Mapa z listí

Mapa z listí
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514233/bmid_mapa-z-listi-hl5-514233.jpg 4 26 26

Rostliny k nám promlouvají, stačí jen naslouchat… Orla si s nimi povídá celý život. Jsou jejími rádci a přáteli, její rodinou. Teď se ale všichni ocitají v ohrožení – krajem se šíří smrt a vesničané jsou přesvědčeni, že k nim nákaza přichází z divočiny. Aby Orla zachránila své přátele, vydává se proti proudu řeky najít lék. Spolu se svými společníky Idrisem a Arianou hodlá přijít záhadné nemoci na kloub. Trojlístek hrdinů čeká na jejich dobrodružné cestě řada nástrah, které prověří jejich bystrost, svaly i sílu jejich ducha.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Bambook
Originální název:

The Map Of Leaves , 2022


více info...

Přidat komentář

Kenan
18.02.2024 5 z 5

Ekologicky laděný, dobrodružný, dětský příběh. Orla nemá lehký život. Umřela jí maminka a snaží se sama přežít. V její vesnici začínají umírat rostliny i lidé na záhadnou nemoc a Orla se rozhodne přijít tomu na kloub a získat lék. Umí totiž naslouchat rostlinám, které ji také prosí o pomoc. Vydává se proto, nečekaně ještě se dvěmi dalšími dětmi, zjistit příčinu úmrtí svojí maminky a neštěstí, které všechny potkalo. Musím říct, že Orla není zrovna sympatická osoba. Jde si jen za svým cílem nekompromisně a někdy krutě, bez ohledu na ostatní a až v závěru se snaží nacházet cestu ke svým kamarádům. Kniha obsahuje mapu a na začátku každé kapitoly je charakteristika nějaké bylinky, což bylo fajn. Celkově je příběh napínavý a určitě se bude líbit i dětem s dobrodružnou dušičkou. Je to krásná oslava přírody a návratu k tradicím.

DreamerX9
14.02.2024 4 z 5

Velmi působivá kniha. Orla byla skutečně jedinečné děvče. Líbí se mi několik myšlenek autorky které byli obohacením knihy a to především úcta k přírodě a její význam. Také co se léčení přírodou týče a návrat k němu.
Velmi hezké.


Lovehorses365
09.02.2024 5 z 5

Tuhle knihu doslova miluju.
Ale opravdu!
Strašně moc se mi tam líbilo jak tam má začátku každé kapitoly byla bylina nebo něco takového a její využití.
Úžasný nápad aby dívka rozuměla rostlinám.
Většinou je to tak že prostě někdo rozumí zvířatům nebo tak.
S tímhle jsem se ještě nesetkala a moc se mi to líbilo!

marina4088
23.09.2023 5 z 5

Mapa listí se v anotaci jeví jako jednoduchá, dětská kniha. Už po chvíli čtení - (mně stačilo knihu jen prolistovat.. a podívat se na obálku! Ta se moc povedla.) si člověk ale začne uvědomovat, že se nejedná jen o "nějakou" dětskou knihu. Po pár přečtených stranách mě dokonce napadlo přirovnání s malým princem - ne příběhově, ale tím, co se kniha snaží sdělit.

Je to příběh o odpuštění. O tom najít sám sebe a vyrovnat se se svými trablemi z dětství a přetvořit je i sebe k něčemu, na co může být člověk hrdý. Pochopit. Odpustit. Otevřít se. A tím zvítězit. Je to o vyrovnání se se smrtí nejdůležitějšího člověka v dětském světě, o pochopení (nejen) jejího smyslu života a šíření jejího poselství. Je to krásná a dojemná kniha plná krásných myšlenek a poselství - samozřejmě kdo v tom nebude hledat to, co se skrývá pod písmenky, uvidí to hůř, ale určitě se aspoň u pár vět zastaví a zamyslí se nad tím, jak moc vlastně doopravdy znamenají.

Orla odjakživa uměla mluvit s přírodou. Rostliny k ní promlouvaly a pro ni se staly druhou rodinou, jedinými kamarády.. až se jednoho dne v její vesnici a okolí začala šířit smrt. A v ten moment Orla vyráží na dobrodružství a k její začáteční nelibosti se s ní vydávají i Idris a Ariana. Po cestě je toho čeká hodně - lidská chamtivost, krásná, přesto umírající příroda, sebestřední lidé..

Doporučuji po knize sáhnout a sám si zjistit, co příběh obsahuje a co v něm uvidíte vy sami.

