Můj život po životě přehled

Můj život po životě
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176196/bmid_muj-zivot-po-zivote-176196.jpg 3 542 542

Můj život po životě napsal Michal Viewegh jako určitou formu zpovědi o událostech, které se v jeho životě staly od prosince 2012 a změnily navždy jeho způsob života. Můj život po životě začíná 8. prosince 2012, kdy Michalu Vieweghovi praskla aorta. Byl převezen do nemocnice a půl hodiny marně oživován. Poté byl operován a navzdory předpokladům přežil. Bohužel jeho klinická smrt nezůstala bez následků a potýká se s nimi dodnes. Z jedné strany by měl být šťastný, že vůbec přežil. Z druhé strany se musí smířit s tím, že jeho způsob života je definitivně minulostí. V knize Můj život po životě se Michal Viewegh snaží zachytit pocity a úvahy člověka, jehož život se obrátil naruby, život člověka s poškozeným mozkem. Měl by být rád, že žije, ale může být vůbec rád na světě, když už nic není takové, jako bývávalo? Přežil, ale často ho napadají různé myšlenky... Je odkázaný na pomoc své rodiny a jen jeho nejbližší a psaní mu pomáhají přežít každý nový den. Můj život po životě Michala Viewegha vychází necelý rok po jeho operaci a návratu do života. Je to román, jehož psaní bylo pro autora velmi bolestné, ale přes všechnu bolest je kniha Můj život po životě především knihou očistnou.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Můj život po životě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (115)

eDex
01.05.2024 4 z 5

Tato útlá knížka doyena české současné literatury mě dostala.
Vymyká se ostatní tvorbě autora, čítající povídky, romány a fejetony/glosy.
Toto však bylo zcela jiné čtení. V té tíze jednotlivých slov, řádků a vět se odráželo lidské poznání a dozrání, že nic v životě není garantované a hlavně nic není fér.
Autor se v knize před čtenářem "svlékl donaha", provázel ho svými dny, náladami, myšlenkami, propady až k hlubokému poznání. A pokoře.
Čtivé je to až do konce, v té melancholii je však pozitivní sdělení a závěrečná naděje.
Kniha se mi líbila moc, překvapila. Autora považuji i za jednoho z nejlepších fejetonistů a glosátorů, s bezkonkurenčními pointami.
Tleskám, pane Vieweghu.

mila2411
07.11.2023 3 z 5

Smutné počtení. o MV si můžu myslet cokoliv, ale osud k němu byl nezaslouženě krutý. Tak hodně sil a zdraví!


vladka321
06.11.2023 5 z 5

Po sluníčkových nemocných, kteří bagatelizují své nemocné tělo i duši čtu knihu od člověka, který svůj stav tak pohodově nevidí. Pere se s tím, že prostě není jako dřív... Někdy hůře, jindy malinko lépe. Dobře mu však není a těžko se smiřuje s pocitem, že snad někomu může být na obtíž. Bojí se a tím se u něj stupňují všechny jeho obavy. Kdo nezažil, nepochopí. Každý se se svým osudem pereme, ovšem ti co jsou po těžkém úrazu či zlé nemoci se rozhodně vcítí lépe. Je to houpačka emocí, strachů a nejistot. Já za toto emocionální vysvléknutí děkuji a smekám za obrovskou odvahu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Viewegh píše Dona Juana po infarktu

25.02.2014


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Můj život po životě v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených918x
ve Čtenářské výzvě90x
v Doporučených13x
v Knihotéce171x
v Chystám se číst63x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech1x