Otčina přehled

Otčina
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29318/bmid_otcina-Ds3-29318.png 4 469 469

Napínavý příběh detektivního pátrání, v němž se autor zabývá myšlenkou, že Hitler žije a Evropa od Atlantiku až po Ural je ovládána Německou říší. - zdroj - KJM Brno Napínavý román, známý také díky stejnojmenné filmové adaptaci, se odehrává v imaginárním historickém panoramatu, ve kterém je Německo vítězem druhé světové války a chystá se na oslavu 75. narozenin Adolfa Hitlera. Berlín na jaře 1964. Xavier March je detektiv, jakých už jsme poznali desítky, jeden z těch, kteří to přehánějí s pitím i s prací, kteří špatně spí a po rozvodu žijí už léta sami a kteří s cigaretou v koutku úst cedí kousavé průpovídky. Jeden podstatný rozdíl by tu ale byl: March se pyšní titulem Sturmbannführera SS, nacistické Německo ovládá celou Evropu a tajemství, kterému je vyšetřovatel na stopě, by mohlo ošklivě zkalit oslavu Vůdcových pětasedmdesátin. Robert Harris vystudoval anglickou literaturu na univerzitě v Cambridge a jako novinář a oceňovaný sloupkař pracoval mimo jiné pro BBC a list Sunday Times. Spisovatelskou dráhu zahájil v oblasti literatury faktu, kde se jeho knihy mimo jiné věnovaly dějinám chemických a biologických zbraní a kauze údajných Hitlerových deníků (Obchod s Hitlerem). Český čtenář se už mohl seznámit s velkou částí jeho románové tvorby, mimo jiné s knižními předlohami úspěšných filmů Enigma a Muž ve stínu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Riopress
Originální název:

Fatherland , 1992


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Otčina. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (111)

kruppe
11.05.2024 4 z 5

Zajímavá detektivka, kde měla být největší předností realita, ve které se kniha měla odehrávat. Ta měla ale trochu zklamala. Když už autor zasadil dílo do takovéto doby, čekal bych detailnější popis prostředí. A konec byl asi logický, ale ještě epilog bych prosil... Mám ještě tolik otázek.

Zemlja
14.04.2024 4 z 5

Napínavá, děsivá fikce. Promyšlené.


Rade
29.12.2023 5 z 5

Překvapilo.
Velké plus za výborně vystiženou Velkoněmeckou říši v roce 1964. Alternativní svět po jiném konci 2.světové války. Německý národní socialismus po dvaceti letech, v něčem zmodernizovaný, v něčem krutě stejný. Nový Berlín vystavěný podle plánů politika a architekta Alberta Speera, žijící Hitler a bombastické oslavy jeho 75. narozenin, jiná Evropa, jiný celý svět. Evropské společenství politicky i hospodářsky závislé na Německu, USA jako možná naděje normálnosti, ale úřadující stárnoucí americký prezident Joseph Patrick Kennedy se právě chystá stvrdit s Německem přátelství a spolupráci. V Británii král Edward VIII. a královna Wallis. Královna Alžběta v exilu v Kanadě.
Skvěle vymyšlené, znepokojivě věrohodné. Oceňuji využití skutečných osob, a to nejen v nacistickém Německu ( J.P. Kennedy, Edward VIII. ...).
Detektivní linka s vyústěním, které nás nepřekvapí, ale naše alternativní dějinné souputníky velmi. Vyústění, které možná zachrání svět, ale přesto nám do smíchu na konci nebude...

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (39. týden)

20.09.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Otčina v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených597x
ve Čtenářské výzvě36x
v Doporučených36x
v Knihotéce227x
v Chystám se číst240x
v Chci si koupit52x
v dalších seznamech8x