Smečka přehled

Smečka
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532538/bmid_smecka-65d4dfda7c96f.jpg 5 22 22

Horor si stále nese stigma jednotvárnosti a braku. Ve skutečnosti je jako malířská paleta s mnoha barvami a odstíny. Antologie Smečka má ambici tuto škálu vykreslit. Od romaneta přes bizarro, duchařskou historku, temnou fantasy nebo třeba body horor. Jiří Sivok nahnal autory publikující v nakladatelství Golden Dog do jednoho kotce a jako téma pro napsání povídek zvolil Psy. Na stránkách naleznete řadu zvučných jmen, která už od založení Golden Dogu přesvědčila čtenářskou obec, ať už knihou, povídkou či básní, že patří k tomu nejlepšímu, co česká hororová literatura nabízí. Antologii navíc doplňuje povídka od speciálního hosta a trojnásobného držitele Bram Stoker Award Morta Castlea. Smečka už se blíží Už vám dýchá na krk Kdo si pro vás připravil povídky? Tereza Kadečková Petr Boček Nelly Černohorská Ondřej Kocáb Ludmila Svozilová Miroslav Pech Karin Novotná Jiří Sivok a Martin Štefko Kateřina Malec Houfková Tomáš Marton Madla Pospíšilová Karasová Michal Březina Veronika Fiedlerová Lukáš Varečka a Přemysl Krejčík a jako vážený host Mort Castle!... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smečka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

eraserhead
předevčírem 5 z 5

O tomhle bylo slyšet tak, až to už někomu mohlo začít lézt na nervy. Ale cesty propagace a reklamy jsou nevyzpytatelné. Normálně bych to asi nechal na později, ale… chápeme se. V rámci nakladatelství autorsky až reprezentativní záležitost. Kniha mnoha pozitiv, minima negativ. Za největší, nejpotěšující a nejuspokojivější pozitivum považuji její pestrost. Horror má mnoho tváří a tahle antologie nastavuje hned několik z nich. Opravdu, od až drsně nechutných věcí, po dojímavé mysteriózní věci. Jak už to tak u antologií bývá, některé povídky zaujmou více, než jiné, ale i ta (obsahově) nejslabší povídka tady je formálně dobře napsaná. Dvě povídky mě dokonce mile překvapily, rád jsem si konečně přečetl nějaký (a dobrý) horror od Terezy Kadečkové a poměrně vážný horror od věčného vtipkaře Michala Březiny. Nejvíc mě zaujaly povídky KŘÍŽENEC, AFÍK, PANOPTIKUM DOKTORA MARROWA, BENÁTSKÝ MOR, HERMANITO A BO, PŘÍPAD ČERTOVY ROKLE a V ŠERU SVÍTÁNÍ. I ty ostatní však jsou fajn. Dalším pozitivem je zpracování autorských medailonků. Fakt skvělý nápad. Obecně celé zpracování knihy je potěšující. Mizivým a bezvýznamným negativem je lesklá obálka. Při tmavém motivu se až moc leskne a odráží světlo. Hodila by se spíše na světlejší motiv. Ale na to sere Goro bílý pes…

AlenaInfy
27.05.2024 5 z 5

Už dlouho jsem nebyla takhle překvapená! Tato kniha totálně rozbourala mé předsudky, co se hororu týká. Protože jsem očekávala strach a znechucení. Dostala jsem napětí, rozzuřila jsem se doběla a plakala, několikrát. Téměř každá povídka vyvolala velmi silné emoce a já jsem ráda, že jsem se odvážila po knize sáhnout. Vyzdvihla, abych povídku Afík, u ní jsem měla chuť řvát vzteky a zároveň jsem brečela nejvíc. Autorka jde na dřeň pocitů a ještě dál a nikdy jsem neměla takovou chuť obejmout fiktivní postavu jako zde. Rozhodně můžu doporučit všem, co tento žánr běžně nečtou, garantuji vám, že kniha ve vás dlouho zůstane.


Dydy7
27.05.2024 5 z 5

Smečka je zbierka, v ktorej na nás čaká 15 poviedok od českých autorov a jedného zahraničného hosťa. Bola som na ňu veľmi zvedavá, pretože od viacerých z nich som už niečo čítala a kniha ma málokedy sklamala.

Poviedky sú naozaj rôznorodé, originálne a ústredným motívom každej je pes. Niekedy zohráva hlavnú úlohu, niekedy vedľajšiu. Nemám rada, keď sa v knihách ubližuje psom, ale tentokrát som vedela do čoho idem a našťastie sa to nedialo v každej. A niekedy sa vedeli psy aj pomstiť.
A to poriadne - čo ma tešilo najviac

Každá jedna poviedka má niečo do seba, no ak by som si mala vybrať tri, ktoré boli podľa mňa najlepšie, tak by to boli tieto:

"Azurit" od Karin Novotnej, fantasy poviedka, kde sa hlavná hrdinka dostane do iného sveta a tam stretáva zvláštneho modrého psa.

"Zpráva z Jirmanova" od Michal Březina, v ktorej ide o vyšetrovanie podivných zločinov.

"Pes se zlatými očima" od Tomáša Martona je poviedka, ktorá sa skončí úplne inak ako sa na začiatku mohlo zdať a radím ju tiež k tomu najlepšiemu.

Taktiež musím spomenúť poviedku "Psí život", ktorú spoločne napísali @martinstefko a Jiří Sivok. Tá sa točí okolo majiteľa jedného malého hororového vydavateľstva (to je dúfam posledný spoločný znak s autorom ), v ktorého koži by nechcel byť nikto. Je to absurdné, hororové a poriadne bizardné.

Celkovo túto hororovú zbierku hodnotím veľmi pozitívne a vidno, že si na nej v goldendogu dali záležať. Mimochodom každá jedna poviedka má aj svoju podarenú ilustráciu. Knihu si určite prečítajte, zahryzne sa do Vás ako smečka divokých psov a už Vás nepustí.

Hodnotila som na základe napísaných poviedok a nie na základe toho, že nemám rada príbehy, kde sa ubližuje psíkom.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Mrtvá říše, Mrazení a další knižní novinky (18. týden)

28.04.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Smečka v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených27x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených3x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech4x