Smrková Tišina

Smrková Tišina
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509513/bmid_smrkova-tisina-LuW-509513.jpg 3 109 109

Čtyři skupinky lidí se vydaly strávit dovolenou v šumavských lesích. Obtloustlý medik Rudolf se třemi kamarády, Jakub s přítelkyní Sašou, Richard s manželkou Emou a parta studentů v čele s charismatickým sukničkářem Márou. Nejpp Márova parta s Jakubem a Sašou. Mára všem vypráví u ohně strašidelný příběh z války, který se měl odehrát na místě jejich noclehu. Saša, která si není jista vztahem s Jakubem, je Márou okouzlena a v noci se mezi nimi cosi odehraje… Ráno se ukáže, že Jakub zmizel. A při jeho hledání je v lesích nalezen jiný muž v bezvědomí… Kdo to je? Kde se tam vzal? Kam zmizel Jakub? A co má s tím vším společného tajemná postava v modrém svetru, která se tu všem ubytovaným náhodně zjevuje?... celý text

Přidat komentář

Hvězdinka
11.05.2024 2 z 5

Mělo to potenciál, hodně postav, které se protnou, ale zůstalo jen u obrovské snahy, která nebyla naplněna. Zůstalo to bez náboje, bez překvapení... Škoda. 2,5 hvězdičky

AdamMM
04.05.2024 2 z 5

No, nevím. Sem tam záblesk nápadu, ale vše dokonale pohřbeno tunou papíru. Sympatická snaha o šumavský temný příběh vychází nazmar přemírou nedotažených postav a stylistických neplatností. Nebo jsem nechápavě trdlo a uniklo mi, proč se jmenuje stejně jedna hlavní postava i jakési dítě (Jakub), proč je tam tolik ženských postav se jménem začínajícím na "E": Ema, Erika, Ester apod. Prostě zmatek. Dvě hvězdy za snahu a sem tam světlé body. Ale je to spíše grafomanské dílo, nic víc.


gordon13
21.04.2024 4 z 5

Vzhledem k tomu, že autorka prakticky s psaním začíná, mohu jen chválit.
Kniha mě skutečně bavila! Výborný styl, který mi okamžitě sedl, báječná
Šumava a dobrý příběh. Má to svoje mouchy, samozřejmě, ale je to psaní
chytlavé. Těším se na další podobnou tvorbu!

cleopatra11
14.04.2024 5 z 5

Poslední dějová linka se Zdenou je to, že dalším turistům se může ( nemusí ) stát naprosto to stejné. U Sedmičky, identické místo, někdo v modré bundě tam stále je. I přesto, že pachatel se našel, neznamená, že se to již nemůže opakovat.........musíte mít trochu fantazie.
Vynikající kniha, napětí se stupňovalo, mě se to moc líbilo.

Leena
13.03.2024 3 z 5

Thriller to nebyl, jen román s prvky detektivky a tajemna.
Nepochopila jsem poslední dějovou linku se Zdenkou, muže v modrém svetru.
Rudolf a jeho kamarádky zmizely jak pára nad hrncem, o nich pak už ani zmínka.

Ignis
28.02.2024 4 z 5

Kdyby nebyl ten konec, který mi přišel zbytečný, tak dám plný počet hvězdiček. Jinak to bylo fajn, trochu mě jen iritovalo jak se tam všichni hned vyděsili a běželi bůhvíkam, jinak správná kombinace tajemna a detektivky.
Je fakt, že nějaké motivy tam nakonec vyšumí, ale to se stává i zkušenějším autorům.

