Zpovědi

recenze

Zpovědi (2024) 3 z 5 / denisa7430
Zpovědi

„Nezletilí se zákona bát nemusí. Ona ale není zákon. Je pomsta.“

„Zpovědi“ jsou debutovým románem japonské spisovatelky Kanae Minato, jež se stal bestsellerem nejen v autorčině domovině. Po přeložení do angličtiny byla kniha označena jako jedna z deseti nejlepších detektivek. V roce 2010 se navíc dočkala filmového zpracování.

Román podává až drastické zamyšlení nad kriminalitou mladistvých, věnuje pozornost také tolik zmiňované adoraci vrahů, jež v poslední době ve společnosti výrazně rezonuje.

Kniha, která rozdělí čtenáře do dvou skupin: na ty, kteří budou s činy hlavní hrdinky souhlasit, a na ty, kteří ji zcela odsoudí. Do které skupiny se řadíte vy?
Román je to čtivý, zvratů je v příběhu dost a oceňuji, že žádný z nich nebyl předjímatelný. Ale tak nějak jsem od toho čekala víc. Od japonských autorů jsem zvyklá na „jinačí kafe“.

„Kde jsou ty doby, kdy byli děti opravdu nevinné.“ – citace z knihy, str. 22 –

„Výjimeční mají právo páchat jakékoliv zločiny a jakkoliv přestupovat zákony, zase v podstatě proto, že jsou výjimeční.“ – Dostojevského Zločin a trest, citace z knihy, str. 159 –

„Nenávist nelze oplácet nenávistí. Pomsta duši neulehčí.“ – citace z knihy, str. 199 –


Zpovědi Zpovědi Kanae Minato

„Manami zemřela. Ale nebyla to nehoda. Manami byla zavražděna. A její vrahové jsou mezi vámi.“ Poté, co Júko Moriguči, třídní učitelka 7.B základní školy S, zrušila své zasnoubení, se jejím jediným štěstím stala její čtyřletá dcer... více


Komentáře (0)

Přidat komentář