Dneska už se tomu směju přehled

Dneska už se tomu směju
https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57345/bmid_dneska-uz-se-tomu-smeju-tO6-57345.jpg 4 606 606

Kniha vzpomínek slavné české herečky. Jedná se o 1. vydání v ČSFR. Podkladem pro toto 1. vydání bylo 2. vydání knihy nakladatelstvím Sixty-Eight Publishers Corp. v Torontu roku 1977. (Zdroj: Databáze Národní knihovny ČR)

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dneska už se tomu směju. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (142)

jozik_v_tumane
30.05.2024 4 z 5

Upřímně řečeno, nebýt Adina moje příbuzná, čímžto pádem jsou popisované události součástí historie mé rodiny, nečetl bych to, resp. po rozečtení brzy odložil. Na jedné straně Adina promlouvá otevřeně, místy až vulgárně, o svém intimním životě, na druhé straně mi přijde, že často zásadně postrádá hlubší sebereflexi a klouže po povrchu událostí svého života. Na jedné straně nepochybně měla určitý charakter, svůj názor, za kterým si stála a který byla schopná říct otevřeně komukoli, na druhé straně se stejně nepochybně dokázala fantasticky přetvařovat a manipulovat s muži, aby si zajistila svou materiální existenci. Byla to extrémně rozporuplná bytost, která se dokázala zachovat velmi altruisticky, dobrosrdečně i odvážně, ale stejně tak v jiném kontextu i velmi bezohledně, cynicky a vypočítavě. (Až mě děsí, nakolik se v tom poznávám.) Kniha by byla mnohem zajímavější, kdyby namísto nekonečného výčtu příhod, intrik, flámů, vztahů a sexuálních dobrodružství se více zaměřila právě na tu psychologickou stránku, na analýzu svého života více zevnitř, více do hloubky. Podle knihy se zdá, že až opravdu ve stáří se Adině podařilo "navázat lepší vztah se sebou samou", lépe sama sobě porozumět a přehodnotit svůj život. Ovšem, lepší než nikdy. Nelze však upřít obecnou platnost její výpovědi o malosti "obyčejných českých lidí", kteří jsou vždy připraveni vylít si svou nenávist k sobě na někom, kdo na rozdíl od nich, navzdory všem svým nedostatkům, v životě něco dokázal. V tomto ohledu je to zajímavá a bohužel smutná výpověď o naší společnosti.

dasa6360
22.05.2024 4 z 5

Naivní, provokativní, sarkastické, vtipné a krásné jako sama Adina. Život v tehdejší vyšší společnosti může působit z našeho dnešního pohledu zdánlivě dokonale, přesto musel být v mnoha ohledech nesmírně náročný. Autentičnost celého vyprávění nás nechává věřit, že každá vzpomínka, ať už bolestná či veselá, má v našem životě své místo a přispívá k tomu, kdo jsme.


Katrinreading
02.04.2024 5 z 5

Výborné, četla jsem to jako knihu a poslechla si i zkrácenou verzi v rozhlase. Moc mě dojímá její styl psaní i přemýšlení. Ten její odstup a lehkost s níž pokojně dožila a zbytečně se netrápila. Krásná kniha, opravdu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dneska už se tomu směju v seznamech

v Právě čtených15x
v Přečtených875x
ve Čtenářské výzvě170x
v Doporučených54x
v Knihotéce311x
v Chystám se číst143x
v Chci si koupit25x
v dalších seznamech6x