Agathe přehled

Agathe
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410490/bmid_agathe-MdG-410490.jpeg 4 195 195

Malá knížka s velkým srdcem. Životem znavený psychoterapeut se připravuje na odchod do penze a netrpělivě odpočítává, kolik sezení s pacienty mu ještě zbývá. Jednotvárnou každodennost jeho života naruší mladá německá pacientka Agathe, jež trvá na terapii právě u něj. Poprvé v životě je tak nucen zvážit, zda vystoupí ze své ulity a nabídne pomocnou ruku druhému člověku. Debutový román, který vychází ve dvaceti zemích, je zasazený do poválečné Francie, ovšem svými tématy osamělosti, bilancování, stárnutí a zamilovanosti je až neuvěřitelně aktuální. Mnoho krásných plastických obrazů ze života ‚jakoby mimochodem‘ má symbolickou hloubku. Sympatickou atmosférou, jemným humorem, poetickým a dobře plynoucím jazykem a popisy mladé Agathe očima starého psychologa se náladou blíží proslulé Smrti v Benátkách Thomase Manna.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Agathe , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Agathe. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (65)

tulipi
12.01.2024

Mně se kniha líbila, ale myslím si, že jde o styl, na který musí být čtenář tak nějak naladěn, mít tu správnou náladu, chuť, prostor, čas?!

tweed
23.02.2023 2 z 5

Nezvládla jsem se přenést přes to, že tam je extrémní creeper (pan psycholog) v roli rozmiloučké postavy, pardon.


drakamena
02.02.2023 2 z 5

Sonda do života starého terapeuta. Měla jsem nemalé porozumění pro jeho opuštěnost a odcizení. Dokázala jsem pochopit i jeho letargii a nezájem, i když takový člověk by asi neměl léčit pacienty. Když se ale rozhodl zaplavat si plně oblečený v ledovém jezeře a začal slídit za svojí pacientkou? Ne. Dost. Tenhle stařík potřeboval cvokaře víc než jeho vlastní pacienti.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (8)

Stárnout nejvíc ze všeho znamená pozorovat, jak se stále zvětšuje rozdíl mezi sebou samým a vlastním tělem, dokud se člověk jednoho dne sám sobě zcela neodcizí.


Co když je život za zdmi stejně marný jako uvnitř; ta možnost určitě existuje.


Když člověka nemá nikdo rád, může skončit jako velice nepatrný tvor. Někdy přemýšlím, jestli se takový tvor dá vůbec považovat za člověka.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Agathe v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených270x
ve Čtenářské výzvě112x
v Doporučených10x
v Knihotéce77x
v Chystám se číst117x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech1x