Beren a Lúthien přehled

Beren a Lúthien
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521896/bmid_beren-a-luthien-652982417ff11.jpg 5 97 97

Pán prstenů série

Výpravný příběh Berena a Lúthien přivádí čtenáře zpět mezi lidské, elfské i trpasličí obyvatele Tolkienovy Středozemě. Autor tento příběh osudové lásky napsal už v roce 1917, po návratu z bojišť první světové války. Během dalších let příběh doplňoval a přepracovával, ale jeho jádro zůstalo nezměněno: láska mezi smrtelným mužem Berenem a nesmrtelnou elfkou Lúthien, vztah, kterému Lúthienin otec nepřál, a proto Berenovi uložil nesplnitelný úkol - aby připravil temného pána Melkora Morgotha o drahocenný silmaril. Vydaný text z existujících verzí, tištěných i netištěných, prozaických i veršovaných, pečlivě zrekonstruoval Tolkienoův syn Christopher, a legenda o Berenovi a Lúthien může poprvé vyjít v úplné podobě i s komentářem, který ukazuje její proměny.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Beren and Lúthien , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Beren a Lúthien. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

burg
předevčírem 4 z 5

Výzva 2024 - Kniha poprvé vydaná v ČR/SR v posledním čtvrtletí 2023.
Byl to rozhodně zajímavý pohled na vývoj jednoho z nejhezčích eposů a příběhů v Silmarillionu - o lásce jedné nesmrtelné k jednomu smrtelníkovi. A vlastně taky o tom, jak se celý příběh vyvíjel a měnil verzi za verzí - nejprve se promění kočičí zámek v sauronovu temnou věž, jak postupně v dalších a novějších verzích mizí všechny nenasytné a obludné kočky, z kočičího prince Telvida se stává Thû a dále následuje Nekromant a ještě později Sauron...
Jo, tenhle vývoj mě fakt bavil. Jediné, u čeho jsem trpěl jako Beren zajatý a zotročený v kobkách Tol-in-Gaurhothu, byly veršované pasáže. Z úcty k autorovi se je vždy snažím nějak přelouskat, ale v půlce mi vždycky dojde dech. A chuť pokračovat. A tak přeskakuji. Zkrátka: nemám to rád. Šlus. Za to jediné srážím jedinou hvězdu.

ArkAngel
28.05.2024 3 z 5

Původně jsem chtěl napsat, že ze tří kratších knih, které pomáhal dávat synátor dohromady, je tato nejlepší... ale pak jsem se dostal k veršovaným pasážím. Podobné texty mi obvykle nevadí, ale formu AABBCCDD... mám rád ze všeho nejméně a působí na mě rušivým dojmem. Všechno okolo je jinak super a cením, že nám Christopher poskytl i další tatíkovy texty.


dpxcz
25.05.2024 4 z 5

Samostatný příběh Beren a Lúthien je pěkně napsaný a hodně se mi líbil a bavil mě. Verše jsem spíše přeletěl, ty mě nikdy moc nebraly. Celkově je kniha povedená i po grafické stránce. A pro Tolkienovy fanoušky rozhodně povinností.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Beren a Lúthien, Láska z jiného života a další knižní novinky (47. týden)

19.11.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Beren a Lúthien v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených112x
ve Čtenářské výzvě26x
v Doporučených7x
v Knihotéce137x
v Chystám se číst122x
v Chci si koupit106x
v dalších seznamech1x