevuje se to průběžně a náhodně v celém textu, což je poměrně otravné (v kapitole 52 na str. 46 jsme si ukázali apod.).


thorir
28.10.2017 4 z 5

Nepochybně zajímavý historický přehled. Přestože se závěry autorů zcela nesouhlasím, kniha je podnětná, poskytla mi mnoho látky k přemýšlení. Hodnotím vysoko zejména z důvodu značné šíře popisovaných příkladů (tj. inspirace k dalšímu studiu). Na jednu stranu závěr autorů dává smysl (alespoň se tak snaží ukázat na četných příkladech z minulosti). Na druhou stranu, silné odmítání ostatních teorií / faktorů nepůsobí zcela přesvědčívě. Autor se až příliš snadno vypořádává s kulturním pozadím civilizací, až příliš snadno odmítá vliv kultury. Aneb jen kontingentní běh dějin ( = náhoda) je prapůvodní příčinou neúspěchu. Nepochybně ano, však celý vesmír je postaven na náhodě. Skutečnost však bude nejspíš v kombinaci mnoha faktorů.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Proč státy selhávají v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených47x
v Doporučených4x
v Knihotéce27x
v Chystám se číst90x
v Chci si koupit40x
v dalších seznamech1x