Naďa2411 Naďa2411 diskuze u knih

☰ menu

Deník Bridget Jonesové Deník Bridget Jonesové Helen Fielding

Renée Zellwegerová natáčí v Londýně pokračování Deníku Bridget Jonesové.

28.05.2024


Lovec přízraků - Vraždy, které šokovaly republiku Lovec přízraků - Vraždy, které šokovaly republiku Viktorín Šulc

V neděli 26.5. byla beseda na Světě knih 2024 O Jiřím Markovičovi s Viktorínem Šulcem. Přednáška završila sérii knih "Panoptikum sexuálních vražd" představující nahlédnutí do spolupráce autora literatury faktu V. Šulce s již zesnulým legendárním vyšetřovatelem J. Markovičem jejichž společným dílem vznikla publikace Lovec přízraků.

28.05.2024


Morávkova zpověď: Věřím v Boha a své pistole Morávkova zpověď: Věřím v Boha a své pistole Pavel Černý

Němečtí vojáci. Prvorepublikové plakáty, zatykače, stará auta i známí herci. Tak vypadal v pondělí 13.5.2024 vpodvečer křest nové knihy Pavla Černého Morávkova zpověď: Věřím v Boha a své pistole. Hodně štěstí u čtenářů jí přišli popřát mimo jiné Ondřej Vetchý a Vladimír Javorský.

14.05.2024


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Román Kateřiny Tučkové Bílá Voda se poprvé na jevišti objevil letos v únoru v Městském divadle Brno v dramatizaci a režii Dodo Gombára. Nyní ho uvedla i Činohra Národního divadla v Praze. Autorem dramatizace je Daniel Majling, režisérem Michal Vajdička.

13.05.2024


Bod nula Bod nula Artem Čech

Ukrajinský spisovatel Artem Čech od dospívání v devadesátých letech toužil vydat román o známém svých rodičů, traumatizovaném válečném veteránovi. Když roku 2015 narukoval na donbaskou frontu, porozuměl jeho trápení a knihu napsal sám o sobě. Sbírka drobných povídek a reportáží Bod nula osvětluje šok kyjevského intelektuála z armádní reality.

09.05.2024


Ochlazení Ochlazení Michael Žantovský

Muž, který předpověděl ruský vpád do sousední země: „Chystám pokračování“.
Kniha Michaela Žantovského Ochlazení působila v roce 2008 jako sci-fi. Děj pojednávající o ruské invazi a hrozbě zastavení kohoutů s plynem je ale už přes dva roky realitou. Bývalý diplomat a politik v rozhovoru říká, co ve válce na Ukrajině rozhodne.

29.04.2024


Falešný knír Falešný knír Karel Zeithaml

Loni zesnulý spisovatel Milan Kundera spoléhal na číslo sedm, jak ostatně přiznal v titulu knižního rozhovoru s Christianem Salmonem. Po jeho vzoru rozděluje do sedmera oddílů svou prózu Falešný knír autor s uměleckým jménem Karel Zeithaml, jenž v ní na složitý osud romanopisce nazírá s pokorou i groteskností.

29.04.2024


Voynichův rukopis Voynichův rukopis neznámý - neuveden

Malířku Kláru Sedlo fascinuje nejzáhadnější kniha na světě. Voynichův rukopis.
Obrazotvornost malířky Kláry Sedlo (31) už léta dráždí záhadný Voynichův rukopis spjatý i s Prahou, jehož písmo a jazyk se zatím nikomu nepovedlo rozluštit. Jednoduché botanické nákresy z knihy se tak v jejím ateliéru proměňují v realističtější a zároveň i magické scény, kde se potkává renesanční tradice třeba s počítačovou hrou.

29.04.2024


Má sestřenka Rachel Má sestřenka Rachel Daphne du Maurier

V podání herce Matouše Rumla spatřilo světlo světa audioknižní vydání románu britské spisovatelky Daphne du Maurierové Má sestřenka Rachel. Zrodila se tak velmi působivá a kvalitně provedená čtrnáctihodinová nahrávka díla, které nese všechny znaky poctivého, klasicky pojatého románu.

29.04.2024


Krásně zdravá Krásně zdravá Jana Fabiánová

Stejně jako moderátorka Martina Hynková Vrbová ani zpěvačka Jana Fabiánová nechyběla mezi vyslýchanými ženami v kauze Jana Cimického. V případu psychiatra, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů vydírání, začal v úterý soud vyslýchat poškozené.

