Čarodějův učeň přehled

Čarodějův učeň
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21234/bmid_carodejuv-ucen-uor-21234.jpg 5 549 549

Na tomto příběhu pracoval Otfried Preussler deset let. Tento někdy temný a strašidelný příběh je určen spíš větším dětem. Inspirací mu byla stará lužickosrbská pověst o chlapci Krabatovi. Čarodějův učeň, který poznává temné stránky černé magie a bojuje proti svému mistrovi, je přiběhem, který stojí za přečtení.

Fantasy Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Argo
Originální název:

Krabat , 1971


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čarodějův učeň. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (134)

Samvěd
08.05.2024 1 z 5

Příliš mnoho pravopisných chyb, např.: ,,vyskočil s koně", kde by místo ,,s" mělo být ,,z''.

JustABookReader
04.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Tetno příběh mě strašně překvapil.
Příběh o chudém Krabatovi co nemá jídlo a po několika snech se rozhodne jít ke mlýnu je fantastický. Velmi napínavý a zajímavý. I když mě příde, že to je spíše drsnějíší pohádka tak všechny ty menší příběhy a postavy mě tak bavily, že jsem se někdy nemohl od čtení odtrhnout. Pokud někdo nechce číst cca 400 stránkovou knihu může si pustit film od Karla Zemana z roku 1977, který je poměrně dobrá imitace, jenom si myslím, že kniha je více mysteriozní a napínavá.


kamibe
20.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Máme tu několik momentů, kterým možná nechceme věnovat tolik pozornosti, protože mlynář je přeci jasná záporná postava. No jo, ale nemá zbytí - chce-li se zachovat při životě, musí obětovat jednoho z chlapců. Je to hnus, můžeme přemýšlet, proč se do takové situace dostal. Kdovíjaký příběh by nám o tom vyprávěl on sám?! Dokonce i na to, že v nečekané situaci zabil svého přítele, se taky dá nahlížet jinak. Pak se mi docela zamlouval jeho postoj při výuce - co se kdo naučí, je jedině žákova věc. Možná by někdy mohl vyprávět i o tom, jak přišel o jedno oko. A jak se vůbec stal mlynářem. Určitě to není jeho původní práce.
Dnešní děti by bylo nutno vzít někam do mlýna a všechno, o čem se tu píše, jim ukázat, aby měly alespoň nějakou představu, co ta práce obnášela. Je tu spousta nových slov, s kterými nepřicházejí do styku, slovo mlýn znají jen z vyjmenovaných slov po L.
Také jsem pozorovala vztahy mezi chlapci, jak opatrně a postupně se objevuje, jak je to vlastně s Jurovou hloupostí. A jak nám i v našem životě může někdo připadat tak trochu přihlouple, ale kdybychom si dali práci a poznali ho blíž, mohlo by nás ledacos překvapit.
Osobně přiznávám, že na mě působil velmi tísnivě a hrůzyplně jak Zemanův film, který jsem viděla před mnoha lety, tak i samotné čtení. Zažívala jsem to, jako bych byla malá holka. Četla jsem před spaním, vždy jen dvě kapitoly a někdy jsem pak měla potíž s usnutím. Při čtení jsem však neustále obdivovala autorův způsob, kterým příběh pro nás sestavil, líbilo se mi, jak docela podrobně popisuje práci, která se ve mlýně musela zastat, a že Pumphuta zmínil podruhé ve chvíli, kdy jsem si na něj už nevzpomněla. Také dávná velikonoční tradice půlnočního znění zvonů a dívčího zpěvu na mne příjemně působila. Našla bych tam ještě mnohé další věci, které mě nějak poutaly. Přečetla jsem si ten příběh až teď, i když knihu mám koupenou už dávno! Takže se mi hodí i do letošní čtenářské výzvy, kterou jsem ještě ani nezačala. Děkuji za cenný čtenářský zážitek.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1972 - Deutscher Jugendliteraturpreis (Jugendbuch (Kniha pro mládež))


Kniha Čarodějův učeň v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených733x
ve Čtenářské výzvě76x
v Doporučených83x
v Knihotéce176x
v Chystám se číst176x
v Chci si koupit62x
v dalších seznamech12x