Moje milá smrti přehled

Moje milá smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522306/bmid_moje-mila-smrti-AU1-522306.jpeg 4 226 226

Smrt mi vstoupila bez varování do cesty a můj život převrátila úplně naruby. A ačkoli zvenku mohla má situace vypadat hrůzostrašně, já uvnitř začala kvést. Nevím, jak se to stalo. A už vůbec si na tom nepřičítám nějakou zásluhu. Probudila se ve mně ale taková jistota, že nemůžu na další cestě životem šlápnout vedle, že jsem začala být naprosto imunní vůči všemu, co naše společnost o smrti tvrdí. Že smrt je zlá, konečná, nespravedlivá, černá. Já naopak začala vnímat smrt jako láskyplnou, smířlivou, obohacující, pokojnou. A protože se smrt týká každého jednoho z vás, kteří tyto řádky čtete (pokud tedy v dohledné době nevynaleznou umělá těla, do kterých bychom mohli přenést naše vědomí a stali se tak nesmrtelnými kyborgy), cítím silné nutkání zasít mezi lidi semínka debaty o tom, že smrt je ve své přirozenosti nádherná. Chtěla bych svou zkušeností a prožitky začít smrt zbavovat všech černot, které jsme na ni v naší společnosti navěšeli. Chtěla bych ji vytáhnout z kouta, kam jsme ji postavili, aby na nás tiše a hrozivě čekala. Přála bych si, aby se smrt vrátila zpátky do našich životů. Přála bych si, abychom ji pustili beze strachu přes svůj práh a usadili ji na čestnou židli u našeho stolu. Jsem z hloubi duše přesvědčená o tom, že smrt do života patří. Vědomí smrti nám má ukazovat, jaký život máme žít. Smíření se smrtí nám má dodávat jistotu, že kráčíme po správné cestě. Bez smrti není život.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moje milá smrti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (70)

Sitting-Bull
06.12.2023 5 z 5

Spousta podnětných myšlenek. Většina věcí z knihy byla předtím publikována na blogu, ale rozhodně ne všechny. Věděla jsem, do čeho jdu, VH sleduji již od počátků Krkavčí matky a líbí se mi, jak má myšlenky uspořádané a zároveň svůj pohled nikomu necpe, jen řekne, že ona to má tak a tak.

p.pavlina
02.10.2023 3 z 5

Od knihy jsem očekávala něco jiného. Nicméně přečetla jsem ji a obdivuji autorku, jak skon svého manžela zvládla.


broskev28
29.07.2023

"Nikdo si nevybereme, co nás za dalšími dveřmi čeká. Co si ale můžeme vybrat už teď je způsob, jakým se k tomu postavíme."
Měla jsem za sebou dvě knihy V. Hurdové - první díl Agnes a Božidaru. Kamarádka mi půjčila tuhle, ale já jsem nějak pořád neměla sílu vůbec ji otevřít. Nevyhledávám motivační knihy, navíc to téma taky není nijak lákavé. Téměř po půl roce jsem se konečně odhodlala k četbě a jsem spokojená.
V.H. mě opět mile překvapila - sociální sítě ignoruju, blogy nečtu, takže vše bylo pro mě nové. A zajímavé, nutící k zamyšlení, ke srovnávání. Povedené jsou také fotografie, nejen dětské, ale třeba ta na s.242! A další příjemný poznatek: je to dobře napsané, tedy správně česky a bezchybně podané, to už se vidí málokdy. Proto knihu určitě doporučím, byť ne vše bych podepsala. Koneckonců, autorka nám své názory a poznatky nevnucuje (jen je poměrně často opakuje, jak poukazují mnozí). Je na každém z nás, co si z knihy odnese, případně co použije ve svém životě.

"Mám ráda slova. Ráda je píšu, ráda se na ně dívám. Asi je to dost divné. Možná to bude už i nějaká lékařsky popsaná úchylka; tímto apeluji na psychiatry, že by ji měli pojmenovat a vědecky popsat. Nabízím se jako první zkoumaný objekt."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (4)

Před půl rokem Honza zemřel. A ze mě se stala 32letá vdova. S dvěma maličkými dětmi a třetím na cestě. V takové chvíli to můžete zabalit. Nebo si můžete říct, že o moc víc horších věcí už vás potkat nemůže. Že už nemáte co ztratit. Že vždycky můžete doufat v lepší zítřky. Že smrt není konec, ale že je to ta nejpřirozenější věc v životě. Že smrt má srdce otevírat, nikoli zavírat.


Jsem z hloubi duše přesvědčená o tom, že smrt do života patří. Vědomí smrti nám má ukazovat, jaký život máme žít. Smíření se se smrtí, nám má dostávat jistotu, že kráčíme po správné cestě. Bez smrti není život. Můj milý čtenáři, přeji ti, abys našel odvahu pozvat smrt k sobě domů. Přeji ti, abys ji i ty mohl pozdravit slovy: Vítej, moje milá smrti.


Všechno, čím si nyní procházíte, je součástí toho, kým budete v budoucnosti. Není potřeba se toho bát, není potřeba se za to odsuzovat. Jediné, co je potřeba, je přijmout to a přijmout i sebe. Uvěřit tomu, že vše je v nejlepším pořádku a děje se to přesně tak, jak se dít má.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Moje milá smrti v seznamech

v Právě čtených22x
v Přečtených361x
ve Čtenářské výzvě61x
v Doporučených22x
v Knihotéce106x
v Chystám se číst250x
v Chci si koupit70x
v dalších seznamech3x