Laurus přehled

Laurus
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277255/mid_laurus-HRy-277255.jpg 4 34 34

Svůj druhý román Jevgenij Vodolazkin zasadil do prostředí Rusi patnáctého století sužované morem. Hlavním hrdinou románu je středověký lékař, resp. léčitel, který za pomoci bylin a jiných přírodních produktů zachraňuje životy druhých. Když však během porodu nedokáže zachránit svou milovanou Ustinu, rozhodne se opustit svoji vesnici, svůj dům, změnit si jméno a jako poutník se vydá na cestu za vykoupením. Cestuje po Evropě a všude využívá svých léčitelských schopností. Jeho talent mu umožňuje doslova spasit životy lidí nakažených morem, zacelovat nejrůznější poranění a čím více se pro druhé obětuje, tím silnější je jeho dar. Když však konečně doputuje až do Jeruzaléma, zjišťuje, že ten nejtěžší úkol jej teprve čeká. Laurus je postaven na věčných tématech – víře, lásce, ztrátě a sebeobětování. Střídáním jazykových rovin (od středověké až k moderní ruštině) se autorovi daří tento pocit věčnosti přenést i na čtenáře.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Omega
Originální název:

Лавр (Lavr) , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Laurus. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

honajz
23.08.2022 3 z 5

Mám s touto knihou problém, že to není ani ryba ani rak. Tváří se to jako věroučný spisek s náboženským podtextem, ale spíše tyto věci využívá pro takový ten moderní příběh o všem a o ničem, s trochou červené knihovny, s trochou odtud a odtamtud - zkrátka, dal by se podle toho natočit čistě typický hollywoodský film, a možná by to šlo hned na Oscara (hrát v tom dostatečný počet černochů a LGBTQ+ herců). Vlastně mi to nedalo nic. Je zde sice spousta sesbíraných zajímavostí o různých bylinkách a lidovém léčitelství, ale nějak mě to nebralo u srdce, přišlo mi, že to stále tak nějak plave po povrchu a navzdory mnoha postavám to vůbec nejde pod kůži.

malýčtenář
11.03.2021 2 z 5

I když mám historii velmi ráda, tato kniha mě neupoutala. Přesto jsem ji nakonec přečetla celou. Mám z ni rozpačitý pocit, že jsem ji zcela nevěnovala tolik času, jak by zasloužila.


DivnýJanko
23.11.2020 5 z 5

Ako priaznivec východnej pravoslávnej Cesty, môžem túto knihu len odporučiť. /Čítané v slovenskom - výbornom preklade/ Jazyk je ľahký a hlboký. Vety sú čisté a krátke. Príbeh v prvej rovine veľmi pútavý, ľudský, no v druhej a tretej rovine, je vesmír Dobra a Svetla a hlavne Poznania. Svet jurodivých je dokonalý, dokonalý aj v nemožnosti objať tento svet, primitívnou logikou ateizmu a plytkej logiky. Ostal vo mne voňavý pocit. Autorovi Bohu ďakujem zo srdca úprimného. p.s. knihu neodporúčam povrchnému čitateľovi.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Laurus v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených45x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených3x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst39x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x