Píseň o Bernadettě přehled

Píseň o Bernadettě
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19412/bmid_pisen-o-bernadette-FYE-19412.png 5 252 252

Slavné dílo Franze Werfla je vlastně dokumentární román, který na základě faktů vypravuje o životě Bernadetty Soubirousové, chudobného a neduživého děvčátka z pyrenejského podhůří. Autor jej napsal r. 1941, krátce poté, co se mu podařilo uprchnout před hitlerovským nacismem z okupované Francie. O pohnutkách, které ho k tomu vedly, říká: ,,V červenci roku 1940 jsem ve chvíli velké tísně slíbil před jeskyní v Lurdech, že vyváznu-li z nebezpečí a bude-li mi dopřáno dospět k spásnému pobřeží Ameriky, zazpívám Píseň o Bernadettě, a to dříve než se pustím do nějaké jiné práce..."... celý text

Literatura světová Náboženství Biografie a memoáry
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Das Lied von Bernardetta , 1941


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Píseň o Bernadettě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (62)

marlowe
30.05.2024 5 z 5

Werfelův nádherný a sugestivním způsobem odvyprávěný příběh malé Bernadetty mě vážně dostal. Bylo to moje první setkání s autorem a jsem rád, že jsem po téhle jeho knížce sáhnul. Franze Werfela jsem totiž celý život vnímal jenom jako někoho, o kom jsme se učili ve škole (pražský souputník Franze Kafky atd.), a to bylo tak asi všechno. No, teď mně je jasné, že u jedné vlaštovky nezůstane a už se porozhlížím, co dalšího bych si mohl od F.W. přečíst.
Už jenom ta geneze vniku románu, o které autor vypráví v předmluvě (a o níž se zmiňuje i anotace)!
O existenci Lurd člověk samozřejmě věděl, i o tom, že tam ÚDAJNĚ docházelo (a snad i pořád dochází) k nějakým zázračným vyléčením, ale pro nás skeptiky se podobné informace nacházejí jaksi mimo naši rozlišovací schopnost. Rozhodně jsem ani ve snu netušil, jak nesmírně silný příběh za pojmem „lurdský zázrak“ leží. No, každopádně se teď za svojí dřívější přezíravost a za pohlížení na danou problematiku skrze prsty, náležitě stydím.
Na druhou stranu je zajímavé, co všechno se na mystickou zkušenost čtrnáctiletého děvčete dokázalo nabalit. Stačí se podívat na snímek katedrály v Lurdech a porovnat ho s popisovanou temnou jeskyňkou, u které to všechno v toce 1858 začalo.
Ale co mě asi šokovalo nejvíc: že církev byla až tou poslední, kdo byl ochoten Bernadettě naslouchat a uvěřit!
A dalším paradoxem, který určitě stojí za povšimnutí, je skutečnost, že tady židovský autor vypráví ryze křesťanský příběh.
Rozhodně doporučuji!

eldfluga
02.02.2024 5 z 5

Proč se vlastně stále snažím číst co nejvíce nových knih, abych měla přehled o současném dění v literatuře, když máme v knihovnách takovéto poklady. Smekám před autory dřívějších dob, kteří museli bez internetu vynaložit mnohem víc úsilí k napsání věrohodné biografie. Naše vzdělání už asi nemá nic společného se vzděláním tehdejších lidí. Věřila jsem každému slovu tohoto románu. A pokud bylo možné setkat se se zázrakem v pokrokovém období 19. století, tím víc je očekávejme v současné bezbožné době.
Kdo chce najít nový impuls do života nebo třeba povzbuzení zůstat sám sebou doporučuji tuto knihu všema deseti.


amejzlík
09.09.2023 5 z 5

Nádherný příběh o životě mladé dívky Bernadetty z Lurd, která byla obdařená velkou milostí. Do knihy jsem byla hluboce ponořená. Mnoho částí mne dojímalo a večer se mi díky knize lehce modlilo.

Líbilo se mi, že autor skutečně zná a ví mnoho informací o církevní praxi a životě farníků, kněží a řeholnic. Bernadetta nesla svůj životní úděl statečně i když jej neměla jednoduchý

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Snadněji lze lidstvo zmást než přesvědčit.


Kniha Píseň o Bernadettě v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených339x
ve Čtenářské výzvě37x
v Doporučených33x
v Knihotéce169x
v Chystám se číst132x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech3x