Dcera Nadi Urbánkové (83) už dříve avizovala, že se k soudu dostaví. Jako první se před lety začala ke kauze veřejně vyjadřovat, k ní se postupně přidaly další ženy. „Dnes jsem byla vypovídat u soudu v kauze Cimický. Ještě jednou obrovské díky všem odvážným obětem a svědkům, kteří měli odvahu promluvit,“ svěřila se zpěvačka s tím, že po celou dobu musí také čelit nejrůznějším nadávkám.

25.04.2024


Justin Bieber Justin Bieber Tori Kosara

Jaká je současná světová móda? Pánové by se mohli inspirovat u Justina Biebera (30). Nebo raději ne? Jeho dvoje tepláky na sobě a prapodivné boty u lidí nevzbudily zrovna velké sympatie. Přesto, že vše je totálně značkové.

Justin Bieber má už léta svůj styl a zřejmě je mu jedno, co si o něm kdo myslí. Miluje oversize oblečení a často vedle své štíhlé manželky Hailey Bieber (27) vypadá víc než prapodivně. Lidé si možná mysleli, že už nemůže ničím překvapit, teď ale zpěvák zaujal novým oblíbeným outfitem. Na sobě nosí ne jen jedny, ale dokonce hned dvoje tepláky značky Balenciaga za 1490 dolarů, tedy v přepočtu za 35 tisíc korun, ke kterým obul boty či bačkorky Louis Vuitton Footprint Low Boot navržené Pharrellem Williamsem za 2470 dolarů, tedy v korunách zhruba za necelých šedesát tisíc korun.
Svým zjevem ale zpěvák lidi zrovna neokouzlil. Někteří se diví, jak vůbec může oblečení na Justinovi držet, jiní mají pocit, že jeho celkový vzhled vzhled má co dělat s psychickými problémy. „Smutná oběť slávy. Pravda nakonec vyjde najevo. Jeho tvář vytváří dojem někoho, kdo bojuje s duševní nemocí,“ napsal jeden ze čtenářů Page Six. „Páni, vypadá napjatě. Doufám, že se mu dostane pomoci, kterou potřebuje,“ míní jiný. „Chudák chlapec vypadá jako bezdomovec. Je v pořádku?“ zajímá se třetí.
Lidí, kterým se Justinovo oblečení nezdá, je ale mnohem víc. „Vypadat levně je velmi drahé,“ míní jeden. „To oblečení stojí víc než moje auto a stejně je to hrůza,“ myslí si další. „Dva páry tepláků? Utratil všechny ty peníze a stejně vypadá jako blázen,“ přihazuje jiný.

Mnoho lidí se obává toho, že se zpěvák ztratil ve světě slávy, kterou začal pociťovat až příliš brzy. Nikdo ale neví, jak se mu ve skutečnosti daří. Snad je pro něj kotvou manželství s Hailey Bieber, které zatím vypadá pevné jako skála. I když i modelka si před časem stěžovala na to, jak těžce nese život veřejnosti na očích, a její otec požádal o modlitby pro manžele. Tak snad se páru společně podaří všechny těžkosti překonat.

24.04.2024


Michal Gabriel Michal Gabriel neznámý - neuveden

Sochu třímetrového ocelového koně z dílny sochaře Michala Gabriela ustájí koncem dubna na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy v Pardubicích. Městu koňských dostihů blízká skulptura, určená ke zatraktivnění veřejného prostoru, zůstane v bývalém opevněném předpolí pardubického zámku minimálně rok.
Sochař Michal Gabriel je i spoluatorem realizace projektu Indonéská džungle v pražské zoo.

24.04.2024


Ivan Trojan Ivan Trojan Dana Čermáková

Nejednu novinku si pro své příznivce přichystal 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (MFF KV), který se bude v lázeňském městě konat od 28. června do 6. července. Cenu prezidenta MFF KV za mimořádný přínos české kinematografii na jeho zakončení převezme herec Ivan Trojan. Festival také v ojedinělé retrospektivě uvede kinematografickou reflexi díla spisovatele Franze Kafky, od jehož úmrtí v červnu uplyne sto let.

23.04.2024


Ivan Trojan Ivan Trojan Dana Čermáková

K blížícím se šedesátinám herce Ivana Trojana vymyslel dramatik a režisér Petr Zelenka originální dárek v podobě one-man show Žáby, kterou mu napsal na tělo a také ji s ním v domovském Dejvickém divadle v Praze nazkoušel. Inscenace ale vznikla v produkci Trojanovy agentury Fourlegs se záměrem uvádět ji jako putovní představení v celé České republice.

