Rebel přehled

Rebel
https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87682/bmid_rebel-zJH-87682.jpg 4 110 110

Kronika občanské války Bernard Cornwell je v anglosaském světě úspěšný a známý autor, který se proslavil zejména romány o Richardu Sharpovi, ale tato kniha je podle vyjádření britského tisku ještě lepší. Je to příběh Seveřana Nathaniela Starbucka, který se na počátku války Severu proti Jihu ocitl na jižanském území a z vděčnosti k Washingtonu Faulconerovi, který mu zachránil život, vstoupil do jeho pluku, takže se vydal do boje proti vlastním lidem, mezi jiným i svému otci. Nathaniel Starbuck, syn známého bostonského kazatele, zaníceně kážícího proti otrokářství a domáhajícího se podrobení vzpurného Jihu, se řízením osudu na jaře 1861, na počátku občanské války v USA, ocitne v Richmondu, hlavním městě rebelie. Před potupným ztýráním ho zachrání otec jeho přítele, také studenta semináře v Yale, a Nathaniel z vděčnosti vstoupí do jižanské armády. Na Jihu se zamiluje do krásné dívky dost pochybných mravů. Postupně v sobě odhaluje zcela jiné vlastnosti, než jaké v něm chtěl pěstovat jeho neúprosně přísný otec. Místo kněze se stává vojákem a stále častěji se dopouští hříchů, kterých se pod vlivem rodinné výchovy dříve děsil. Po první velké bitvě, v níž Jižané vítězí, se stává plnoprávným příslušníkem armády Konfederace. Kniha líčí nejen jeho příběh, ale i poměry v odštěpenecké Virginii na počátku šedesátých let devatenáctého století. Rebel je první část čtyřdílné kroniky občanské války.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rebel. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

Luigi1
21.11.2023 5 z 5

Začátek trochu přibržďoval ale pek se Cornwel rozepsal

OlafSveinsson
09.10.2023 4 z 5

Už třetí podzim za sebou trávím ve společnosti hrdinů z románů Bernarda Cornwella. Tentokrát padl výběr na sérii z americké občanské války.
Nathaniel Starbuck, naivní a pobožný mladík, sice ze začátku nebyl někdo, kdo by měl nějak moc mých sympatií. Postupem času si ale utřiďuje priority a nakonec i plní sliby, na jejichž plnění by se před pár měsíci bál jenom pomyslet. Ale občanská válka teprve začíná, takže hurá do dalšího dějství.


Jiruka Kareru
01.09.2023 5 z 5

Zajímavá a poutavá kniha. Rozjezd je pomalejší, ale pak už to jede.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rebel v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených168x
v Doporučených11x
v Knihotéce113x
v Chystám se číst55x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech1x