Klima je příležitost: Opravdová řešení pro naši budoucnost na Zemi přehled

Klima je příležitost: Opravdová řešení pro naši budoucnost na Zemi
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513987/bmid_klima-je-prilezitost-opravdova-rese-6425ac9f0067e.jpg 4 15 15

Stojíme na počátku jedné z nejhlubších a nejrychlejších transformací společnosti v lidských dějinách. Tato kniha přináší nová fakta a fascinující příběhy změn z celého světa a shrnuje potřebné kroky k zastavení klimatické krize. Popsaná řešení nejsou žádným zeleným šílenstvím ani cestou úspor a odříkání. Je to naše největší příležitost, jak vytvořit čistší, zdravější a spravedlivější budoucnost. Okno této příležitosti se ale rychle zavírá, tak ji neprováhejme!... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Klima je příležitost: Opravdová řešení pro naši budoucnost na Zemi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

bravefox
04.03.2024 2 z 5

Této knize nelze upřít, že je velmi čtivě napsaná, ale je naprosto zjevné, že o tématech je zde přemýšleno poněkud jednostraně a doslova až 'sluníčkářsky'. Je hezké žít v optimismu a naději, ovšem od této knihy bych čekala také trochu realismu ne jen prostou utopii podloženou jednostranými daty. Chápu, že pro člověka, který se těmto tématům nevěnuje je to určitě velmi hezké počtení, ovšem z toho druhého pohledu se jedná jen plytké povídání, které všechny akorát přesvědčuje, že se o nápravu postará někdo jiný a my si jen musíme počkat na ten hezký svět. Ovšem opak je pravdou, v tomto případě musíme začít každý sám sebou.
Budiž mi příkladem obhajování elektromobility a těžby lithia pro lepší zítřky. Pokud hodláme platit za těžbu lithia (nebo kobaltu, pro stejný účel viz odkaz) zlikvidovanou toxickou půdou a odpornou otrockou prací, v některých případech i dětskou a pokud na 1 tunu lithia padne 15 tun oxidu uhličitého nejedná se pravděpodobně o něco, co bych propagovala v knize o klimatu a o lepší budoucnosti, nemluvě o dalších problémech spojených s tímto tématem.

- https://climate.mit.edu/ask-mit/how-much-co2-emitted-manufacturing-batteries; https://www.centrumlidskaprava.cz/blog/tezba-kobaltu-jak-vysoka-je-jeji-cena-kdo-za-ni-plati

Miladad
26.12.2023 5 z 5

Skvělá knížka plná faktů, co dodává člověku naději.


roso.mak
21.12.2023 3 z 5

Na jednu stranu, čím více knih o klimatu vznikne, tím větší je šance, že si alespoň jednu přečte co nejvíce lidí.

Na druhou stranu, pro někoho, kdo měl alespoň jednu v ruce, je zajímavá tak akorát prostřední část o současných projektech a technických pokrocích.

První část je klasicky řádná depka na téma, jak jsme všichni v p*deli (jako že jsme, to nepopírám) a poslední část je o osobní zodpovědnosti a mnohokrát slyšených radách, jak nemáme jezdit autem.

Takže nekupovat. Půjčit a prolistovat.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Klima je příležitost: Opravdová řešení pro naši budoucnost na Zemi v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených17x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

podnebí, klima

Autorovy další knížky

2020  97%Svobodná hra
2023  84%Klima je příležitost: Opravdová řešení pro naši budoucnost na Zemi
2019  70%Nejlepší hry z lesních školek
2016  90%Děti venku v přírodě: ohrožený druh?
2019  0%Tajemství školy za školou