Kniha ztracených přátel přehled

Kniha ztracených přátel
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434464/mid_kniha-ztracenych-pratel-2oq-434464.jpg 4 75 75

Bývalá otrokyně Hannie Gossettová má velký sen – ráda by se znovu setkala se svou matkou a sourozenci, kteří byli za americké občanské války rozprodáni po celém Jihu. Zbyla jí pouze malá farma a nyní hrozí, že přijde i o tu, pokud se ovšem nevydá na nebezpečnou pouť za ztracenými dokumenty. Cestou však Hannie musí čelit těžkým rozhodnutím, která zásadně změní její život, a zasáhnou i Benny Silvovou, louisianskou učitelku, která o dvě stě let později pátrá po osudu Hannie a její rodiny.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Book of Lost Friends , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kniha ztracených přátel. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Pavlaj
07.03.2024 5 z 5

Půjdu proti proudu. Jsem moc a moc spokojená a nízkému hodnocení knížky tady nerozumím. Snad se vinou špatně napsané anotace dostala do rukou čtenářům s nesprávným očekáváním, jinak si to neumím vysvětlit.
Dobrodružně – historický román je založený na reálné novinové rubrice „Lost friends“, pomocí které se snažily po válce Severu proti Jihu najít rozprodané rodiny bývalých otroků. 18letá Hannie putuje z Louisiany do Texasu a po cestě pátrá po stopách své ztracené rodiny. Kvůli lince únosu a řádění Marstenova gangu je historická linie docela napínavá.
Ve storyline ze současnosti je vidět, jak otroctví sice bylo zrušeno, ale obrovské nerovnosti a nespravedlnost zůstávají. Příběh učitelky z vyloučené lokality, která se snaží dostat své žáky ke čtení, se zamýšlí nad významem literatury i důležitostí uvědomění si vlastních kořenů.
Naštěstí žádné soap opera romance nebo jen střídmě a okrajově. Náhradou za to nechybí v současné rovině příběhu tajemné panství s knihovnou (ano, klišé, vím).
Některé důsledky otroctví si člověk bez vysvětlení neuvědomí. Např. že otroci se jmenovali po svém majiteli, v důsledku čehož o sto let později mohou na jednom místě žít bílí i černí se stejným jménem – rod bývalých majitelů i potomci jejich bývalých otroků. Někteří z bývalých otroků si jméno samozřejmě změnili, omezovali tím ale svou šanci shledat se zpětně se svými rozprodanými příbuznými. Nelehká volba...
„Je smutný, když příběhy umřou, protože už je nikdo neposlouchá.“

Airelle
21.09.2023 3 z 5

Od autorky jsem nedávno četla Než jsme byly tvoje, a líbil se mi tam její styl vyprávění, i jak srdceryvný je to příběh.

Kniha ztracených přátel je psaná podobným stylem, dokonce si autorka dala tu práci a psala hodně slangově, což pro mě byl paradoxně kámen úrazu. Víc mě bavil pohled Benny z roku 1987 než Hannie z roku 1870 a dál. Ze začátku jsem se do čtení vyloženě nutila a knihu odkládala z mnoha dalších důvodů. Jedním z nich je i to silné téma, které zmiňuje, a tím jsou otroci.

Je neuvěřitelné, jak daleko až minulost zasáhne, jak se rodové linie propojí, a jaká tajemství odhalí, když začnete pátrat.

Než jsme byly tvoje se mi líbilo přeci jen o něco víc, myslím si, že jsem je měla číst obráceně, že by to pro mě mělo ještě větší efekt.


Pavouček2
27.01.2022

Já jí asi na 90 stránce zaklapla, téma by bylo super, kvůli tomu jsem po ní šáhla, ale nějak mě to čtení nebavilo, nedokázalo mě zaujmout a vtáhnout. Po přečtení zdejších komentářů, že nejsem sama, ji odkládám.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (45. týden)

01.11.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kniha ztracených přátel v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených98x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených2x
v Knihotéce145x
v Chystám se číst84x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Lisa Wingate
americká, 1965
2018  84%Než jsme byly tvoje
2020  73%Kniha ztracených přátel
2015  96%Listy do neba
2016  80%Strážkyňa príbehov