4,5/5

okeey
18.07.2023 5 z 5

,,Lidé používají rostliny jako lék odjakživa. Mnoho našich moderních léčebných postupů pochází od rostlin: léky proti bolesti z vrby, léky na srdce z náprstníku a léky na rakovinu z tisu. Dokonce i zvířata používají rostliny k léčbě: od špačků, kteří si dávají do hnízd řebříček, aby odpuzoval parizity, až po medvědy hnědé, jež si potírají srst divokým pastinákem jako repelentem proti hmyzu. Tato kniha je věnována především jim: rostlinám, jež nám poskytují potravu, léky a přístřeší.'' (úryvek z autorčina poděkování na konci knihy)

Kniha s prvky fantasy a podtónem pohádky, která vás zaručeně chytne za srdce!
Já mám velmi ráda knihy pro děti a mládež, když čtu nějakou knihu s těžkým tématem, tak tohle je skvělý prostředek, jak vypnout hlavu, oddechnout si a ponořit se do dětského světa.
Ovšem v tomto případě si myslím, že má příběh přesah a neřekla bych, že je určen vyloženě jen pro děti.
Hlavní postavou je Orla, která po smrti své milované maminky skončila sama s chatrným stavením, zahradou plnou rostlin a koněm Kapitánem. Má ale schopnost s rostlinami mluvit a využívá jejich vlastnosti k tomu, aby se najedla, vyrobila masti, vyléčila sebe či jejího koňského kamaráda, ale ostatním obyvatelům vesnice se vyhýbá a je velmi ostražitá. Jednoho dne se na jejích rostlinách začnou objevovat černé skrvny a Orla následně zjistí, že to není jen v její zahradě, ale po celé vesnici, i po březích místní řeky. Lidé, kteří jsou odkázáni na to, co vypěstují, nemohou přežít, když flóra zahyne. Orla to nechce nechat jen tak, protože k ní rostliny promlouvají a rozhodne se pro to udělat maximum.
Krásný příběh, který vás vtáhne už na první straně, vyčistí vám hlavu a přesvědčí vás o tom, že nejenom dospělí jsou ti, kteří mohou v životě něco dokázat. Setkáme se tu, jak s láskou k přírodě, přátelstvím a rodinných vazbách, ale také s nespravedlností a sebestřednými lidmi, kteří hrabou jen pro sebe.
Vřele doporučuji!

Marekh
08.07.2023 5 z 5

Hlavní postavou je mladá dívka ORLA, která komunikuje s rostlinami a ony s ní. Krajem se šíří smrt a Orla chce přijít na to, co je toho příčinou. Má také kamarády IDRISE a ARIANU, kteří ji doprovázejí na cestě, která je plná dobrodružství.

Kniha má krátké kapitoly a je hodně čtivá.

Kniha je pěkně graficky zpracovaná. Kniha má pěknou obálku. Na počátku knihy se nachází mapa. Líbilo se mi, že na počátku každé kapitoly se vyskytovaly jména rostlin a jejich využití. To je určitě přidaná hodnota.

jungwirth5318
06.07.2023 4 z 5

Rostliny mluví, ale jen někdo je slyší. Třeba Orla Carsonová. S pomocí přátel, Idrise a Ariany, se vydává na cestu, aby zjistila, jaký původ má mapafoglia, nemoc, která hubí rostliny i vesničany podél toku řeky...
Od začátku mě vytáčela sebestřednost hlavní hrdinky, které velkou část příběhu jde jen o její zahradu, koně a světlou památku zesnulé matky. Naštěstí se to v průběhu knihy trochu spravilo. Co se nespravilo, je řeč květin, která k Orle doléhá. Jistě se od těch kytek nedaly čekat rozsáhlé filozofické úvahy, ale v některých situacích by vůbec nevadilo, kdyby mlčely. Být Orlou, nepochybně by se to podepsalo na mé duševní rovnováze...
Nepřekvapil mě ekologický podtext ani výskyt bezohledného podnikatele, který jde pro zisk i přes mrtvoly... Co mě potěšilo: popis temné atmosféry dolů a opuštěného města, majestátné přírody a dravého živlu divoké řeky.

