Mýty přehled

Mýty
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458794/bmid_myty-pE8-458794.jpg 4 167 167

Mýty (Stephen Fry) série

1. díl >

Nik nemiluje búrlivejšie, neháda sa vášnivejšie, netúži dychtivejšie, nesníva odvážnejšie a nepodvádza prefíkanejšie ako grécki bohovia a bohyne. V mnohých ohľadoch sú ešte ľudskejší než my – celé nebesia, zem s božským Olympom, moria aj podsvetie sú scénou pre ich hrdinské činy, ale aj dobrodružstvá, lásky, samopaš, výčiny, hádky, akty pomsty, žiarlivosti či závisti. Stephen Fry si už v detstve obľúbil staré grécke báje a povesti a rozhodol sa ich prerozprávať jazykom blízkym našej tragickej i komickej súčasnosti, a to postupne od zrodenia vesmíru až po stvorenie človeka. Spolu s ním sledujeme so zatajeným dychom Aténu vystupujúcu z Diovej rozťatej hlavy, s Persefonou schádzame do temných hlbín Hádu, ako na vlastnej koži cítime Prometeov ukrutný trest, ktorý mu Zeus vymeral za dar ohňa ľuďom, a chvejeme sa hrôzou, keď Pandora otvorí džbán plný utrpenia. Grécki bohovia stelesňujú to najlepšie i najhoršie v nás a prostredníctvom ľahkého, vtipného štýlu Stephena Frya nám rozprávajú svoje príbehy. Kniha Mýty je dôvtipné, humorné a mimoriadne vydarené dielo človeka, ktorý už vyše štyridsať rokov zabáva svojím hereckým aj literárnym umením celý svet.... celý text

Literatura světová Mytologie
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Mythos , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mýty. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (37)

Mooneylan
15.04.2024 3 z 5

Díky E. Petiškovi známe většinu řeckých mýtů. Některé v tomto titulu nebyly "smrtelnému" čtenáři známé, ale v tomto podání byly jaksi...ploché? Britský humor je krásná věc, ale v českém překladu bohužel nevyzní. I když se pan Brousek opravdu v audio verzi této knihy snažil (a právě díky jeho přednesu se dalo poslouchání snést o něco víc), nemohu říct, že mě tyto příběhy nějak zvlášť nadchly. Kdyby si zachovaly více výpravnosti, nebo se naopak soustředily na lepší humor, bylo by to mnohonásobně lepší.

Finn69
21.01.2024 4 z 5

Stejně jako Hrdinové a Trója chytré, vtipné a čtivé. A stejně jako tyhle oba další díly, doporučuji i Mýty každému, koho aspoň trochu zajímá ta velká, různorodá a rozhádaná rodina řeckých bohů, bůžků, polobohů, najád a dryád. Tady se dozvíte, jak to všechno začalo, kde se vzala země a nebe, bohové a lidé, a vůbec kdo s kým, kdy, kolikrát a za kolik. Moc se mi to líbilo, a těším se, až vyjde ještě Odysseia, to si ale asi ještě počkáme :)


Terkaodkafe
09.01.2024 5 z 5

Na ilustrovaném vydání Mýtů shledávám pouze jednu vadu. Publikace je příliš velká, takže si ji s sebou do batůžku či kabelky nesbalíte, ale aspoň se vám tolik neošoupe. Pokud byste letos měli investovat do koupi pouze jedné knihy, o kterou obohatíte svou sbírku, rozhodně doporučuju tuhle. Zbytek knih si klidně můžete půjčit v knihovně.

Celá recenze na ilustrované vydání v recenzích.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Černá smečka, Budu ti nablízku a další knižní novinky (48. týden)

26.11.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mýty v seznamech

v Právě čtených12x
v Přečtených219x
ve Čtenářské výzvě35x
v Doporučených15x
v Knihotéce167x
v Chystám se číst192x
v Chci si koupit88x
v dalších seznamech8x

Štítky knihy

mýty a legendy řecká mytologie báje

Autorovy další knížky

Stephen Fry
britská, 1957
2019  85%Mýty
2020  88%Hrdinové
2021  89%Trója
2005  63%Lhář
2003  67%Hroch