Emil Boček - Strach jsem si nepřipouštěl přehled

Emil Boček - Strach jsem si nepřipouštěl
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367794/bmid_emil-bocek-strach-jsem-si-nepripous-Dsv-367794.jpg 4 40 40

Životní příběh Emila Bočka je vpravdě fascinující. Narodil se roku 1923 v Brně, odkud odešel tajně na konci roku 1939, balkánskou cestou se dostal do Bejrútu. Jako vojín pěšího pluku se účastnil ústupových bojů ve Francii v létě 1940. V září 1940 byl již v Británii a přihlásil se k letectvu. Nejdříve sloužil jako mechanik u stíhacích strojů, v říjnu 1942 byl přijat do pilotního výcviku a mohl se tak stát jedním z nejmladších československých stíhacích pilotů, kteří měli za sebou operační lety během druhé světové války. Emil Boček říká, že z dosud žijících pilotů RAF on je ten úplně nejmladší. Byl přijat do RAF, nejdříve sloužil jako mechanik, poté jako pilot-stíhač u československé 310. stíhací perutě, za sebou má 26 operačních letů. Výjimečný projekt založený na rozhovorech a vzpomínkách Emila Bočka, vedený historikem Jiřím Plachým, který se specializuje na problematiku československých vojáků působících v RAF.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Emil Boček - Strach jsem si nepřipouštěl. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

Doubravka1975
23.05.2024 5 z 5

Pěkně sepsaný životní příběh generálmajora, válečného hrdiny, pilota RAF pana Emila Bočka z Brna.
Vyprávění pana Bočka se střídá s podkapitolami psané kurzívou s historickými informacemi autora, historika Jiřího Plachého.
Kniha obsahuje plno soukromých fotografií s popisem, ale i plno fotografií bez popisu z Vojenského historického archívu.

Paulus.1987
21.04.2023 3 z 5

Knihu jsem bohužel nestihl přečíst v době, kdy byl generál Boček naživu, takže jsem tak z pietních důvodů učinil až nyní.

Dá se říct, že vše již napsali čtenáři přede mnou. Kniha se skládá ze dvou částí - z vyprávění pana Bočka, které je na konci každé kapitoly doplněno autorovým odborným komentářem.

Nepřísluší mi hodnotit život pana Bočka, ale způsob jeho vyprávění se v žádném v případě nedá srovnat např. s vypravěčským talentem pana Fajtla. Dá se souhlasit s tím, že pro čtenáře a zájemce o leteckou historii se nemusí jednat o atraktivní čtení, ale zde je třeba brát v úvahu, že pan Boček započal s operačními lety až v říjnu 1944, tedy prakticky na sklonku války.

Souhlasím i s kritikou odborného komentáře, který byl spíše suchopárným souhrnem faktů, dat, počtů a statistik. Rovněž mě mrzela absence popisů vložených fotografií (nikoliv obrazové přílohy), které v knize nakonec sehrály roli pouhého vizuálního doplňku.


Mabie
28.03.2023 2 z 5

Asi se nedá úplně říci, že četba je způsobem, jak uctít něčí památku, ale vzhledem k žánru to u mne tak bylo. Odvážný, statečný, vlastenec, hrdina, je mnoho pojmenování, která se pojí se jménem genmjr. Emila Bočka a já jsem chtěla vědět více o tak výjimečném člověku.
Knihu psal historik a je plná souhrnných přehledů, přesných údajů a konkrétních dat. Tyto historické informace se střídají s vyprávěním Emila Bočka v Ich formě, ale v zásadě se několikrát opakuje totéž, dokonce téměř stejnými slovy. Samotné vzpomínky pana generála byly živé a zajímavé, ale to ostatní se skoro nedalo číst.
Kdyby byl rozsah knihy třetinový, byla by to čtivá záležitost, ale autor promarnil tak silné téma v souhrnech, číslech a názvech. Méně dat a více vyprávění pana generála!
Škoda, čekala jsem výrazně více.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Emil Boček - Strach jsem si nepřipouštěl v seznamech

v Přečtených46x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených2x
v Knihotéce26x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x