Klára a Slunce přehled

Klára a Slunce
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487870/bmid_klara-a-slunce-UgR-487870.jpg 4 473 473

Román je zpovědí vyřazené robotky jménem Klára, nadané pokročilou umělou inteligencí i pozoruhodnými pozorovacími schopnostmi. Klářiným úkolem je starat se o dospívající dítě, které si ji v obchodě vybralo, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Klára ovšem coby výjimečný robot dostává výjimečný úkol – starat se o dítě vážně nemocné, na jehož nemoc není lék. V příběhu vyprávěném jazykem poznamenaným zvláštnostmi v Klářině vnímání a vyjadřování skutečnosti potvrzuje Ishiguro opět své literární mistrovství. Díky rafinovanosti, s níž Ishiguro vtahuje čtenáře do Klářiny snahy pochopit, jak vlastně lidi fungují, přesahuje román meze pouhé společenské kritiky, satiry či alegorie. Podobně jako dřívější Ishigurova próza Neopouštěj mě patří sice i jeho nový román do žánru sci-fi, daleko víc však připomíná tu tragikomickou, tu melancholickou pohádku. Pohádku o lidském světě odkázaném na nelidské Slunce, v jehož proměnlivém světle se dospělí nejednou jeví dětinštější než děti a roboti lidštější než lidé.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Argo
Originální název:

Klara and the Sun , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Klára a Slunce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (93)

JointlieKat94
20.05.2024 audiokniha 2 z 5

AUDIOKNIHA
Příjemně namluvená, musím dodat.


Né, tohle mi opravdu moc nesedlo. Začátek dobrý, zajímavý námět.. ale jak už je psáno pode mnou, linka se Sluncem byla divná. Ta mi tam nesedla.. kniha mě prostě nechytla tam, kde měla.
Úpéčko Klára se nijak nevyvíjela, negradovalo to, měla spíš dětinské myšlení. Co se týče Josie, vůbec jsem nebyla schopná určit její věk. A dospělí byli podle mě snad všichni blázni.

Nebavilo mne to.

vmatusko
05.05.2024 3 z 5

Ishiguro si ako hlavný námet knihy vybral život s ROBOTOM - úpečkom. Klára ako robot čaká v predajni že si ju niekto kúpi. Prichádza mladá dievčina so svojou matkou, ktorá je chorá, no na prvý pohľad si Kláru zamiluje. Odnáša si ju domov. Klára jej pomáha, je s ňou...
Kniha je písaná zo strany robota, opisuje čo všetko zažíva, ako sa na svet pozerá...
Je to sci-fi čítanie, no ničím zvláštnym ma to nezasiahlo, čakal som nejaké väčšie zvraty, gradáciu ale nič sa nedostavilo.


D.V.Spudil
01.05.2024 4 z 5

Chápu, že Ishigurův zájem směřuje na roboty, ale pro mě prostě nefunguje, že je až moc polidšťuje. Strach? Radost? Vlastní myšlenky, záměry, pověry?
Líp by fungovalo, kdyby šlo např. o nějakou mimozemšťanku. Ano, to Klářino smýšlení je exotické, a tak by se mi to hodilo na nějakou ne-lidskou bytost, ale pořád na bytost, nikoli na stroj.
Kromě toho je to ale moc pěkná knížka, dobré náznaky toho, jak vlastně vypadá svět a jakými otázkami se zabývá, byť to zůstává jen v pozadí děje.
Josiini rodiče - a vlastně všichni ostatní dospělí v knize - jsou magoři, ale i to mě vlastně docela bavilo.
Kniha na mě patrně nezapůsobila tak silně a tak dojemně, jako si snad autor přál, ale to je tím, že jsem vůči umělé inteligenci skeptičtější než většina lidí. Takže dávám pořád dobré 4 hvězdičky.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Vychází Pohřbené kosti, Musím tě zradit a další knižní novinky (38. týden)

18.09.2022


Hotel Ville a další knižní novinky (26. týden)

26.06.2022


Citáty z knihy (1)

V Anglii, tam, odkud pocházím, jsou pastviny k vidění všude kolem a vždycky je dělí živé ploty. Je to tak spořádané. A teď se koukni tady. (...) Pastviny jsou rozdělené ploty. (...) Jenže plot se dá ve vteřině strhnout. Krajina plná plotů je tak provizorní. (...) To je na Anglii to pěkné. Že živé ploty vyznačují minulost patřičně zapuštěnou do země.


Kniha Klára a Slunce v seznamech

v Právě čtených22x
v Přečtených579x
ve Čtenářské výzvě88x
v Doporučených32x
v Knihotéce177x
v Chystám se číst392x
v Chci si koupit89x
v dalších seznamech9x