Světlo nad Oceánem

recenze

Světlo nad oceánem (2024) 4 z 5 / ElisR1
Světlo nad oceánem

Ačkoliv mám doma i ostatní knihy této autorky, Světla nad oceánem byla první, do které jsem se pustila a musím říct, že má přesně to kouzlo knihy, která vás začne bavit a vy ani nebudete vědět kdy se to stalo.
Tento román má totiž velmi pozvolné tempo, neobsahuje žádné zvraty, a ani se nic převratného neděje, ale přesto vám dokáže učarovat svojí poklidnou atmosférou. Alespoň u mě tomu tak bylo.
Musím říct, že prvních několik desítek stran jsem z pomalého tempa vyprávění a množství postav byla lehce rozpačitá. Neorientovala jsem se v tom kdo je kdo a říkala si, že by se hodil nějaký přehled postav, který jsem vzápětí našla v závěru knihy. Ale rozhodně na něj při čtení nekoukejte, obsahuje totiž spoilery a odhaluje rodinné vztahy.
Pak ale nastal zlom a já se přistihla, že dychtivě otáčím stránky, abych zjistila, co se stalo a jak to bude dál. Příběh Ruth a Ivy mě natolik pohltil, že jsem měla celou knihu přečtenou během dvou dní.
Ale na co se tedy můžete těšit?
Na příjemné a hlavně odpočinkové čtení, které je vyprávěné očima různých postav. Převážně tedy Ivy, kterou sledujeme v "současnosti" (rok 2022) a příběh Ruth, jejíž linka nás zavede do minulosti roku 1950.
Nedokáži říct, která z časových linek se mi líbila více, protože Ivy se musí vypořádat se svojí minulostí a vztahy z mládí. Vše je okořeněné její dobrosrdečností, kladným vztahem ke zvířatům a vařením, což je kombinace, na kterou já hodně slyším.
Linka provázející Ruth zase skrývá veškeré tajemno, jenž postupně vyplouvá na povrch. A spolu to prostě tvoří dokonalou kombinaci odpočinkového čtení, které se jen těžko odkládá.
Kromě toho se můžete těšit i na lehkou romantiku, která je ale spíše pouze okrajovým doplňkem. Pokud ale máte rádi knihy o životě s tématikou rodinných tajemství, tak tohle vás nemůže minout.

Poklidná kniha, jež vás dostane svojí atmosférou, sympatickými postavami a rodinným tajemstvím, které prostě budete chtít rozlousknout. Světlo nad Oceánem prostě mohu jen a jen doporučit.

Recenze je psaná v rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada


Světlo nad oceánem Světlo nad oceánem Mary Ellen Taylor

Ivy se vrací do rodného města, aby se postarala o dědictví po milované babičce Ruth. Musí se vypořádat nejen se vzpomínkami z dětství, ale i se vztahy, které před lety zpřetrhala. Spolu s ní se do městečka přižene i bouře a z moře... více


Komentáře (0)

Přidat komentář