22.04.2024


Číslo 20 Číslo 20 Sam Holland

Temný, drsný a brutální. Takový je thriller Číslo 20 britské spisovatelky Sam Hollandové. Soukromou fascinaci sériovými vrahy proměnila v dokonalý dramatický příběh již podruhé. Předchozí kniha Kopírák (2023) byla šokující, v novince své drsné představivosti povolila uzdu ještě víc, a tak z ní, obrazně řečeno, krev a agresivita jen kanou.
Respekt zaslouží překlad Jana Jiráka, protože majitelům knihy dopřeje snadné a plynulé čtení, stejně tak grafická úprava české verze. Aniž bychom totiž knížku otevřeli, její design napoví, že stojí za to jí věnovat čas.

22.04.2024


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Nadějná britská spisovatelka publikovala pod mužským pseudonymem Ellis Bell avšak kvůli zákeřné tuberkulóze se nedočkala úspěchu svého jediného románu : Na Větrné Hůrce.

10.04.2024


Jezero Jezero Bianca Bellová

Současná autorka Bianca Bellová se dostala do povědomí nejen díky své novele Jezero, ale i díky výroku týkajícího se jejího postoje k feminismu.

10.04.2024


1984 1984 George Orwell (p)

1984 - George Orwell - v minulosti cenzurovaná kniha

10.04.2024


Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Mistr a Markétka - Michail Bulgakov - v minulosti cenzurovaná kniha

10.04.2024


Utrpení mladého Werthera Utrpení mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

Utrpení mladého Werthera - v minulosti cenzurovaná kniha

10.04.2024


Roky Roky Annie Ernaux

"Na nás, které jsem prodělaly potrat v kuchyni, rozvedly se a věřily, že naše úsilí za osvobození poslouží i dalším, padala velká únava."
Úryvek z knihy Roky od francouzské spisovatelky Annie Ernaux.

10.04.2024


Hella Hella Alena Machoninová

Nominovaný titul Hella od Aleny Machoninové na Magnesii literu za prózu. Začátkem dubna bude 2. dotisk.

02.04.2024


Všetečky Všetečky Ondřej Fencl

25.3. 2024

Napsal jste básnickou sbírku Všetečky. Je pro vás psaní básní jednodušší?

S těmi se netrápím, nepiluju je. Buď přijdou, anebo ne. Většinou je píšu do telefonu. Mám ještě starý tlačítkový a jsem zvyklý psát verše v délce jedné esemesky. Když mě napadne hezké spojení nebo přijde tvůrčí emoce, vezmu telefon a napíšu si verš na deset řádků do něj. Některé básně pak třeba zhudebním.

25.03.2024


Ženitba Ženitba Nikolaj Vasiljevič Gogol

25.3.2024:
Do Mahenova divadla v Brně se po třiceti letech vrací Gogolova komedie Ženitba

25.03.2024


Kateřina Aragonská - Pravá královna Kateřina Aragonská - Pravá královna Alison Weir

25.3.2024:
První ze šesti: Kateřina Aragonská si prožila s Jindřichem VIII. nebe i peklo
Přestože ji původ a postavení předurčovaly k pohádkovému životu, čekal ji osud nezáviděníhodný a víc než komplikovaný. Obzvláště krutá byla poslední léta jejího života plná veřejného ponížení, rozvodu a osamělého života ve vyhnanství

25.03.2024


Monica Lewinská - Říkali jí stíhačka Monica Lewinská - Říkali jí stíhačka kolektiv autorů

21.3.2024
Možná nejslavnější milenka světa, ale také módní návrhářka a nyní, ve svých padesáti letech, i modelka. Monica Lewinská, žena, o jejímž sexu s exprezidentem USA Billem Clintonem se svět dozvěděl i ty největší detaily, nafotila módní kampaň s politickým přesahem.

21.03.2024


Ivan Trojan Ivan Trojan Dana Čermáková

"Mám pocit, že kolem nás je čím dál víc neslušnosti, egoismu a lhostejnosti. Mně to vadí. A tak se snažím takový nebýt. " IVAN TROJAN

21.03.2024


Noc na Karlštejně Noc na Karlštejně Jaroslav Vrchlický (p)

Znám knihu ze studentských let, od té doby často poslouchám mé oblíbené CD, kde hudbu složil Karel Svoboda, texty písní Jiří Štaidl. Nyní poslechnuto jako audiokniha v jiném hereckém obsazení než jsem zvyklá z CD, na němž se mi líbí výkony herců více, je tam znát více citu, lásky. Příběh o lásce Otce vlasti, o císařovně Elišce a hradu Karlštejně. Doporučuji každé generaci, toto dílo patří mezi naše klenoty.

23.03.2023 5 z 5