Panoptikum pana Perkinse přehled

Panoptikum pana Perkinse
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528598/bmid_panoptikum-pana-perkinse-6581e52fd7471.jpg 5 25 25

Alfréd Perkins má zdánlivě všechno. Peníze, milenku, a především úspěšný podnik, s nímž na sklonku devatenáctého století kočuje Evropou. Jednoho dne jej navštíví starý známý Leopold Higgs a nabídne mu, aby se společně usadili v Čechách a založili zde zábavní park. O téměř sto třicet let později přijíždí na místo bývalého zábavního parku doktor historie Benedikt Knesl s praktikantkou Klárou, aby pomohli policii s nevšedním případem. Ve zpustlém a opuštěném areálu se totiž našla kostra s prostřelenou lebkou... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Panoptikum pana Perkinse. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Ctenar1202
07.05.2024 4 z 5

Tato kniha pro mě byla velice příjemným překvapením. Jedná se o mix žánrů a to historie a detektivky. Autorka se zaměřila na takzvaná panoptika, která byla velice oblíbená v 19. století. Sdružovala v nich lidi s různými druhy tělesných anomálií. Třeba vousatá žena, siamská dvojčata, žena s morbidní obezitou či extrémně ohebná žena. Na tyto podivné lidi se chodili dívat návštěvníci, kteří se jich na jednu stranu báli, na druhou stranu jimi byli fascinovaní. Tato panoptika však ve 20. století začínala ztrácet na popularitě až nakonec zcela vymizela. 

Autorka tyto lidi zasadila do velice čtivého románu, který se odehrává ve dvou časových linkách. V té současné dojde k nálezu kostry, která má průstřel v lebce a rozběhne se tak vyšetřování a pátrání komu ostatky patřily a proč daný člověk zemřel.

V historické lince sledujeme život lidí pracujících v panoptiku a jejich denní radosti a starosti. A taky poznáváme Adu, vousatou ženu, která se zaplete do věcí, které by raději nechtěla vědět. Život v panoptiku je už tak složitý a těžký, ale že by se zde stal násilný zločin? Ráda by všemu přišla na kloub. 

Střídání dvou linek bylo lehce pochopitelné a velice čtivé. Komu patřily ostatky nám je nabízeno zpočátku jako jasně dané, ale samozřejmě nic není tak, jak se zdá a čtenář je okamžitě vtažen do propletence vztahů a intrik, které se nakonec poodkrývají na pozadí života v panoptiku. Já jsem byla s příběhem velice spokojená, ale pravda, ten blížící se konec mi přišel už moc natahovaný a už mi bylo tak nějak jedno, kdo byl vrah, hlavně ať už se to dozvím. Samozřejmě jsem ho neuhodla. Celkový konec mi ale vyrazil dech, protože došlo k opravdu nečekanému rozuzlení a to se mi velice líbilo.

jaroiva
01.05.2024 5 z 5

Příjemná detektivka ze zajímavého prostředí.
V první polovině převládá atmosféra starého panoptika, která mi připomínala knihu Ulička přízraků. Ta se mi taky moc líbila a ráda jsem si přečetla něco dalšího z podobného ranku.
V druhé polovině na mě působila spíš detektivní část ze současnosti. Začalo mě víc zajímat, kdo co...
Líbí se mi, jak se zločin postupně odhaluje synchronně v minulosti i v současnosti. Zajímavě vystavené časové roviny.
Od autorky si určitě přečtu i Prokletí rodu a doufám, že napíše i něco dalšího. Už po této jedné knize si ji řadím k oblíbeným.


MMacicekk
19.04.2024 5 z 5

Tento historický román sice nevyniká akčností a krvavými scénami, přesto vás zaujme svou čtivostí, střídáním kapitol, ve kterých se prolíná minulost a přítomnost, napětím, zajímavými scénami i závěrečnou gradací s velkolepým odhalením.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Závod s časem, Trnová královna a další knižní novinky (9. týden)

25.02.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Panoptikum pana Perkinse v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených25x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených2x
v Knihotéce37x
v Chystám se číst34x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

historické detektivky české detektivky poutě, lunaparky, zábavní parky

Autorovy další knížky

2022  87%Prokletí rodu
2024  92%Panoptikum pana Perkinse