Boudica 4 - Ve znamení hada přehled

Boudica 4 - Ve znamení hada
https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67046/bmid_boudica-4-ve-znameni-hada-nc5-67046.jpg 4 17 17

Boudica série

< 4. díl

Závěrečná kniha tetralogie Boudica. Píše se rok 60 n. l. a v Británii okupované Římem již dvě desítky let doutná vzpoura kmenů proti nelítostným a nenáviděným pánům. Poté, co byla Boudica, právem krve vládkyně Icenů, zbičována a její dcery znásilněny při trestné výpravě nenasytného římského správce daní, není cesty zpět. Boudičin syn Cunomar v mladickém vzdoru zapálil strážní věž. Řím se dopustil strategické chyby: nový místodržící vytáhl v čele legií na západ, aby zničil posvátný ostrov druidů Monu, a hlavní město zůstalo bez ochrany, vydané na milost dvaceti tisícům bojovníků toužících po pomstě. Vypálit metropoli však nestačí, aby římští vojáci z Británie odešli navždy.... celý text

Literatura světová Fantasy Historické romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Boudica: Dreaming the Serpent Spear , 2006


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Boudica 4 - Ve znamení hada. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Vojslava
20.05.2019 4 z 5

Příběh se přesunul do jasné linie - a není divu, koneckonců je to nejlépe doložená část příběhu, jak sama autorka přiznává. Ale dotáhla to přes potoky krve k očekávanému závěru a musím říci, že minimálně dvě události mne v těch krutostech potěšily. A celá série vlastně taky, rozhodně četby nelituju.

Richie1
01.01.2015 4 z 5

Závěrečný díl historické ságy o Boudice přináší vyvrcholení jejího protiřímského boje. Nový místodržící se rozhodne vyvrátit kult keltských druidů v Británii, a proto vytáhne s legiemi proti ostrovu Mona, sídle věštců. Pokud by se mu to podařilo, odpor britských kmenů by ztratil duchovní zázemí, protože druidové velmi posilovali vědomí svobody a neustále hnali keltské bojovníky do útoku proti Římanům.
Ve stejné době se ale Boudica konečně rozhodne zaútočit proti římským opěrným bodům a zničit i hlavní římské město Camulodunum.
Povstání se rozhoří a k Boudice se připojí většina britských kmenů. Římský místodržící Suetonius Paulinus však přeruší dobývání Mony a vytáhne povstalcům vstříc. Konečné rozhodnutí padne v bitvě.
Sága o Boudice je úžasné čtení. Vytknout mohu snad jen přílišnou pozornost věnovanou věšteckým schopnostem a praktikám (autorka se sama aktivně věnuje šamanským rituálům či výkladům snů). Drobné odlišnosti od obecně uznávané historie lze přičíst snaze upravit děj do logických souvislostí - autorka to navíc částečně vysvětluje v závěrečných poznámkách. Ostatně z této doby není dostatečné množství průkazných látek, aby bylo možné bezpečně tvrdit, že se historie udála jinak, než jak se píše v románu.
V každém případě jde o mimořádně zdařile napsanou ságu o počátcích římské okupace britského ostrova.


kryspin66
30.01.2014 4 z 5

Poutavá kniha. Neustále se něco děje. Řada postav s rozličným příběhem života. Dějiny Británie mě zajímají a je to zase z jiného úhlu pohledu než ze strany římských legií (Simon Scarrow atd,). Tento díl už není jako předchozí tři, ale celá tetralogie stojí za přečtení. Doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Boudica 4 - Ve znamení hada v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených22x
v Doporučených3x
v Knihotéce37x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit1x