Mať a nemať přehled

Mať a nemať
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164577/bmid_mat-a-nemat-5Yo-164577.jpg 3 257 257

Román Mať a nemať (1937) je obrazom pomerov v Spojených štátoch v čase krízy začiatkom tridsiatych rokov. Jeho tri časti vznikali postupne z poviedok, ktoré Hemingway spočiatku uverejňoval samostatne (prvá vyšla r. 1934, druhá r. 1936 a treťou r. 1937 zjednotil celú knihu). Dej románu sa odohráva medzi Floridou a Kubou, na miestach, ktoré autor dôverne poznal a boli úzko späté s jeho životom. Hlavný hrdina Harry Morgan, zápasiaci o holú existenciu a snažiaci sa uživiť rodinu, si v spoločensky rozdelenom svete len ťažko môže udržať ľudskú dôstojnosť. Začiatkom tridsiatych rokov, ked' na Kube zúria boje medzi skupinami cukrových a ovocinárskych monopolov, často dochádza k pučom v záujme tej či onej skupiny, lúpežiam a vraždám. Okolnosti strhnú Harryho do svojho víru, donútia ho nielen pašovať alkohol a ilegálne prevážať ľudí, ale i chladnokrvne vraždiť.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

To Have and Have Not , 1937


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mať a nemať. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (26)

Nifredil
09.11.2023 2 z 5

Nedočetla jsem to. Hemingway prostě není moje krevní skupina. Nebavily mě rozhovory, na kterých je kniha hlavně založena, postavy mi byly nesympatické, děj mě vůbec nechytl a přiznám se, že jsem ho v té knize i marně hledala, atmosféru to pro mě nemělo, jen ty dialogy. Přeskakovala jsem, až jsem to odložila. Pro mě prostě tohle téma není a autor taky ne.

Ivule9
21.08.2023 3 z 5

Jedná se o příběh založený hodně na dialozích, zajímavě se v něm střídají vypravěči. Atmosférou mi ze začátku připomínal Starce a moře, i tady je hlavní hrdina rybář (Harry Morgan) a nacházíme se v oblasti Key West a Kuba. Stejně jako Santiago, i Harry je neuvěřitelný vytrvalec. Ale tady podobnost končí.

Autor nám v Mít a nemít ukazuje chudé muže, kteří jsou plní starostí, jak uživit rodinu. Příběh je to syrový a surový, se spoustou rvaček a drsného zacházení. Aby Harry sehnal peníze, riskuje svůj život ilegálním převážením osob nebo alkoholu.

Hemingway zapojuje i spoustu vedlejších postav. Je tady naznačena i kubánská revoluce, stávkování za lepší podmínky. Ve druhé části příběhu vystupuje i spisovatel Richard Gordon a jeho přítelkyně a řeší svůj vztah a další osoby z řad spíše "smetánky".

Celkově bych to shrnula asi tak, že často netušíme, co vše lidé mohou podstupovat a riskovat, aby měli co jíst, a že ani ti bohatí nemusí mít klidné spaní, což se řeší úplně na konci.

Mými oblíbenými díly i nadále zůstávají Stařec a moře a Komu zvoní hrana a co se týče Mít a nemít, tak tam vlastně nevím a nedokážu to nějak jednoznačně zhodnotit. Ještě o tom budu přemýšlet, mám z toho dost rozporuplné pocity, bylo to na mě takové až moc drsné a hrubé, i když asi rozumím tomu záměru a že to bylo napsáno v určité době. Přesto některé pasáže oceňuju a mám podnět k zamyšlení .

"Jenomže abys tím dobrým chlapem vydržel bejt pořád, to se nikomu nepodaří."


LukasB.453
12.07.2023 4 z 5

harry je to nejryzejší chlapáctví, takový bychom chtěli všichni ve dvaceti být. ale nejsme.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mať a nemať v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených382x
ve Čtenářské výzvě26x
v Doporučených7x
v Knihotéce255x
v Chystám se číst54x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech4x