Pravda nebyla k dostání přehled

Pravda nebyla k dostání
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493066/bmid_pravda-nebyla-k-dostani-hmb-493066.jpg 4 219 219

Co všechno vám můžou vzít? Historický román od autorky bestselleru Kdo šije u Podolské. Píše se rok 1982 a v patnáctileté Janě se kromě dospělosti probouzí i poznání, že s minulostí její rodiny není cosi v pořádku. Otec před rokem zemřel a v matčině ložnici se ukrývá sešit plný nepochopitelných zápisků. Prarodiče se chovají přinejlepším výstředně a mluvit před nimi o některých tématech je tabu. Jana dospívá v totalitním bezčasí, přesto není otupělá – a tak se pouští do pátrání. Dokáže najít pravdu o rodinné historii i vlastní identitu?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pravda nebyla k dostání. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (43)

Baruska.ska
02.05.2024 4 z 5

Moc hezky roman pro zeny.
Pekne se to cetlo, autorka ma prijemny styl psani.

KLHannah
10.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Knihy paní Hlavinkové mám ráda. Příběhu knihy Kdo šije u Podolské? se tento sice nevyrovná, ale i tak jsme knížku zhltla za čtyři večery. Jana, jedna z hlavních hrdinek toho příběhu byla místy sympatická a místy protivná, stejně jako všechny puberťačky. Každá rodina má svou, menší či větší záhadu, která, dříve či později, vyplave na povrch. Každá rodina má své černé ovce. Každá ves i město má své sousedky Blechové, ruštinářky Janákové, prasáčky Nováčky... Mé sympatie měla třídní hvězda Mašlová, na rozdíl od Svatěny, která mi přišla úplně hloupá a mimo mísu. Od Petrova příběhu jsem čekala víc, ale byl jen jakousi výplní a spojnicí mezi postavami a událostmi. O adventistech sedmého dne jsem do přečtení knihy měla jedinou znalost a to, že existují.
Kniha mi dala zase jiný pohled na komunismus a jinou skupinu utlačovaných režimem. Jen mě mrzelo, že úchyl Nováček nebyl potrestán podle práva a že se děvčatům nedostalo zadostiučinění.


SSTknihy
31.01.2024 4 z 5

Zpočátku spíš takový románek pro náctileté - patnáctiletá Jana prožívá své první lásky, trable se spolužáky i otravnou ruštinářkou, vydává se poprvé tajně na zábavu, ochutná první alkohol. Jenomže pak se objeví záhadný sešit s ještě záhadnějšími poznámkami a Janě začíná pomalu docházet, že s pravdou to v její rodině nebude tak jednoduché. Střípek po střípku se pomalu skládá minulost, která měla zůstat utajená, a jejíž odhalení neodvratně převede Janu z naivních školních let do počátku dospělosti.
Oceňuji detaily, díky nimž se autorce podařilo vykreslit především atmosféru 80. let. Navíc mám ráda, když se kromě příjemného čtení dozvím i něco nového z historie. Tenhle příběh splnil obojí.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Billy Summers, Medovník s pepřem a další knižní novinky (20. týden)

15.05.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pravda nebyla k dostání v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených292x
ve Čtenářské výzvě34x
v Doporučených10x
v Knihotéce119x
v Chystám se číst183x
v Chci si koupit33x
v dalších seznamech2x