Anatomie: Příběh lásky přehled

Anatomie: Příběh lásky
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511138/bmid_pribeh-lasky-1ut-511138.jpg 4 118 118

Hazel Sinnettová je dívka, která víc než po manželství touží po studiu chirurgie. Bohužel je začátek devatenáctého století a studium medicíny není pro ženy dostupné. Jack Currer obchoduje s těly vykopanými z hrobů a snaží se přežít ve městě, kde život není jednoduchý, navíc tu řádí nemoc, na niž většina nakažených umírá. Když se ti dva potkají před sídlem Anatomické společnosti v Edinburghu, mladík Hazel nijak zvlášť nezaujme. Když ji ale vykáží ze studia u věhlasného doktora Beechama, uvědomí si, že by jí nový známý mohl být užitečnější, než si myslela. Hazel se totiž s doktorem Beechamem dohodla, že pokud se dokáže sama připravit na lékařskou zkoušku, univerzita umožní studium jí i dalším ženám. Jenže na to jen knihy nestačí, potřebuje těla, aby je mohla pitvat a studovat. Jack má své vlastní problémy. Po hřbitovech pronásledují obchodníky s těly podivní muži, jeho kamarádi a známí mizí beze stopy. Nakonec se s Hazel dohodne na spolupráci a odhalí nejen tajemství ukrytá v hrobech, ale i v srdci Edinbourghu a místní společnosti...... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , King Cool
Originální název:

Anatomy: A Love Story , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Anatomie: Příběh lásky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (26)

Knihomolka97
27.05.2024 3 z 5

U této knihy mě na první pohled mě zaujala obálka i název. Vlastně sama nevím, co jsem od ní čekala, ale nedostala jsem úplně to, co jsem doufala.
Bohužel první polovina působila nezáživně a čtení mě moc nebavilo, druhá půlka však příběh zachránila. Byla svižnější, zajímavější i tajemnější. Musím vyzdvihnout i dobře popsanou atmosféru.
Hazel žije v době, kdy si ženy nemohou moc vyskakovat. Prakticky od malička je zasnoubená, nicméně po manželství netouží, raději by studovala medicínu. Je ochotná pro to udělat prakticky cokoliv, jen tak se nevzdá.
Jack obchoduje s těly vykopaných z hrobů, což se Hazel náramně hodí. Potřebuje totiž těla na pitvu a studování, aby mohla složit lékařskou zkoušku.
Do toho se začne šířit nemoc, na kterou mnoho lidí umírá..
Romanická linka, o které jsem si díky názvu naivně myslela, že bude výrazná, tak tomu tak nebylo. Nicméně vše plynulo přirozeně, ti dva se hledali, až se našli. Zvláště jeden jejich moment mi přišel bizarní a milý zároveň.
Hazel a její odhodlání dosáhnout svéhu snu, bylo opravdu obdivuhodné, neměla to jednoduché. Nebyla to křehká květinka, jak by se na první pohled mohlo zdát, což se mi moc líbilo. A záviděla jsem jí její žaludek.
Je to zajímavá kniha, možná zbytečně natahovaná dalším dílem, ale uvidíme, jak se Hazel bude dařit dál.
Do druhéhu dílu jsem se pouštět nejdřív fakt nechtěla, ovšem zvědavost je holt silnější.

Borboleta
26.05.2024 2 z 5

(SPOILER) Pokud hledáte nenáročné čtení do letadla, které vás zabaví na cestu a ještě si v průběhu stihnete dát šlofíka, tak jste tu správně. Pokud ale chcete se kochat příběhovým obloukem, emocemi postav, romantikou, děsivou atmosférou hřbitovů, piteven a smrtící nemoci a rodinnými traumaty, tak jste tu špatně, protože nic z toho tu bohužel není, přestože autorka chtěla.
Hazel se až na jedno zaškobtnutí všechno daří a za svoje rozhodnutí nese jen minimální zodpovědnost. Takto lineární příběh je asi největší nešvar knihy. Přestože oficiálně nic nesmí a už vůbec ne bez doprovodu, tak si dělá, co chce a nikomu to nevadí. Člověk by až řekl, že si někdo všimne, že se ze sídla vážené rodiny stal lazaret pro chudé, ale těžko říct, jestli o tom vůbec ví kuchařka. Vše se dá jednoduše vysvětlit tím, že rodiče mají jiné starosti. Opravdu? To, že se na konci objeví sci-fi vysvětlení, je v pořádku, je to přece fantazie. V pořádku ale není, když svět nefunguje podle jasně nastolených pravidel, to je podvod na čtenáře.
Mezi Hazel a Jackem není žádná vášeň a jediný důvod, proč ji nějak přitahuje, je (asi) zakázané ovoce. Protože jinak fakt nevím, proč by se jí měl líbit. Ostatně není jedno vyznání a dva polibky na "příběh lásky" trochu málo? Nakonec Jackova postava působí spíš jako rekvizita, než jako člověk, ke kterému by měl čtenář přilnout.
Zajímavější je část, kdy se Hazel jde dívat na pitvu a kdy pak chodí do školy. Stejně tak části, kde je popisována římská horečka. Pochvalu zaslouží krásná obálka.


lena.o.knihach
25.05.2024 4 z 5

Před pár měsíci jsem úplně propadla seriálu Ferina Lišák a než jsem se na něj stihla znovu podívat, dostala se mi do ruky tahle kniha. A stejně jako do Lišáka, zamilovala jsem se i do Anatomie. Mají toho hodně společného.

V 19. století není možné, aby ženy studovaly medicínu. Hazel je to ale jedno a klidně se převlékne za muže, jen aby mohla navštěvovat hodiny.
Jack Currer obchoduje s těly. Hazel ke studiu a pitvání potřebuje mrtvoly, Jack zas ví, jak se k nim dostat. A budete se divit, ale i u kopání hrobů se najde romantická chvilka.

Hazel pochází z vyšších vrstev a je to skvělá hlavní hrdinka. Ráda by se stala doktorkou a nikomu nedovolí, aby ji zmařil cestu za svým snem. Jack sice není tak zajištěný, ale srdce má na správném místě.

Romantika tu nehraje prim, ale charaktery jsou skvělé, čte se to samo a i zápletka mě příjemně překvapila. Pokud jste fanoušci série Po stopách Jacka Rozparovače nebo se vám líbí již zmíněný seriál The Artful Dodger, jděte do této krásky, které v létě vychází závěrečný díl.

#spoluprace @knihydobrovsky

všechny komentáře

Související novinky (2)

Loď plná nevěst, Naděje v nás a další knižní novinky (18. týden)

30.04.2023


Smrtící volání, Varšavský sirotek a další knižní novinky (14. týden)

02.04.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Anatomie: Příběh lásky v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených148x
ve Čtenářské výzvě39x
v Doporučených4x
v Knihotéce191x
v Chystám se číst142x
v Chci si koupit22x
v dalších seznamech6x