Vnučka přehled

Vnučka
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488487/bmid_vnucka-QK1-488487.jpg 4 162 162

V roce 1964 se na festivalu mládeže ve Východním Berlíně do sebe zamilují studentka z Východu a student ze Západu. On jí pomůže utéct, vezmou se. Teprve po její smrti se sedmdesátiletý Kašpar dozví, co mu jeho žena Birgit celý život tajila: před útěkem porodila dceru a nechala ji v NDR. Kašpar udělá to, co ona vždycky chtěla, ale nedokázala – hledá ji. Pátrání se stává cestou do minulosti a setkáním s ranami a jizvami, které zanechala NDR, převrat v roce 1989 a přizpůsobení se Západu. Když dceru najde, žije provdaná v neonacistické národovecké komunitě na venkově. Její čtrnáctiletá dcera Sigrun je šťastná, že do jejího života náhle vstoupil dědeček, stejně jako on má radost z vnučky. Ale jeho svět je pro ni stejně cizí jako ten její pro něj. Může se s ní sblížit?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Die Enkelin , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vnučka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (47)

Kackac77
včera 5 z 5

(SPOILER) Audiokniha
Kniha je rozdělená na tři části. První popisuje život Birgit a Kašpara, prolíná se přítomnost s minulostí, jak se seznámili, jak jí Kašpar pomohl k útěku z NDR, a pak přítomnost, Birgitin alkoholismus, a pak po smrti Birgit, čte Kašpar její zápisky a dozví se, že měla dceru, kterou odložila. V druhé části začne Kašpar pátrat, hledá Birgitinu dceru a nakonec ji najde. Je to už dospělá žena, vdaná, a má dceru Sigrun. Kašpar se chce se Sigrun vídat a vymyslí si, že rodina zdění peníze po zemřelé biologické matce, za podmínky, že s ním bude vnučka v kontaktu. Rodiče Sigrun jsou radikální pravicoví nacionalisti a vedou k tomu i dceru. Kašpar se jí nenásilně snaží ukázat jiný život. Přivede Sigrun ke hře na klavír, kterou si ona velmi zamiluje.
Knížka se mi moc líbila. Postava Kašpara se mi líbila asi nejvíc. Způsob jakým byl schopen nechat Sigruns udělat si vlastní názor, nesnažit se ji za každou cenu poučit, vysvětlit.., ale jenom nabídnout jinou možnost, zdroj jiných informací. Některé rozhovory s Kašpara se Sigrun jsem si říkala, že tohle bych nedokázala, zůstat klidná, když Sigrun líčí Kašparovi, že holocaust je vymyšlený, a obdivuje například nějakou ženu, která vedla koncentrační tábor a byla velmi známá pro svoji krutost. Jak je Sigrun ovlivněná rodiči a otáčí si pravdu podle svého nebo naopak nemá informace a jenom papouškuje něco, co někde slyší. A Kašpar zůstává klidný a jenom opatrně namítá, vysvětluje, nabízí... A připomnělo mi to i leccos z dnešní doby, například když Sigrun říká Kašparovi, jak cizinci berou Němcům práci a jsou to samí kriminálníci, apod... a on se jí ptá, kolik znáš cizinců, co toto dělají? Kde jsou v tvém okolí? ... a říká jí, někdy musíme věřit tomu co se dozvídáme, např. bychom měli věřit lékaři, když nám něco doporučí, protože on má vzdělání, které my nemáme, ale některé informace je potřeba si ověřovat, udělat si vlastní názor... a vede tím Sigrun k tomu, aby přemýšlela sama o neonacismu...udělala si vlastní závěry..
Knížka se mě dotkla, a moc, moc se mi líbila.
Ještě bych doplnila, že je skvěle namluvená.

Květ
26.05.2024 5 z 5

Mnohovrstevný román Vnučka si mě připoutával pozvolna, první třetina mě tolik neoslovila, ale potom už jsem se od knihy nemohla odpoutat. Hlavní postavou je sedmdesátiletý knihkupec Kašpar, který se po smrti své ženy prostřednictvím jejích zápisků dozví, že před jejich seznámením porodila dceru. Zápisky Kašparovy ženy Birgit mapují jejich seznámení, dobu komunismu, rozdělení Berlína a střetu Východu se Západem a posléze jejich život, v němž Birgit nedokáže najít svoje místo. Po přečtení Birgitina deníku se Kašpar rozhodne najít nevlastní dceru, která ovšem zakotvila v neonacistických vodách... v komunitě spolu s manželem vychovávají svoji dceru Sigrun, se kterou se snaží Kašpar navázat vztah a vymanit ji z neonacistického smýšlení...


Clara_C
14.05.2024 5 z 5

Knižka mě chytla a už nepustila. Nejdřív jsem si říkala, kde je ta vnučka, o kterou má jít, ale všeho do času. Není moc překvapivé, že dítě vyrůstající v rodině popírající holokaust a oslavující původní Německo, věří stejným bludům. Podobně jako my zapomínáme, v čem spočívalo zlo komunismu, kdy někteří dnes jsou schopní tvrdit, že se tak nedělo a všechno bylo jinak.
Chápu východní Němce, kteří po pádu zdi, podobně jako u nás po listopadu, nevěděli moc co se sebou, proti jakému zlu se vymezit, když všechno, co do té doby bylo, zmizelo a začalo se objevovat v jiných podobách. A vysvětlujte toto někomu ze západního Německa. Takže chápu i Kašparovu naivitu, snahu všemu a všem vyhovět a výrazně neodporovat.
Moc dobře napsaná konfrontace mezi jinými světy a generacemi.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Nový román od autora slavného Předčítače

01.12.2022


Zvrácená pouta, Netvor a další knižní novinky (48. týden)

28.11.2022


Citáty z knihy (1)

Není správné, že se lidé ve válce zabíjejí a umírají, není správné, že proti sobě používají násilí a vzájemně se utlačují. Země je tak veliká a tak bohatá, že může být dobře všem.


Kniha Vnučka v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených209x
ve Čtenářské výzvě36x
v Doporučených11x
v Knihotéce117x
v Chystám se číst276x
v Chci si koupit58x
v dalších seznamech1x