Bdelá pozornosť přehled

Bdelá pozornosť https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/313691/mid_bdela-pozornost-zYP-313691.jpg 5 173 173

Nástrahy a príležitosti života Autor v tejto krásnej knihe rozpráva o tom, čo je to vedomé vnímanie skutočnosti, zbavenie sa ilúzií a predsudkov a hlavne presvedčenia, že šťastní môžeme byť len za určitých podmienok. Jednoduchými slovami, ktoré však v sebe majú nesmiernu silu, za pomoci príhod zo života, metaforických anekdôt aj vtipov popisuje, ako vyzerá život, keď človek zmení svoj spôsob vnímania a nazerania na veci. "Život je hostina. A tragédiou je, že väčšina ľudí umiera od hladu. Takmer všetci sa správame rovnako ako posádka člna, čo sa pri raftovaní okolo brazílskeho pobrežia stratila v hmle. Umierala od smädu, lebo netušila, že voda, po ktorej sa plaví, je pramenitá, sladká. Rieka sa vlievala do mora s takou silou, že pokračovala ešte niekoľko kilometrov, takže pod nimi bola sladká riečna voda… napriek tomu posádka hynula od smädu. Aj nás obklopuje radosť, šťastie, láska. Lenže väčšina ľudí o tom nemá ani poňatia. Skutočnosť je nádherná; je to absolútne potešenie a radosť. Večný život je teraz. Obklopuje nás ako rybu v mori, ale nemáme o tom ani poňatia. Príliš nás rozptyľuje všetko, k čomu sa pútame. Zbavte sa vlastnoručne uviazaných pút, prebuďte sa a zažite bdelosť. Tá vám ukáže cestu a smer z každej hmly, v ktorej sa ocitnete.... celý text

Duchovní literatura Náboženství Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Eastone Books
Originální název:

Awareness , 1990


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bdelá pozornosť. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (44)

Borek9
08.02.2024 odpad!

Když jsem si přečel, že jsem sobec tím, že jsem pomohl známému na kruháči, kde mu zdechlo auto, ho odtlačit do bezpečí, pak jej zavést do zaměstnání na opačnou stranu, než jsem měl namířeno, odložil jsem ty "moudra" nadobro.

lucin_a
09.10.2023 5 z 5

Kniha "mě" mění v průběhu čtení.


AltaMari
01.05.2023 5 z 5

Mimořádně silná kniha. Bylo i nebylo příjemné ji číst. Dotýká se na nejvíc citlivých místech - sobectví, naprogramování z dětství, návyků, přesvědčení, pohodlnosti ... Budete koukat!

"Chcete-li se doopravdy probudit, nejdřív ze všeho musíte pochopit, že ve skutečnosti se vlastně vůbec probudit nechcete."

Cože??? Jak tomu mám rozumět? Probuzení totiž znamená, že vám přestane záležet na svých nálepkách (jsem ředitel, jsem šampión, jsem to-a-to..), že vám přestane záležet na svém postavení ve společnosti, že se přestanete identifikovat se svých chováním ... že vám nezbyde vůbec nic, ale když budete trpěliví a chvíli to vydržíte, pochopíte... (pozn.: moje velice zjednodušená interpretace).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (3)

Když se produdíte, sami od touhy po té věci upustíte.


Ztratit sebe znamená najednou si uvědomit, že jste něco jiného, než co jste si mysleli. Mysleli jste si, že jste střed, teď se zažíváte jako satelit. Mysleli jste si, že jste tanečník, teď se cítíte jako tanec.


Pokaždé když jste nešťastní, tak jste něco ke skutečnosti přidali. A právě tento váš přídavek váš činí nešťastnými. Něco jste přisali...svou negativní reakci.


Kniha Bdelá pozornosť v seznamech

v Právě čtených20x
v Přečtených263x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených45x
v Knihotéce93x
v Chystám se číst242x
v Chci si koupit79x
v dalších seznamech3x