Líc a rub přehled

Líc a rub
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12248/lic-a-rub-12248.jpg 4 36 36

Kultura série

< 6. díl >

Šestá kniha z cyklu Kultura. Před mnoha lety obloha dštila kamení a oheň a takový nápor staré impérium nevydrželo. Země, které se vymanily z jeho svazující hegemonie, mají nastolit nový světový pořádek. Zvláště dva lidé vidí tento proces v širších souvislostech. V zimním paláci má králova nová lékařka více nepřátel, než si zprvu uvědomuje:Její protivníci ovšem nevědí, že nemá ve svém arzenálu jen léky… V jiném paláci zahorami má ve službách královraha protektora jeho hlavní tělesný strážce také své nepřátele. Ti ale dokážou udeřit mnohem rychleji a on s nimi bojuje mnohem tradičnějšími prostředky. Kniha je příběhem dvou příběhů. Oba spějí k dramatickému vyvrcholení, oba jsou spolu spjaty víc, než hrdinové tuší, a oběma je společným jmenovatelem klam, láska a zrada. Román je mistrovskou ukázkou toho, co autor (na českém knižním trhu proslulý Vosí továrnou) dokáže na vrcholu svých tvůrčích sil. Přeložil Viktor Janiš.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Inversions , 1998


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Líc a rub. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

puml
05.11.2023 4 z 5

Trochu jiný příběh z Kultury. Je to jen v náznaku a pro ty, co už četli jiné díly téhle skvostné série to bude srozumitelné a ocení tu velmi subtilní rovinu související s Kulturou. Jinak je to klasický Banks se svým gotizujícím a zádumčivým stylem, který mám na jeho románech tak rád. V rámci Kultury je to asi zatím nejatypičtější díl. Je to ale zároveň román svým způsobem nejsvébytnější (v rámci Kultury), který lze číst zcela bez znalosti jiných dílů série a se samotným žánrem sci-fi související jen velmi nenápadně - takřka v náznaku - atmosférou a nasvícením některých situací. Doporučuji.

martin3420
10.01.2022 5 z 5

Opět parádní příběh od Bankse. Musím říct, že ho začínám mít rád, tahle série z cyklu Kultura je absolutní topka. Je to záživný, propracovaný, chytrý, spousta životních postřehů, zase skvělé postavy. Jednou bude tohle klasika i u nás.


Finn69
22.08.2016 4 z 5

(SPOILER) Zvláštní fantasy příběh, vlastně dva příběhy, které postupně splývají. Hrdinkou prvního z nich je tajemná králova lékařka ze vzdálené cizí země, v tom druhém je hlavní postavou osobní strážce diktátora. Oba z nich bojují jak s neustálými úklady, tak se svými vlastními city a oba nakonec v tomto boji prohrávají. Velmi dobré, doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Líc a rub v seznamech

v Přečtených41x
v Doporučených4x
v Knihotéce57x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

space opera skotská literatura sci-fi

Autorovy další knížky

Iain M. Banks (p)
skotská, 1954 - 2013
2018  80%Pomysli na Fléba
2002  79%Líc a rub
2003  74%Most
2004  88%Vraní ulice
2019  84%Hráč