Graffiti rules

Graffiti rules
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498478/bmid_graffiti-rules-zbc-498478.jpg 4 11 11

Novelu tvoří volný sled epizod ze života pedagogů a studentů jednoho pražského osmiletého soukromého gymnázia. Ředitel školy, pětatřicetiletý Tomáš, stále více propadá deziluzi v soukromí i v zaměstnání. Doma jej čekají neustálé výčitky a hádky s neurotickou manželkou, která je se dvěma dětmi na mateřské dovolené. Musí rovněž slevovat ze svých zásad a představ o fungování ideální vzdělávací instituce, obtížně shání finanční prostředky, střetávává se s byrokratickými úředníky i s nepochopením některých spolupracovníků. Navzdory překážkám prosazuje netradiční způsob výuky i neformální vztah ke studentům. Je k nim tolerantní, chápe jejich problémy a dokonce se zastane i několika septimánů, patřících k partě sprejerů. Ti neuznávají svět dospělých, jejich životní styl a hodnoty a tvorba graffiti se pro ně stává nejen vzrušujícím dobrodružstvím, ale i prostředkem vyjádření vlastní osobnosti i způsobem protestu. Ve své částečně autobiografické próze se autor pokouší postihnout některé aktuální problémy výchovy i vzdělávání mládeže, ale jeho pohled není příliš přesvědčivý. V textu převažují dialogy psané nespisovnou češtinou, často se objevují vulgarismy a slang.... celý text

Přidat komentář

MilaSliacka
19.12.2020 2 z 5

(SPOILER) Kniha o náctiletých pro náctileté, bohužel gramaticky i stylisticky připomínající psaní náctiletého studenta s trojkou z češtiny.

Autor na začátku knihy děkuje své partnerce Gábině za to, kolik mu z knihy vychytala zhůvěřilostí. Věřím, že se Gábina snažila, ale možná se toho měl ujmout editor.

str. 21 PETROVY se roztočily mozkový závity
str. 26 na Pavláku (nikdo, kdo se narodil po roce 1980, neříká náměstí IP Pavlova Pavlák, říkáme Ípák) vystoupili a zamířili do Bruelské (snad Bruselské, ne?)
str. 46…a třídnici vzal SEBOU
str. 60. už nemůžu, odkládám nedočtené

maaca
03.09.2014 5 z 5

Po dlouhé době kniha, která mě doslova vmáčkla do křesla a nedovolila vstát a ke konci ani dýchat. Temné, syrové, omamné, plné aerosolu, šedi, barev, lidí s ideály i zabedněnců, prudičů a psychopatů. Skvělá odpověď na otázku: co a proč je sakra to graffiti? Určitě záležitost, ke které se ještě několikrát vrátím.


kowalenska.m
26.02.2013 4 z 5

Zaujalo mě popisování, jak se sprejuje. A také rozmluvy, zda je to špaté nebo ne. Příjde mi, že film snad není podle této předlohy. Gympl je totiž jiný a neukazuje žádné světlé chvíle chování žáků i učitelů.