Karel Klostermann a zrod Šumavy přehled

Karel Klostermann a zrod Šumavy
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528716/bmid_karel-klostermann-a-zrod-sumavy-658532603ffd9.png 5 4 4

Kniha vychází u příležitosti sta let od úmrtí spisovatele pevně spjatého s místem, které má pro Čechy specifickou hodnotu. Karel Klostermann (1848-1923) coby tvůrce kdysi jedinečné reprezentace Šumavy totiž dodnes určuje, jak se Češi k rozsáhlému pohoří vztahují. Kniha se proto odklání od obvyklé prezentace autorova života a díla a vydává se cestou výkladu "básníka Šumavy" jakožto kulturního a literárního fenoménu, jenž v sobě zahrnuje jevy, jako je nástup masového turismu, nacionalizace okrajových oblastí či rozvoj knižního trhu orientovaného na profit. Záměrem knihy je problematizovat vžité etikety "svědek zániku staré Šumavy" či "apoštol smíření mezi Čechy a Němci", a umožnit tak vrátit autora z oblasti ideologie do oblasti interpretace. Publikace není oslavou, nýbrž terapií.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Karel Klostermann a zrod Šumavy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

witiko
18.05.2024 4 z 5

Knižní a grafickou úpravou opravdu povedená a krásná kniha – v podstatě výstava, kterou si můžete v klidu projít a pročíst doma v křesle. Moc se mi líbí i to, že autoři zbavují Klostermanna přemíry toho až kýčovitého pelu, kterým je pokrytý, a zvlášť toho, jak naprosto nevhodně a nesprávně sloužil (a asi ještě bude) k nedávné legitimizaci Šumavy jako zdroje dřevařského a turistického průmyslu oproti zájmům samotné přírody. Na druhou stranu mám ale s knihou jeden zásadní problém, a to je, že podle mého názoru vylévá s vaničkou i dítě. Neboli nedoceňuje Klostermanna jako opravdu dobrého spisovatele. Autoři sice nikde přímo nepíší, jak jeho díla hodnotí z literárního hlediska, ale celá kniha vyznívá tak, že "velkého spisovatele" z něj udělala šikovná nakladatelská strategie, reklama, nabíhání čtenářskému vkusu, dobové národnostní potřeby a rozvoj turismu. Dokonce i v té době Klostermannova nepopulární národní snášenlivost je pro autory spíš důvodem porevoluční a dnešní glorifikace než něčím hodným uznání. S tím zásadně nesouhlasím, a proto jednu hvězdičku ubírám. Přes to všechno je totiž Klostermann dodnes čtený proto, že uměl zatraceně dobře psát, a při vší úctě k autorům jsem i přesvědčen, že ačkoli viděl Šumavu ze svého nutně dobového a ne zcela objektivního hlediska, musel znát tehdejší poměry na Šumavě daleko lépe než jakkoli erudovaní teoretikové po více než stech letech. On totiž nepsal jen o Šumavě, on psal i lidech a slouží mu ke cti, že nepsal jen to líbivé, co se po něm chtělo, ale dokázal upozorňovat a připomínat i kontroverzní, konfliktní a především trvale nadčasová témata. Zkrátka si myslím, že to autoři s tou jistě potřebnou demytizací trochu přehnali.

Péťa1950
30.03.2024 5 z 5

Anotace je výstižná, proto se soustředím na zpracování textu a historických materiálů. Úvodní část seznamuje čtenáře s pohledem autorů na život K. Klostermanna, jeho literární činnost, vliv, sepětí se Šumavou, jeho význam pro českou literaturu po dlouhé období. Proč jsou jeho knihy pro čtenáře stále významné, opakovaně se vydávají a další.
Autoři nasbírali veliké množství historických materiálů, rukopisů, dopisů, kreseb fotografií, obálek knih a časopisů. Nelze vše vyjmenovat. Vše je roztříděno do několika kapitol. Zmíněné je i filmové nebo rozhlasové zpracování některých povídek. Kniha je zajímavě graficky zpracovaná. Doporučuji všem, kteří mají rádi Šumavu ve spojení s Karlem Klostermannem. Je to kniha do domácí knihovny k opakovanému prohlížení a pročítání.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Karel Klostermann a zrod Šumavy v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených5x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit1x

Štítky knihy

Šumava

Autoři knihy

Michal Hořejší
česká, 1983
Veronika Faktorová
česká, 1979