Muž s fasetovýma očima přehled

Muž s fasetovýma očima
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314620/bmid_muz-s-fasetovyma-ocima-dLg-314620.jpg 4 42 42

Ve Wu Ming-Yiho románovém světě se iluze, představy a sny proplétají s vědeckými poznatky a úvahami a v novém světle přibližují osudy románových postav, jejich osobní ztráty a složitá životní rozhodnutí. Sledujeme jakýsi danse macabre lidí se světem. Autorovo originální pojetí environmentální literatury nám umožňuje podívat se na život složenýma očima hmyzu, prozkoumávat možnosti našich smyslů a uvědomovat si, že svět nebyl stvořen jen pro naše oči a že ve světle možných katastrof neexistuje žádný druhý. Kultura a příroda se proplétají, a tak ohrožení jednoho znamená i ohrožení druhého. Wu Ming-Yi zastupuje novou generaci Tchajwanců, pro kterou environmentální smýšlení tvoří neoddělitelnou součást identity. Román na pomezí vyprávění Haruki Murakamiho a jihoamerického magického realismu. Knihu ilustruje významný český ilustrátor Tomáš Řízek.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mi:Lù Publishing
Originální název:

Fu-jen-šen 複眼人 , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muž s fasetovýma očima. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

ArkAngel
16.05.2024 3 z 5

Na začátek bych řekl, že je kniha k Murakamimu přirovnávána zbytečně. Žánr magického realismu není jednotvárný a ne každé dílo v něm napsané musí být hned jako tvorba japonského mistra. To i Bulgakov je mu za mě blíž. Co se týče přímo Muže s fasetovýma očima, rozhodně je to zajímavá kniha a začátek mě přímo uchvátil. Bavilo mě sledovat obě hlavní dějové linky, poznávat kulturu domorodého kmene, ale jak se román sunul kupředu, můj zájem opadal. Environmentální linka je tu ale krásně cítit a silnou tematiku zde má voda, která se zde objevuje skrze moře, déšť, vodní živočichy a mnoho dalšího.

Kamcatak
23.01.2023 4 z 5

Jsem uchvácena, prostě WOW. Ohodnotit nebo popsat tuto knihu slovy opravdu není jednoduché, proto doporučuji komentář Sharika, který mi úplně mluví z duše.
S Tchaj-wanem mám osobní téměř 10 měsíční zkušenost, takže to pro mne byla docela srdeční záležitost.
Dávám o hvězdu méně, jelikož bylo pár detailů, které mi přišly nedotažené do konce, nedovysvětlené, ačkoliv může být, že jsem jen nepochopila, nebo to tak bylo naschvál, na fantasii každého z nás :)


opic 12
29.06.2021 5 z 5

V dálce se zahřmělo.Srdce v hrudnících plesalo.Obloha v plameni zapadajícího slunce.
Šumění příboje rozsčíslo skryté skalisko.Večer chystá magický příběh pod páteří noci.
.......
Ve vysoké trávě se něco hýbe.Stébla se kývají ze stranu na stranu...uléhají.Nazí milenci omotaní jak šlahouny břečtanu na sloupu elektrického vedení.Bylo.Je.Ne !
Tak to bylo přeci vždycky ...
.......
Těch vyprávění co se lidem uhnízdilo a ještě uhnízdí.Myslíte si že už snad nic jiného nového vás nenadzvedne. A pak si náhodou všimnete na nějakém blogu obálku na níž je nějaká slečna zády a vedle ní je černá micina.
.......
Tak teda do to jdete a zkusíte to.Hmm nějaký Taiwan.Nějaká ekologická agitka zdá se i když tomu taky zas tak nevěříte.
A tu hle.Žádná agitka vůbec.
Fikce se prolíná se skutečností.Takové to tenkrát bylo.
Příjemně ladící poselství které nic nevnucuje.Košatá propletená knížka s mnoha postavami.Odstavce skáčou jak klobočku hop !
Je vám tak nějak příjemně.Jako tenkrát když jste hráli černýho petra.Jak jste lítali na pouti na labutích a jak vás posléze zapomněli sundat dolů a celý náměstí se koukalo vzhůru za vámi.
Tak jako tenkrát...při první puse.Při mrazení a tom pocitu v podbříšku.
.......
Po pár řádcích čtenáři dochází samosebou.Toto nemohl napsat Evropan či nějaký jiný západan.Je to prodchnuté atmosférou s myšlenkama a navrch takové to nezodpovězené stále unikající magično.I když ten realismus je tady tentokrát v převaze.
Jakési ostrovní národy s jejich nářečím.Zvyklosti a se svými božstvy.Překlad na vysoké úrovni zdá se.Však verlyby ty vědí své.
Ano je to současnost jak vyšitá,ale až neskutečně někdy snová a jakoby mimochodem z jiných časů.
.......
Velký zářez Wu Ming-Yi.Nenápadná ale o to větší zážitek.Pro lidi se stejným vkusem a krevní skupinou by bylo škoda nechat si ho nevšimnout.
Někdy se to nejmín pravděpodobné stane skutečným.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Muž s fasetovýma očima v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených55x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených4x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst53x
v Chci si koupit17x

Štítky knihy

ekologie environmentalismus magický realismus tchajwanská literatura

Autorovy knížky

Wu Ming-Yi
čínská, 1971
2016  85%Muž s fasetovýma očima