Až nadejde čas přehled

Až nadejde čas
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17203/bmid_az-nadejde-cas-XP1-17203.jpg 4 108 108

Strhující příběh inspirovaný vlastními dětskými zážitky i u nás oblíbeného autora Citu slečny Smilly pro sníh. Román Až nadejde čas vypráví příběh tří žáků na jedné soukromé škole v Kodani na začátku 70. let. Tyto děti, navíc poznamenané úzkostí a těžkými zážitky z výchovných ústavů, zjistí, že za tuhým autoritativním režimem, který na škole vládne, se skrývá dalekosáhlý plán, a rozhodnou se jej odhalit. Kniha, inspirovaná autorovými vlastními zkušenostmi ze školních let, je nelítostnou obžalobou odlidštěného a byrokratického výchovně-vzdělávacího systému, jaký tehdy v Dánsku fungoval. Román vyvolal vášnivé veřejné diskuse, poněvadž většina Dánů žije v přesvědčení, že jejich školství je lidské, laskavé a rozumné. Peter Hǿeg v tomto románu opět, i když zcela novým způsobem, rozvíjí svá životní témata a i tato jeho v pořadí čtvrtá kniha (vyšla v roce 1993) zapůsobí strhujícím příběhem, jazykovým mistrovstvím a uměleckou přesvědčivostí, které jsou jejich autorovi vlastní.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

De måske egnede , 1993


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Až nadejde čas. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

LucyBlack
14.01.2022 5 z 5

Konečně kniha s myšlenkou ale lidi jsou moc líní ji pochopit. Za mě naprosto geniální kniha, ze které by si měl každý vzít poučení, protože přestože se jedná o knihu z jiné země a jiného století, stále jsou tady situace kdy se nás někdo přes čas snaží ovládat.
Kniha byla ponurá, to musím uznat. Násilná, ale uvěřitelně. Bylo vidět, že autor si nemálo prožil. Netahal si to z klobouku, ale ze srdce.
Nevím, jestli při čtení vidíte barvy, ale já jsem to celé měla v chladných a černobílých barvách. Příběh se odvíjel v černých spirálách. Často mi v hlavě tvořil chaos což bylo pro mě asi stejně dobré jako čokoláda s chili (kterou miluji). Když není něco snadné pochopit, o to větší máte radost když vám najednou do sebe zapadne rovnou pět věcí. Kniha je psaná z pohledu dítěte. Autor to napsal natolik skvěle, že jsem celou tu knihu prožívala s ním. Chaos co jsem cítila byl určitě chaos, které cítilo i dítě. Smutné. Ale tak filosoficky fascinující, že jsem nedokázala brečte, protože jsem sotva popadala dech z geniality díla.

dr.horrible
01.09.2021 4 z 5

“Pavučina je vyjadrením rovnováhy.”
Dobrá kniha, pokiaľ nečakáte ďalšiu Smillu. V dobe vzniku musela byť desaťnásobne údernejšia, ale taký je čas, že?!


marlowe
28.06.2021 5 z 5

Palčivé, hluboce znepokojivé, uhrančivé.
Děkuju všem, kteří mi svými pochvalnými komentáři ukázali cestu k Peteru Høegovi a k téhle úžasné knížce. Její četba byla pro mne nezapomenutelným zážitkem.
Mám rád, když si slast z poznání a ze závěrečné katarze musím tvrdě odpracovat – a v tomhle případě jsem si přišel na své, neboť autor se rozhodl, že nikomu nic zadarmo nedaruje. Dílků puzzle je pořádná hromádka a složit výsledný obraz dá fušku – zvláště, když spousta kamínků mozaiky chybí. I proto jsem si jist, že každý čtenář musí na konci dojít k trochu jinému výsledku (řešení)…
V knížce jsem našel i kus sebe sama a svého dětství, byť jen ve formě nevyslovených otázek a zamlčených odpovědí…
Vřele doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Až nadejde čas v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených146x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených5x
v Knihotéce73x
v Chystám se číst39x
v Chci si koupit4x