Doba chemlonová přehled

Doba chemlonová
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509807/aRDqIr-vEM-.jpg 4 61 61

Jak jsem přežil socialismus, svoji rodinu a Brno. Dětství v socialistickém Československu bylo krásné — asi jako každé dětství. Jen nebýt té normalizace… Staré Brno, přelom šedesátých a sedmdesátých let. Ve společnosti jsou stále znát poválečné šrámy, oficiálně se normalizují poměry a tuží se vítězství socialismu. Rodiny si při všeobecném nedostatku musejí nějak poradit, ať už jde o bydlení, spotřební zboží, nebo dovolenou v zahraničí. Jedním z mála způsobů, jak tohle každodenní pinožení zvládnout, je brát všechno s humorem. Nebo alespoň s dětskou zvědavostí a naivitou. Novinář Jaromír Marek se ve vzpomínkové knize Doba chemlonová vrací k neuvěřitelným historkám a zážitkům své poněkud ztřeštěné rodiny a s láskou a vtipem vzpomíná na dětství a dospívání v husákovském Brně. Má se však na pozoru, aby se nechytil do známé pasti a nezaměnil vlastní sentiment za sympatie k dobové realitě.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Doba chemlonová. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Lili2
12.05.2024 5 z 5

Už toto píšu potřetí, vždy se mne komentář zobrazil 2x. Nuže:
Krásným humorným slohem napsáno, je vidět, že to napsal profesionál. Jsem Brňacka, leccos pamatuji, i když o 11 let mladší. Jenom Coca-Cola za mě už teda stala 5,50 Kčs, což byl litr plnotuc.mleka homogenizovaného a DELI tyčinka. Pipi gril pamatuji, tam mj.prodavali smažák v housce za 4 Kčs, a Sputnik? Tam jsme o sobotách v zimě chodívali po plavču. Já dostala jahodový koktejl za 3,80 Kčs.
Též jsem měla lampion na baterku a žárovku. Tuzex si také pamatuji, jak v Jaltě chodívaly bachraté romky a vyřvávaly "bony,marky"!! To mě je autora nesmirne líto, jak ho tam nadvakrát okradli.

iveta3689
09.05.2024 3 z 5

Není to špatně napsané, dobře se to četlo.


Čand@
16.02.2024 4 z 5

Nedokázala by som svoje spomienky spísať s takýmto humorným nadhľadom. Ďakujem autorovi, že to, aké martýrium predstavovalo zaobstarať si napr. páperovú bundu, dokázal opísať vtipne, ale zároveň tak, že ma z toho úplne mrazilo na zátylku. Vychovať vlastné husy, aby bolo kde vziať perie, pokútne zohnať materiál na ušitie (hlavne tie druky na zapínanie!), mať známu krajčírku, ak vaša mama nebola na to zručná, mesiace čakať a čakať. Žiadne vbehnutie do ktoréhokoľvek obchoďáku a vybrať si okamžite zo širokej ponuky farieb a strihov sa nekonalo.
Tiež si pamätáte prázdne výlohy obchodov, dekorované len stupídnymi budovateľskými plagátmi, lebo nebolo do nich čo iného dať? Pane Bože, už nikdy viac, prosím!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Zatmění, Řeka času a další knižní novinky (17. týden)

23.04.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Doba chemlonová v seznamech

v Přečtených91x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených1x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst71x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

Brno

Autorovy další knížky

Jaromír Marek
česká, 1967
2020  88%Interhelpo
2023  73%Doba chemlonová
2019  88%Drama zvané brexit