VěraSlabá
27.02.2024 4 z 5

Jako česká autorka jsem si s chutí přečetla dílo kolegyně a byla jsem celkem spokojená. Každý den jsem se těšila, že si z knihy něco přečtu. Ale místy jsem ji odkládala, protože ve mnoha kapitolách se hodně dlouho nic nedělo... Bohužel jsem se místy nudila. U některých postav bych se ráda dověděla, jak to s nimi bylo dál, třeba s Rudou... Nebo co tedy ta postava v modrém? :-) Chápu však, že autor má prostě námět, na němž knihu postavil, a někomu to sedne, někomu méně... Tak už to bývá. Přeju autorce mnoho úspěchů!

karol.cadex
13.01.2024 5 z 5

A pak má člověk chtít něco psát, když vidím ty komentáře, haha. Poslední dobou vlastně ani nemám chuť komentovat, mám pak pocit, že nejsem k dané knize dost intelektuálně vybavena, když se mi náhodou třeba líbila.

A že tahle se mi líbila! Všechny autorkou popsané šumavské body mám prošlápnuté, takže mě u čtení provázel pocit, jako bych se po dlouhé době vracela domů. A to nebyl jedinej pocit, který jsem měla. Naopak skvěle gradující atmoška, z toho trochu diskomfortu a napětí a představivost jen jela. Kdyby autorka použila na každé straně pár vulgarit, tak je to totální Karika. Hlavně ta nejistota, co přijde dál.

Šumava nejsou jen krásný vyhlídky, kůrovec a dřevěný chodníčky s instagramovými místy. Šumava pamatuje a nezapomíná. Kdo byl na Šumavě v sychravu a zimě ví, že slyší jen extrémní ticho a cítí mráz po celé páteři. Ale ty restaurace jsou tam rok od roku lepší, to zas jo.

Nechtěla jsem, ale musím. Ty komentáře tady jsem vážně pročetla všechny a z drtivé většiny do autorky tepou ženské profily. Proč? Ty vole ta holka napsala dobrou knihu, bez hulákavýho PR, s obsahem a přesahem nad jakousi dnešní realitu a někdo to bude srovnávat se slohem základní školy? Eseji na gymplech? Proč? Čtu knihy, aby mě obohatily a něco ve mně nechaly a tahle to udělala. Autorce přeji jen to nej a těším se, s čím přijde příště.

Honey0105
02.09.2023 1 z 5

Abych pravdu řekla, tak tahle kniha pro mě byla velkým zklamáním. Způsob jakým je kniha napsaná mi připomněl spíš nějakou mojí literární esej z gymnazijních let. Dost lidí vyzdvihuje krásné popisy Šumavy, ale mně tam chyběly i ty. Myslím si, že mohla jít autorka více do hloubky. Konec mi sice přišel smutný, ale jinak ve mně kniha nic nezanechala.

KatnissEverdeen
30.08.2023 4 z 5

Mě to teda bavilo a moc! :) I přes nízké hodnocení jsem to riskla a vůbec nelituju. Šumava krásně vykreslená a jednotlivé postavy taky. Určitě stojí za přečtení.

Aya81
16.08.2023 2 z 5

Tohle mne nijak neuchvátilo. Přišlo mi to trochu, s prominutím, jako slátanina. Ne úplně špatné téma, ale příliš amatérsky zpracované. Jazyk se držel jakési "slušňácké" úrovně, která se ale k příběhu a postavám vůbec nehodila. Dějové linie se sice vzájemně proplétaly, ale moc k sobě neladily, některé vůbec nechápu, proč v knize byly. Některé se ani neuzavřely, a jen prázdně vyšuměly. Plus za krásné prostředí Šumavy, za hezky vykreslené postavy. Beru to jako dílo mladé autorky a kdybych mohla autorce něco doporučit, tak aby se víc odvázala a nedržela se slohu snaživé studentky.

Ja.Yitka
08.08.2023 4 z 5

Jsem velmi příjemně překvapena a moc nechápu proč má knížka tak nízké hodnocení. Měla spád, vykreslení charakteristiky postav bylo také dobré, je pravda že v některých chvílích se tam člověk mohl trochu ztrácet a některé osudy nebyly úplně dotažené ale i přesto ji hodnotím velmi kladně. Popis přírody, pár strašidelných historek, zápletka i napětí tam bylo. Přečteno za dva večery. Za konec a modrý svetr dávám jednu hvězdu dolů ale určitě si ráda další knihy od této autorky přečtu.

