Pláňata přehled

Pláňata
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520181/bmid_planata-gr2-520181.jpg 4 725 725

Román o dozrávání v přelomové době. Obyčejná rodina, obyčejná vesnice. Dvě dcery ve školním věku, rodiče s obyčejnými profesemi. Také prarodiče, všichni tak trochu natěsno v poslepovaném, ale jinak úplně obyčejném domě. A kolem stejně tak obyčejný, nehybný čas. Jenže zdání tu klame. Tiše se naplňuje chvíle, kdy starý režim dozrává k náhlému rozpadu. Pavlína, ústřední vypravěčka této vícehlasé prózy, svým dětským srdcem sdílí euforické iluze rodičů o jiném, lepším životě a promítá je na čisté stěny svých tajných přání a tužeb. Ty se ovšem netýkají jen tušené svobody a jejích lákadel, ale i vztahů. Zvlášť když dívka postupně začíná vnímat, že její rodina, v níž to „každý s každým myslí tak nějak dobře“, je jako pláň zarostlá křovisky neporozumění, komplexů a někdy i agresí. Chuť urvat si svůj ždibec štěstí a z toho plynoucí pokušení vykonávat moc je silnější než náročná cesta respektu a empatie. Na svět kolem i uvnitř jako by sedala veliká černá můra. Pavlína už dávno není školačka, ale pořád se jí nedaří vstoupit do dospělého života bez neustálého klopýtání. Může vůbec člověk změnit a opustit svůj malý svět? Zmizí snad tíha s milosrdnou tmou? Anebo naopak s příchodem nějaké větší záře?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pláňata. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (180)

Kacased
27.05.2024 5 z 5

Mě se to moc líbilo. Přála bych si jiný konec, třeba příště.

Ivanule
27.05.2024 5 z 5

Paní autorka prostě umí napsat knihu, od které se nedokážete odtrhnout a čekáte,jak to celé dopadne:)


Romča11
25.05.2024 4 z 5

Další skvělý román z pera Petry Dvořákové, který pojednává o jedné české vesnické rodině. Právě na ní autorka ukazuje, že všechno není, jak se může zdát. Pod pokličkou se totiž místo rodiny mohou skrývat pláňata, která jsou hlavním motivem knihy.
Líbilo se mi, jak autorka díky vhodně zvolené době vyprávění na této jedné rodině ukázala, že ačkoliv lidé byli za komunismu nespokojení a s příchodem revoluce doufali, že se vše změní k lepšímu, ve skutečnosti tomu tak nebylo a vše zůstalo stejné anebo se některé věci dokonce zhoršily. Zároveň na tomto příkladu i ukazuje, že každý vnímáme svobodu jinak a že s příchodem demokracie někteří lidé svobodu nepocítili.
Cením si i mnoha dalších krásných myšlenek, hlavně o vztazích a to jak milostných, tak rodinných.
Styl psaní knihy je opět skvělý a čtivý, tak jak to autorka umí. Knihu jsem měla rychle přečtenou.
Postavy jsou také vykresleny skvěle, dokázala jsem se do nich vžít a připadaly mi naprosto autentické.
Akorát mi vadilo, že se děj často táhnul a některé popisné pasáže na mě byly dost dlouhé. To mi kazilo dojem z knihy a někdy jsem se do příběhu nedokázala vžít.
Pláňata jsou velmi čtivá kniha z doby přelomu režimů plná krásných a zajímavých myšlenek o mezilidských vztazích a osobní svobodě.

všechny komentáře

Související novinky (2)

10 nejčtenějších knih (listopad)

15.11.2023


Pláňata, Nespoutaná Aljaška a další knižní novinky (40. týden)

01.10.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pláňata v seznamech

v Právě čtených21x
v Přečtených946x
ve Čtenářské výzvě249x
v Doporučených13x
v Knihotéce189x
v Chystám se číst411x
v Chci si koupit96x
v dalších seznamech9x

Autorovy další knížky

Petra Dvořáková
česká, 1977
2020  89%Vrány
2019  83%Chirurg
2018  77%Dědina
2022  86%Zahrada
2016  84%Sítě