Hrdý Budžes přehled

Hrdý Budžes
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181031/bmid_hrdy-budzes-jhZ-181031.png 5 2344 2344

Helenka Součková série

1. díl >

Kniha prostřednictvím vyprávění děvčátka zachycuje život herecké rodiny, která není zadobře s totalitním režimem a v této atmosféře hledá odpovědi na svoje dětské otázky. Volně navazují romány "Oněgin byl Rusák" a "Darda".

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrdý Budžes. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (378)

pakoshka
27.05.2024 5 z 5

Ty moje předsudky! Nelíbil se mi název, nelíbil se mi obal, nelíbilo se mi vlastně nic, co by mě mělo na knížce lákat, ani nevím, proč jsem po ní nakonec sáhla... Ale dobře jsem udělala, jak mě Helenka bavila! Tisíckrát ano a musím vidět i divadelní adaptaci.

Věra91
12.05.2024

Kniha, kterou mám ráda hlavně v divadelním podání Báry Hrzánové. Viděla sem ho několikrát. Od tý divadelní se ta knižní neliší. Líbí se mi tam to jak vtipně zachycuje náladu a poměry v komunistickém režimu očima malého dítěte.


Ivule9
08.05.2024 4 z 5

Hrdý Budžes, známá a dle hodnocení oblíbená knížka, proslavená divadelním zpracováním v hlavní roli s Bárou Hrzánovou.

Celý příběh je vyprávěn dětskýma očima z pohledu osmileté Helenky (to se autorce povedlo skvěle).

Sledujeme její rodinný a školní život, Helenka má problémy s nadváhou, bojí se posměchu a nejradši chodí za rodičema do divadla. Úplně nerozumí, co dospěláci okolo ní řeší. Máma s nevlastním tátou jsou herci v místním divadle v Ničíně v době komunismu a perou se s režimem. Helenka tráví i hodně času s prarodiči a komentuje i mezigenerační střety. Jsou tam i náznaky příběhu ohledně jejího pravého otce Frensteina.

V příběhu jsou podle mě tak akorát vyvážené prvky komiky a tragiky. Líbila se mi slovní hříčka s Hrdým Budžesem. A taky věrohodné vyprávění společenské nálady v totalitním režimu z pohledu dítěte. Nalákalo mě to na přečtení dalšího dílu: Oněgin byl Rusák, kde je Helenka starší. Tak uvidíme.

"Včera jsem ve školním rozhlase slyšela krásnou básničku o jednom pánovi. Jmenoval se Hrdý Budžes, byl velice statečnej a vytrval, i když měl všelijaký potíže."

"Jóga to je totiž takový cvičení, při kterým se člověk skoro nehejbe, ale vezme třeba jednu svoji ruku a jednu nohu, zaváže je na uzel a musí to půl hodiny vydržet."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hrdý Budžes v seznamech

v Právě čtených14x
v Přečtených3 578x
ve Čtenářské výzvě408x
v Doporučených297x
v Knihotéce557x
v Chystám se číst511x
v Chci si koupit83x
v dalších seznamech22x