Kopta
17.06.2023

Po dlouhé době zase něco dětského, chtěl jsem se trochu zrestartovat, ale takhle se to nepovedlo. Natož že se kniha profiluje, že je dobrodružství na každém kroku, tak jsem ho po čtvrtině knihy moc nenašel.

eva3992
27.05.2023 5 z 5

Dokážete mluvit s rostlinami? Zřejmě ne, ale Orla si s nimi povídá celý život. Jsou pro ni jako rodina. Když do její vesnice přijde záhadná nemoc a lidé začínají umírat, vydává se Orla proti proudu řeky, aby našla lék. Na nelehké cestě ji budou doprovázet Idris a Adriana. Budou na ně číhat nástrahy a zažijí tak nejedno dobrodružství.

Moc ráda jednou za čas proložím moje knihy četbou pro děti. Mapa z listí mě nalákala svým názvem a hlavně tím, že v příběhu mluví rostliny. Miluji různé bylinky, ráda zjišťuji, na co jsou dobré. Tak když jsem otevřela knihu a zjistila, že každá kapitola začíná názvem rostlinky a popisem na co se může použít, bylo rozhodnuto, toto je kniha pro mě. A byla.

Hned od začátku je příběh napínavý, tajemný i dobrodružný. Seznámíme se s Orlou, která se ne vždycky chovala podle mých představ, ale na její obranu musím říct, že se chovala tak, jak jí to život naučil. Později jsem si ji moc zamilovala a fandila ji na její výpravě. Při čtení mi bylo hodně smutno a těšila jsem se na konec, kdy, jak jsem doufala, vše dobře dopadne.

Je tu skvěle ukázána síla přírody. A jak to už u dětských knížek bývá, je tu nejedno ponaučení hezky schované v příběhu.

Při čtení jsem kolikrát měla pocit, že ani nečtu knihu pro děti. Příběh jsem hltala stejně, jako kdyby to byla kniha pro dospělé.

Pokud si i Vy rádi zpestříte svůj čtecí okruh dětskými knihami, tato by Vás rozhodně neměla minout a já se těším, jak se bude líbit mým dětem.

Danago
19.05.2023 5 z 5

Nádherná fantasy, pro mě to byla velice milá, poutavá a působivá pohádka. Velice krásně napsaná kniha s naprosto dokonalým překladem, který ukazuje krásu českého jazyka.
Postavy nejsou černobílé nemáme tady čistočistě kladné postavy, každý si tak trochu jde za svým , ale společný nepřítel a společné trápení nemoc , která se šíří všude kolem naše tři hlavní hrdiny spojí. A kdo jim pomůže ? Budou to šeptající rostliny a jsou všechny rostliny nakloněny pomoci? Každý má vlastní důvody pro své chování.
I když by knížka měla být určena dětem od 11let , určitě nadchne i zkušené čtenáře, podle mého názoru se tato kniha nedá takto dát do škatulky.
Fantasy svět zde není příliš složitý, takže jsem jej pochopila i já, která tento žánr nečtu, ale pokud je to takto poutavě a srozumitelně napsáno užije si to opravdu každý.
Velice doporučuji chlapcům , dívkám ale i všem ostatním čtenářům, kteří chtějí pohlazení po duši, které vás přiměje se i trošku zamyslet. a ty popisy rostlin na začátku každé kapitoly, to je velký bonus navíc.
Moc krásná grafická úprava knihy, také není zanedbatelná.

Laxik
14.04.2023 5 z 5

Kniha, kterou jsem si hned zamiloval. Plná dobrodružství, srdce, zajímavých postav, které nejsou jen dokonalé, ale mají i své libůstky a vady. Necelých 300 stran, ale utečou jak voda a díky krásnému jazyku budou bavit i ne tak zdatné dětské čtenáře. A ty zkušenější by měl příběh rozhodně nadchnout.

ladyfromskye
12.04.2023 5 z 5

Poetické, kouzelné čtení a milé pohlazení po duši - taková je Mapa z listí.
Yarrow Townsendová vás vezme do úžasně vykresleného světa postiženého děsivou nákazou, na kterou, zdá se, není lék a která za sebou nechává spálenou zemi a prázdné domy. Ale co když se lék ukrývá nedaleko? Co když klíč k celé záhadě svírá v rukou dívenka, jež dokáže mluvit s rostlinami, které umí léčit stejně jako zabíjet? A uvěří jí vůbec někdo?
Mapa z listí je jednou z mála dětských knih majících opravdu velkou šanci přesáhnout přítomnost a ovlivnit budoucí generace čtenářů. Je knihou, na niž budou ti, kteří se jednou ocitnou v jejím světě, dlouhá léta vzpomínat. A je také knihou, již ocení nejen děti, ale i dospělí.
Ponořte se i vy do světa, kde rostliny mluví na ty, kteří dokážou poslouchat!