Dobrodružství sebeobjevování přehled

Dobrodružství sebeobjevování
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31186/bmid_dobrodruzstvi-sebeobjevovani-d1V-31186.jpg 5 54 54

Srozumitelný průvodce pro sebepoznání i psychoterapii z hlediska nového rozšířeného modelu lidské psychiky. Průkopnické dílo předkládající poprvé souhrn poznatků autora z výzkumů v rámci nového vědního oboru – transpersonální psychologie. Kniha obsahuje podrobný popis principů holotropního dýchání – významného přínosu autora k rozvoji hlubinné psychologie a psychoterapie. Obsahuje i popis dalších postupů oslabujících víru, že jsme pouhým „egem zapouzdřeným v pokožce“. Text doprovází mnoho černobílých obrázků. Doplňené aktualizované vydání.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Gemma 89
Originální název:

The Adventure of Self-Discovery , 1988


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobrodružství sebeobjevování. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

painthers
21.05.2024 2 z 5

Překvapeně musím říct, že jak jsem se na Grofa těšila, protože se mi před mnoha lety hrozně líbil (jeho Vědomí a tajemství smrti mám dokonce v seznamu doporučených knih), tak tohle bylo zklamání. Mám celkem toleranci na to, když si vědec některých disciplín trochu uletí do divočejších hypotéz (a psychiatrie k tomu dost vybízí), protože lidské poznání je omezené a mnoho toho nevíme. Tahle Grofova kombinace transpersonálních, mytologických a paranormálních jevů mi ale místy připadala dost přitažená za vlasy, stejně tak zvláštní odkazování se na některé výzkumy nebo to, jak se kniha snaží tvářit jako odbornější pojednání, ale dává dohromady primárně reporty pacientů. Zdá se mi, že psychedelické vědě tohle může působit trochu i škodu, ač nerozporuju Grofův nesporný životní přínos na tomto poli. No, nevím - asi se nyní k žádné další Grofově knize vracet nepotřebuju…

Niki111
13.01.2023 5 z 5

Skvělá kniha, samozřejmě pouze pro probuzené...


chevron-man
16.07.2022 1 z 5

Problém u hodnocení knih oproti hodnocení filmů je, že lidi hodnotí knihy, které čtou, a čtou knihy, které je zajímají. Jelikož ale přečíst knihu zabere více času a úsilí než zkouknout film, dochází tu k podivnému jevu, kdy knihy hodnotí nadšenci té oné knihy nebo autora.
Žel, mám to jinak a rád se občas potrestám nějakou nesmyslnou knihou, abych si rozšířil obzory. Vím, že Grof figuruje jako kapacita v oblasti psychologie a nepopírám, že mnoho pacientů může mít různé "mimosmyslové" zážitky, když si zafrčí na nějakém psychedeliku. Ale závěry, které z nich vyvozuje Grof, jsou úplně mimo jakoukoli vědeckou mísu, proto se za vědce nedá považovat. To, co je v knize prezentováno jako transpersonální psychologie, je spíš pseudopsychologie.
Autor pracuje především s tím, co mu pacienti vykládali, nepopisuje příliš, v jakých podmínkách probíhaly experimenty a zda se je se stejnou úspěšností podařilo replikovat, proto se to, co zde píše, nedá považovat za příliš věrohodné.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dobrodružství sebeobjevování v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených87x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených8x
v Knihotéce52x
v Chystám se číst102x
v Chci si koupit49x
v dalších seznamech1x