Digitální minimalismus přehled

Digitální minimalismus
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425192/mid_digitalni-minimalismus-vhL-425192.jpg 4 157 157

Zkroťte návykové technologie a získejte zpět svůj čas a koncentraci. Digitální minimalisté jsou spokojení lidé, kteří nezažívají strach, že jim v online světě něco utíká. Nemají nutkavou potřebu neustále kontrolovat mobil, protože dobře vědí, které činnosti mají smysl a přinášejí jim skutečné uspokojení. Autor přelomové knihy Hluboká práce tentokrát bije na poplach před závislostním chováním v digitálním světě, které se plíživě proměnilo v normu. Cal Newport přesvědčivě ukazuje, že nutkavé používání sociálních sítí a dalších digitálních výdobytků nám neposkytuje žádný hlubší užitek, ale naopak nás připravuje o čas, soustředěnost a naplňující mezilidské vztahy. Řešením je digitální minimalismus: používání technologií, při kterém se soustředíme na malý počet pečlivě vybraných digitálních aktivit. V knize se mimo jiné dozvíte: • Jak provést digitální úklid a jak si po něm nastavit pravidla pro používání technologií. • Pro koho je naše pozornost zdrojem zisku a jak funguje tzv. ekonomie pozornosti. • Kolik desítek hodin měsíčně můžete díky digitálnímu minimalismu získat oproti průměrnému uživateli Facebooku. • Proč je digitální minimalismus účinnější než utopická snaha o úplnou digitální abstinenci. • Jak si zařídit pravidelné dávky samoty a získat potřebnou koncentraci.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Věda
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

Digital Minimalism , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Digitální minimalismus. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

Peace
16.05.2024 4 z 5

"Protože digitální minimalisté zdaleka nebývají online tak často jako jiní lidé, lze snadno uvěřit myšlence, že vyznávají extrémní životní styl. Oni by ale namítli, že je to naopak: extrémem je, kolik času svým obrazovkám věnují všichni ostatní."

Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Jsou v ní zajímavé myšlenky, pro dnešní dobu čím dál více aktuální. Některé pasáže bych ovšem oželela a celkově by knize prospělo méně stran.

Klamm
27.03.2024 5 z 5

To, že se s internetem a chytrými telefony mění svět a myšlení lidí, je jasný jako facka. Posoudit rozdíl před a po, mohou hlavně starší generace, které zažili život offline.
Nakolik nás digitální svět ovlivňuje, si můžeme plně uvědomit, až po odložení chytrého telefonu. Nejde jen o ten primární moment, kdy se do telefonu koukáme, ale i o to, co následuje po jeho odložení. Sledovat, jaké stopy a smetí, to v naší mysli zanechává, jak to ovlivňuje naše myšlení, názory a jak to krade naší pozornost a čas.
Názory autora, mi přijdou jako takový rozumný kompromis. Není potřeba se těchto nástrojů plně zbavit (což by byla škoda), ale zařídit si to tak, aby nám sloužili a ne zotročovali!
85%


knihyKeMne
17.03.2024 4 z 5

Knížka vede nejprve k uvědomění, že jste závislí na digitálních technologiích, potom ukáže, jak je tato závislost škodlivá, načež vám vysvětlí, proč nebude tolik těžké se této závislosti zbavit, a konečně přináší praktický návod, jak toho docílit. Vtipné je, že autor si tím nikdy neprošel na vlastní kůži, tedy tím, že by tuto závislost měl.

Mně to přineslo konečně i pochopení, proč někteří lidé nejsou na sítích k zastižení každou vteřinu. Nějak mě nikdy nenapadlo, že se prostě jen můžou snažit o hodnotnější život.

V knize mi chybělo nějaké to závěrečné shrnutí všech tipů, co v knize zazněly. Něco na způsob motivačních citátů, které bych mohla mít stále na očích. Vše bylo podáváno tak nějak od lesa a schované v hromadě textu. Takhle brzy většinu rad zapomenu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (42. týden)

14.10.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Digitální minimalismus v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených233x
ve Čtenářské výzvě28x
v Doporučených12x
v Knihotéce83x
v Chystám se číst215x
v Chci si koupit66x
v dalších seznamech3x