Neznámí hrdinové mluvili i německy přehled

Neznámí hrdinové mluvili i německy
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377657/bmid_neznami-hrdinove-mluvili-i-nemecky-9FO-377657.jpg 4 41 41

Z třinácti milionů obyvatel Československa patřily v prvním dvacetiletí jeho existence více než 3 miliony k německé národnosti. Tito českoslovenští občané mluvící německy byli mnohdy ochotni za náš stát a jeho demokratické principy položit i život. Přesto upadly jejich osudy s odchodem Němců z Čech úplně v zapomnění.Patřil mezi ně mj. pobočník Marlene Dietrich, vědkyně z atomového programu Manhattan a další. Jejich neuvěřitelné a dramatické příběhy jsou napínavější než smyšlené thrillery!... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neznámí hrdinové mluvili i německy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Čand@
18.05.2024 3 z 5

Netreba hádzať všetkých do jedného vreca. Nikto a nič nie je len buď dobré alebo zlé. Len sa niekedy tí dobrí a to dobré hľadá ťažšie. Obzvlášť keď voľakto dlhé roky usilovne pracoval na tom, aby boli zabudnutí ľudia aj ich činy, nezapadajúce do žiadaného obrazu doby. Ale trochu súhlasím s komentárom Vidličky - o výbere podaktorých hrdinov by sa asi dalo diskutovať.

Vidlička
30.10.2020 2 z 5

Nějak se nemůžu ztotožnit s výběrem "hrdinů"... Každopádně zjišťuji, že podobný formát se mi líbí jako dokumentární seriál v televizi, ale v knižní verzi na mě nemá ten efekt, který by měl mít. Nesnižuji proto dvěma hvězdičkami hodnotu toho, co se kniha snaží říci, hodnotím jen svůj pocit z ní... a jdu zapnout televizi.


chamyl
23.07.2020 4 z 5

Připomínání neznámých a často především nečekaných hrdinů není nikdy dost a je nakonec vcelku jedno, jakým mluvili jazykem.
Bohužel zapomínání na "malé" neznámé hrdiny (ale i "malé" neznámé zbabělce) je lidskou vlastností a dobrým podhoubím pro zevšeobecňování, zjednodušování a rychlé souzení i odsuzování. Žádná doba přitom nebyla, není a nebude jenom černá nebo bílá, což je ovšem vidění, které se bohužel stále silně prosazuje.
Připomínejme si tedy všechny neznáme hrdiny i zbabělce a mějme na paměti, že jednoduchá řešení existují pouze v malé násobilce.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Neznámí hrdinové mluvili i německy v seznamech

v Přečtených50x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených2x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst53x
v Chci si koupit9x