Mít s kým běžet přehled

Mít s kým běžet
https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58191/bmid_mit-s-kym-bezet-4l3-58191.jpg 4 67 67

Mladý Asaf pracující přes léto na radnici dostane za úkol zjistit majitele zatoulané feny, a tak se mimoděk vydává po stopách neobvyklého příběhu. Mladičká Tamar, aby zachránila milovaného člověka, se stává pouliční zpěvačkou a dává se zavléci do světa zločinu. Jeruzalémská Eurydika nečeká na osvoboditele, ale s odvahou moderní dívky se jako zachránkyně sama pouští do boje s nepřátelským světem... Román Mít s kým běžet patří k nejúspěšnějším knihám předního izraelského prozaika Davida Grossmana. Zaměřuje se na odcizení mezi rodiči a dětmi, drogovou závislost, zneužívání druhých a vnitřní sílu jedince. Děj románu je zasazen do současného Jeruzaléma a jeho nejbližšího okolí, realistickou, až syrovou scenérii města ovšem prostupuje přízračná atmosféra... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Mishehu laruts ito , 2000


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mít s kým běžet. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Tydvik
20.05.2022 2 z 5

Mé počáteční nadšení (autor se chvílemi umí vyjadřovat velmi malebně) začalo poměrně brzy mizet někde v hodně velké dálce, až se ztratilo úplně a zcela.
Ať na to koukám z jaké strany chci, nemůžu si pomoct… je to celé takové evidentně vypočítavé a na efekt. Nebo vypočítané na efekt. To je jedno. Tím pádem mi tam chybí alespoň náznak nějakých skutečných emocí. Zvláštní, na někoho působí kniha silně pocitově, na mě jako akce a sled obrazů bez pocitů.
Zároveň se tady také jedná o klasickou a čistokrevnou Young Adult. Na tom samozřejmě není nic závadného; pokud by se ovšem nestyděla si to přiznat, nehrála si bůhví na co a já s ní nemusela zbytečně ztrácet čas, který je vzácný.
Protože na tyhle naivní bábovičky, i když zabalené do krásného jazyka, jsem už prostě Old Adult.

Greenfingers
06.02.2022 5 z 5

Nevšední příběh převyprávěný mistrovským způsobem. Autor potvrdil své literární kvality, které jsem již ocenil v mém komentáři ke knize Přijde kůň do baru.


Angie_Missfit
14.07.2019 3 z 5

Zvláštní. Kniha je po všech směrech napsána dobře, postavy nejsou ploché, jejich příběhy zajímavé, ale přesto mě neoslovila. Dlouho jsem nemohla přijít na to proč, ale po chvíli, kdy jsem si od knihy odpočinula, jsem to rozlouskla: na můj vkus je straaašně pomalá a graduje méně, než jsem čekala. Obsahuje spousty popisu - míst, pocitů, minulosti...až to maličko nudí. Také mi moc nesedí jednolitý text bez kapitol, který pomalost děje v mých očích ještě zesiloval. Knihu jsem asi v polovině odložila a už se k ní nechtěla vracet. Když jsem ji jela do knihovny vrátit a cesta pomalu ubíhala, neodolala jsem a dopustila se knižní prasárny, a sice přečtení posledních pár stran knihy. Překvapilo mě, že kniha končí opravdu přesně tak, jak jsem si myslela. Jazyk je dobrý, kniha je kvalitně napsaná, avšak celé je to jaksi unylé, včetně závěru. Chápu, je to spíš pocitová kniha o objevování sebe sama, o snaze porozumět sobě, svým pocitům i světu kolem, avšak je to podáno tak, že mě to bohužel moc nebavilo. Špatné to ale taky není a rozumím kladnému hodnocení. Osobně však další knihy od autora zřejmě nevyhledám.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (3)

A potom už nemyslel, neslyšel křik lidí kolem, splynul s údery svých vlastních nohou do dlažby, údery srdce a pravidelným dechem, a třebaže nebyl založením dobrodruh, ba právě naopak, naplňoval ho tajemný, nový pocit - potěšení z běhu vstříc neznámu. A jako pružný, dobře nahuštěný míč začala v jeho nitru poskakovat radostná myšlenka: kéž by to nikdy, nikdy neskončilo.


Abys věděl, každý příběh souvisí kdesi hluboko s nějakou velkou pravdou, přestože my ji nechápeme.


A já se prostě rozhodla, slyšíš? Že když mi není souzeno už nikdy odejít z tohohle domu, přinesu si celý svět sem.


Kniha Mít s kým běžet v seznamech

v Přečtených91x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených9x
v Knihotéce26x
v Chystám se číst73x
v Chci si koupit10x