Anushka1
03.08.2023 2 z 5

Krimi příběh ze Šumavy? To si musím přečíst, říkala jsem si. Šumavu mám spojenou s dětstvím a dospíváním. Pocházím totiž z jejího podhůří. Bohužel jsem nedostala to, co jsem chtěla.
Kniha sleduje několik lidí, kteří se ve stejnou dobu nacházejí na Šumavě. Každý z nich má nějaká svá tajemství, která je často na Šumavu zavedla. Všechny postavy se postupně potkávají a děj se pak začíná zamotávat. Nakonec dojde i k vraždě. Celkové rozuzlení příběhu je však hodně jednoduché.
Kniha se chce tvářit záhadně, ale moc jí to nejde. Šumava je opředena záhadami a pověstmi. Některé jsou zde zmíněny. To a popis konkrétních míst se mi líbilo. Četlo se to také rychle. Za to dávám ty 2 hvězdičky. Zbytek je lehce zapomenutelný.

Tereza137
19.07.2023 1 z 5

Jediné, co se mi na této knize líbilo, byl popis přírody a okolí Šumavy, to autorka napsala perfektně. Ale co to ostatní? Přísahám, že jsem horší thriller nečetla a dlouho mě nic tak moc nezklamalo, jako tato kniha.

Příběh se odehrává z několika pohledů skupinek vysokoškoláků, takže je pochopitelné, že postavy byly úplně ploché, dozvěděli jste se o nich málo a vůbec mi nebyly sympatické, reálně jaký vysokoškolský student se takto zachová?

No a konec knihy byla největší katastrofa celé dějové linie. Některé příběhy byly ukončené, některé ne - nebo nevím, nezachytila jsem, že by byly. Ach jo!!! Taková škoda, námět to mělo a čekala jsem nějaký akční a mrazivé scény, ale toto ne... Bohužel...

wikca
01.07.2023 4 z 5

Tajemná postava provází celý zapletený příběh o více postavách a jestli se dozvíte, kdo to je, to si přečtěte sami! Tohle čtení bylo hodně dobré!..Svižné, napínavé, neotřelé a navíc zasazené do drsné šumavské krajiny. Po tomhle čtení se tam skoro bojím jet na výlet. Docela zajímavé mě přišlo, že se tam dost jí, vaří a celkově se postavy dobře orientují v kuchyni (to jen takový poznatek na okraj).

Lexi7892
08.06.2023 5 z 5

Přečteno za zhruba dva dny což je můj rekord, mám ráda tento styl psaní, propletené jednotlivé příběhy. A ještě se to odehrává na Šumavě jen by mě zajímalo, kdo je ten modrý svetr

Drdu
12.05.2023

Za mně 0 bodů

alnahu
06.05.2023 4 z 5

Tak trochu mysteriózní příběh ,který je vsazený do Šumavské přírody- kniha je docela napínavá .Autorka dobře popsala postavy tohoto příběhu- je jich několik a vzajemně se jejich příběhy propojuí .Kniha má i pěknou obálku.

lalela
15.04.2023 5 z 5

Za mě, excelentně napsaná kniha. Nádherně popsaná Šumava, úplně cítíte ten chtíč, projít ty všechny cestičky, podívat se na všechny ty chalupy a chaloupky, projít národní park, odpočinout si na kamenech u řeky. Moc se mi líbilo propojení všech postav, propojení všech příběhů. A hlavně celé to rozuzlení.

janina66
13.04.2023 3 z 5

65% mezi 3 až 4mi *
Osobně nevím, co si o knize myslet. Místy napínavá, ale hlavně až moc postav.
Popis Šumavy a lesů byla super. Stále jsem čekala co se vyklube z postavy v "modrém", no a ono nic. Škoda Emy, měla celkem jasnou představu o budoucnosti.
Celkově kniha byla taková neucelená. Závěr mě zklamal.

Štítky knihy

Šumava české krimi české detektivky

Autorovy další knížky

2023  64%Smrková Tišina
2021  77%Mexabo
2019  0%O jezerní víle Elišce