Baby Jane přehled

Baby Jane
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217392/bmid_baby-jane-GPz-217392.jpg 4 215 215

Vypravěčkou románu je lesbička – ten typ, co nosí vysoké podpatky a lakuje si nehty na nohou. Piki, její přítelkyně, patří do té druhé kategorie, jejíž příslušnice mají vyholené hlavy, oblékají se do kapsáčů a obouvají do kanad. Piki se o svou dívku stará, jak se sluší a patří: platí jí taxík, kupuje drinky, otevírá dveře a obléká kabát. Nad ránem, když se spolu vrátí z tahu po „homobarech“, jí šeptá do ucha romantická slůvka… Piki je nejvíc cool lesba v celém městě, všichni ji uznávají a všechny po ní touží… Román Sofi Oksanen pojímá hned tři velká témata. Nejenže čtenáři přibližuje strasti mladých lidí, kteří trpí psychickými problémy od deprese k panické poruše, a poodhaluje společnosti uzavřený svět homosexuálů – je to především netradiční milostné drama, které nemá šťastný konec.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Baby Jane , 2005


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Baby Jane. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (50)

sgjoli
26.05.2024 4 z 5

Od Sofi Oksanen jsem četla již Očistu, která se mi moc líbila, tak jsem chtěla vyzkoušet i další její díla. Pustila jsem se tedy do románu Baby Jane a opět jsem nebyla zklamaná.
Tím, že je tato kniha menšího rozsahu, přináší vám dost nahuštěný příběh, který právě díky té nahuštěnosti nabízí docela intenzivní čtení. Čtenář tak vlastně nemá úplně prostor vydechnout, protože se na něj pořád valí další a další nálož v podobě emocí a vztahových eskapád. S každou další stránkou vám příběh přináší další a další poodhalení toho, jak ten zobrazovaný vztah postupně eskaluje, až se dostáváte do nečekaného konce. A ten mi přinesl dost nečekané rozuzlení. Aspoň já to teda nečekala a autorka mne tím koncem docela překvapila.
Řada věcí tu je řečena mezi řádky, což mám ve vztahových příbězích ráda - když si mám/mohu některé věci sama doplňovat, hledat, hádat a interpretovat. Autorka tohle umí hodně dobře a v jejím podání mne to jednoduše baví.
Bohužel nedávám plný počet hvězd. Objektivně vzato myslím, že by si to kniha zasloužila - hlavně za to, jak je to vystaveně a jak autorka dává nahlídnout do mysli dvou lidí, za tu emocionální mnohovrstevnatost. Jednu hvězdu jsem ale přeci jen ubrala - čistě ze subjektivního důvodu. Při čtení byla moje mysl bohužel místy poněkud roztříštěná a já se na to čtení nedokázala bůh ví proč tolik soustředit - tak, jak by si to kniha zasloužila. A tak to na mne nemělo takový emocionální dopad, jak to mít mohlo. Ale kniha je jinak určitě hrozně zajímavá a já ji mohu doporučit.

hawěť
10.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Made me cry. Tak, jak jsem poznal Oksanen, není nejlepší tvůrkyně strhujících dramat a logických labyrintů. Tady je silná, přesvědčivá, a to velmi.
1) Úžasně promyšlený sloh. Nejvíc mě zaujaly ty poměrně časté drobné inkonzistence a zpřesnění. V menším počtu by si člověk až řekl, že to je chyba, ne záměr, nicméně tady to excelentně intimizuje.
2) Velmi realistické propojení s hudbou, kterou když si k závěru fakt pustíte, máte dvojnásobný zážitek, úplně jako film.
3) Není to přetažené. Pokud chcete napsat příběh na nijak extrémně originálním scénáři (konec si tipnete na 50 % od začátku a v určitém bodě se promění v 90 %, ačkoli pak to ještě došperkuje final twist), musíte udržet dojem touhle metodou.


pedroK
23.04.2023 5 z 5

Tak to bylo něco. Po Očistě toto jakoby psala jiná Oksanen. Niterná zpověď zamilované bezejmenné o vztahu s psychicky nemocnou Piky. Nemohla jsem se odtrhnout. Zůstává ve mně spousta myšlenek, otázek a emocí. Velmi neobvyklý trojúhelník vypravěčky, Piky a její bývalky Bossy, která je už od první stránky nechutná osobnost. Od začátku tušíte, že cosi bude hromsky v nepořádku. Na své si přijde každý fanda psychologie a psychiatrie. Šla jsem do knihy trochu s nedůvěrou a po dvou dnech zůstávám paf..Odeon jak vyšitý. Doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Baby Jane v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených280x
ve Čtenářské výzvě33x
v Doporučených12x
v Knihotéce125x
v Chystám se číst117x
v Chci si koupit29x
v dalších seznamech5x

Štítky knihy

homosexualita finská literatura lesby, lesbismus LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

Sofi Oksanen
finská, 1977
2012  78%Stalinovy krávy
2014  75%Baby Jane
2011  90%Očista
2016  66%Norma
2020  72%Psí park