Narcismus – vnitřní žalář přehled

Narcismus – vnitřní žalář
https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62244/narcismus-vnitrni-zalar-8GX-62244.jpg 4 126 126

Vznik poruchy, průběh a možnosti jejího překonání. Narcismus (narcistická porucha osobnosti) patří k mimořádně rozšířeným formám psychických obtíží dnešní doby. Zkušený německý terapeut Heinz-Peter Röhr se ve své knize zabývá osobitým způsobem vzniku této poruchy, jejím průběhem a naznačuje možnosti jejího překonání. Za východisko si autor zvolil kuriózní pohádkový příběh bratří Grimmů „Železná kamna“. Hlavními protagonisty pohádky jsou princ zakletý do železných kamen, která stojí v lese a princezna, která v tom lese zabloudila. Na těchto postavách autor ukazuje kořeny, z nichž narcismus vyrůstá. Pohádkový děj pak doprovází jeho úvahy o hlavních rysech mužského a ženského narcismu, o narcistním soužití, ale také o cestách, které vedou k uzdravení a svobodě. Závěrečný doplněk je stručným, věcným pojednáním o popisované poruše, o jejím společenském významu a konkrétních možnostech terapie.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Narzißmus – das innere Gefängnis , 1999


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Narcismus – vnitřní žalář. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

růžovámakrela
03.08.2022 5 z 5

Celá porucha demonstrovaná na pohádce... ale proč ne, autor je evidentně hlubinně zaměřen. Takže pokud vám tento přístup k psychologii nesedí, berte to jako varování. Za velké plus považuji zahrnutí tématu "patologicky kompatibilního" partnera k lidem s narcistickou strukturou - i tomu je věnována podstatná část knihy.

Kyri
05.07.2022 3 z 5

Kniha je hodně upovídaná. Z první půlky si beru, že na nepříjemné pocity mohou pomoci návykové látka nebo vážná nemoc :). Postupně jsou informace trochu užitečnější. Nicméně mám pořád pocit, že se tam zamotaly symptomy, které vedou k jiným diagnózám (jako např. pocit prázdnoty a postrádání hranic).
Zaráží mě autorova jistota v interpretaci pohádek a chápání symbolů. Prostě ví, jak to je.
Chápu to tak, že autor má velkou trpělivost s lidmi, kteří se mění jen pomalu a ne vždy, i s kritickým postojem těchto pacientů. To je jeho hlavní přínos.


xTerezax
27.06.2022 3 z 5

Je mi hrozně líto, že nemohu dát více *, ale jsem trochu zklamaná. Autorova kniha "Závislé vztahy" je opravdu skvělá, tudíž jsem předpokládala, že její sestra pojednávající o tak zajímavém a komplexním tématu, jako je narcismus, bude na stejné (neli vyšší) úrovni. Neberte mě špatně, kniha rozhodně není žádným brakem, přesto si ale myslím, že téma narcismu mohl autor pojmout mnohem praktičtěji, a v některých případech více do hloubky. Jak už zde i bylo napsáno, občas se natolik soustředil na to, aby symptomy narcismu symbolicky napasoval na pohádkový příběh, že to místy působilo trochu křečovitě a člověk se musel hodně soustředit, aby vlastně pochopil, co tím chtěl básník říci. Škoda. Nelituji přečtení, zároveň bych však knihu vyloženě nedoporučila, k tomuto tématu existují publikace jiné, lepší, poutavější.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Narcismus – vnitřní žalář v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených181x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených9x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst78x
v Chci si koupit35x
v dalších seznamech1x