Briv Briv diskuze u autorů

☰ menu

Robert Fulghum

Robert Fulghum ovládá hru na netradiční hudební nástroj zvaný mandocello. Hrál na něj v rock and rollové skupině Rock Bottom Remainders složené ze spisovatelů a novinářů, jako jsou Stephen King, Dave Barry či Amy Tan. Mandocello je osmistrunný nástroj podobající se mandolíně. Fulghum o něm prohlásil: „Hraju na to, protože nikdo neví, jak má znít. A lidé pak říkají: To je nejlepší mandocello, jaké jsem kdy slyšel.“

13.03.2019


Jan Werich

Jeho celé jméno je Jan Křtitel František Serafínský Werich.

28.01.2019


Zdeněk Jirotka

Se svou ženou tvořili dokonalý pár. Když slavili 25. výročí svatby, zeptala se paní Jirotková svého muže, zda ji má ještě rád stejně, jako když se brali. A on na to odpověděl: „Jak o tom tak přemýšlím, mám tě rád ještě víc, protože tehdy bych bez tebe mohl žít a teď už si to neumím představit…“

19.01.2019


Jan Karafiát

Na spisovatelovu počest je pojmenováno jimramovské náměstí (Náměstí Jana Karafiáta), v Síni rodáků je k vidění dioráma Broučků, na náměstí nalezneme i sochu Broučka a ZŠ Jimramov má Broučka ve svém znaku. Se spisovatelem a jeho broučky je spojováno mnoho místních akcí např. každoroční Uspávání broučků nebo různé školní projekty.

03.03.2018


František Nepil

Proč byly jeho texty tak oblíbené?
Texty oživoval různými jazykovými prostředky, jako je slang, zdrobnění či zveličení nebo oslovení čtenáře; využíval otázky, nadsázky, opakování nebo absurdity. Tím udržoval pozornost čtenáře a dosahoval vtipnosti a originality působením momentů překvapení. Často volil kvantifikace jako "předobře“, "přerád“ či "velepříjemné“. Různě kombinoval slovesa a podstatná jména (či chcete-li verba a substantiva), přetvářel je na jiný slovní druh ("neboť už jsem celý ureagován, uřešen a unověnázorován“) či spojoval více slov v jedno - "propánakrálezaseuž“, "cojsemkomuudělání“, "naštědrovečeřel“.

20.02.2018


Hana Martinková

První kniha jí vyšla roku 1992. Za 46 let napsala 26 knih.

Většina jejích knih se zabývá tím, jak obstát v nečekané nebo složité situaci, na kterou hrdinové příběhu nebyli výchovou či předchozím životem připraveni. Romány, které se odehrávají v historické kulise, jsou dobrodružné a napínavé. Knihy ze současnosti jsou skutečné příběhy s nezbytným minimem fabulace.

17.02.2018


Astrid Lindgren

Je zajímavé že... všechny své knihy napsala těsnopisem, jako jedna z prvních dívek si ve škole nechala ostříhat vlasy na krátko, a že v roce 1940 pracovala Astrid pro tajné služby v oddělení cenzury dopisů (pročítala dopisy konspirantů).

06.02.2018


Dan Brown

Dan Brown při psaní používá speciální pomůcku – gravitační boty. Každý den chvilku visí hlavou dolů, a jak sám říká, hodně mu to pomáhá.
Odlehčí mu páteř a krev se mu nahrne do hlavy, takže mozek může lépe přemýšlet. Přirovnává ji k dětskému pohledu na svět. Děti jsou totiž hlavou dolů každou chvíli, na prolézačkách, na stromech, kdežto dospělí už to nedělají. Skrze gravitační boty se může vrátit do dětských let a objevit nové myšlenky a nápady, které předtím neviděl.

28.08.2017


Eduard Štorch

Štorch si uvědomoval nutnost a důležitost zdravého tělesného pohybu v přírodě. Proto kromě lyžařství propagoval již ve dvacátých letech turistiku, o čemž svědčí jeho slova: „Pusťte mládež do přírody, na trávník, pamatujte i v městech na to, že dětem je nutně potřebí volného vzduchu a slunce!“ Štorch sám organizoval zájezdy dětí k moři do Jugoslávie, kde si najímal různé budovy k rekreačním účelům. Těchto zájezdů se zprvu účastnily celé rodiny s dětmi. Dospělí spolu s dětmi sami vařili a snažili se zde vést zdravý a harmonický způsob života podle zásad tzv. eubiotiky (eubiotika -nauka, jak dobře a správně žít). Při všech svých výpravách si Štorch čím dál více uvědomoval, jak prospěšné by bylo uskutečnit jeho dávnou myšlenku - učit v přírodě.

28.08.2017


Arthur Hailey

Jedná se o zakladatele žánru tzv. profesního románu. Každá z jeho knih do nejmenších podrobností popisuje profesní prostředí, ve kterém se děj odehrává. Tyto podrobnosti vychází z dokonalých znalostí, které Hailey získával důkladným studiem tématu. Toto studium mu typicky zabralo asi jeden rok, po kterém následovalo šest měsíců úprav získaných poznámek a poté konečně vlastní psaní knihy, které trvalo obvykle asi 18 měsíců. Tak důkladný výzkum (např. pro román Večerní zprávy se vydal ve svých 67 letech do džungle v Peru za místními povstalci, před psaním Hotelu přečetl 27 knih o hotelovém průmyslu) poskytoval jeho knihám realismus, který značně působil na čtenáře; ovšem někteří kritici se domnívají, že ho také používal jako zástěrku pro nedostatek literárního talentu.

28.08.2017


Alois Jirásek

V letech 1918, 1919, 1921 a 1930 byl navržen na Nobelovu cenu za literaturu. Jirásek byl nositelem Československé revoluční medaile, v srpnu 1921 mu byl udělen bulharský Řád sv. Alexandra (Орден Свети Александър) a v roce 1926 jugoslávský Řád sv. Sávy.

28.08.2017


Josef Lada

Jméno Josef Lada nese asteroid 17625 (1996 AY1) který 14. ledna 1996 objevili P. Pravec a L. Šarounová ve hvězdárně Ondřejov.

20.07.2016


Joy Adamson

Joy Adamsonová začala díky svému druhému muži (Petera Ballyho) malovat a stala se z ní výborná kreslířka. Její rozsáhlý cyklus portrétů příslušníků keňských kmenů tvoří dnes stálou expozici Keňského národního muzea v Nairobi.

Založila nadaci Elsa Wild Animal Appeal, která má dodnes pobočky v USA, Kanadě, Japonsku a Keni. Prostřednictvím této nadace byly například založeny národní parky Meru a Samburu.

11.05.2016


Ondřej Sekora

V roce 1999 ke stému výročí jeho narození byla vydána stříbrná mince v hodnotě 200 Kč.

Přeložil do češtiny první pravidla hry ragby roku 1926.

15.04.2016