Muž z vysokého zámku přehled

Muž z vysokého zámku
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295271/bmid_muz-z-vysokeho-zamku-Lpd-295271.jpg 4 537 537

Píše se rok 1962 a patnáct let po americké kapitulaci v Kalifornii vládne japonská okupační správa. Po Spojených státech ale za japonského pobaveného přihlížení a německého běsnění koluje podivná kniha, v níž Spojenci druhou světovou válku neprohráli. Pravda o světě naruby se snad skrývá v narážkách věštební Knihy proměn I-ťing, jejíž náznakovou řeč se snaží rozluštit okupanti, kolaboranti i zahořklí vlastenci. Philip K. Dick získal za jednu ze svých nejpřístupnějších a zároveň nejmnohoznačnějších knih v roce 1963 svou jedinou cenu Hugo za nejlepší vědeckofantastický román, dnes jde o obecně uznávanou klasiku alternativní historie a jako taková se nedávno dočkala rovněž zdařilého seriálového zpracování. Nové ilustrované vydání je opatřeno obsáhlou předmluvou věhlasné spisovatelky Ursuly K. Le Guinové.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Man in the High Castle , 1962


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muž z vysokého zámku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (83)

debreno
22.05.2024 2 z 5

Až ma zaskočilo, aká nepútavá kniha to bola. Veľmi neoceňujem prehnane veľa dejových línií, v ktorých ale chýbala postavám nejaká hĺbka (čo tu snáď vytkol takmer každý, takže to nie je len môj subjektívny pocit.) Prostredie a nápad fajn, aj celkom dobre vykreslené, ale vlastne som si z tej knihy až toľko neodniesol, ako som možno čakal, skôr ona zobrala mne čas :) Tento pocit po dočítaní som nemal veľmi dávno.

Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Poměrně náročná kniha vystavěná na zajímavých myšlenkách (zejména závěr a celkové vyznění mě dost ohromily - i když hodně lidí by asi řeklo, že je to Dickovská klasika). Bohužel provedení bylo poměrně slabé. Od poměrně plochých postav, které často jednají zcela nepochopitelně, přes poměrně matoucí scény až k neustálému používání orákula. Je otázka, jestli orákulum bylo skutečně nutné k závěrečnému odhalení, myslím, že by se dal najít i lepší způsob. Co mi vadí při zpětném pohledu hodně byly dějové linie (ačkoliv samotného děje bylo fakt maličko), které prakticky nikam nevedly - nebo mi jejich smysl unikl. Měl jsem pocit, že sloužily pouze jako pomůcka k popisu alternativního světa, případně k navození myšlenek, ale nikdy ne kvůli ději.
Kladně naopak hodnotím světotvorbu a pěkné vykreslení rozdílů mezi jednotlivými národy. Alternativní San Francisco je vykresleno velmi uvěřitelně a barvitě. A samozřejmě alternativní realitu v alternativní realitě (díky Ducku, že tam nebyl třetí stupeň).
Nápad a myšlenky, které kniha obsahuje by byly na 5*, ale vzhledem k tomu, že většinu knihy tvořila jen nepříliš záživná vata s plochými postavami, dávám celkově 3*. Z tohoto námětu mihl autor rozhodně vytěžit víc.


ArkAngel
03.03.2024 5 z 5

Stejně jako v případě Blade Runnera jsem i u Vysokého zámku viděl nejprve seriálovou adaptaci. Ta látku posouvá o několik úrovní ještě dál, ale i samotná předloha je má své vlastní kouzlo. V alternativní historii (kdy Němci a Japonci vyhráli válku) totiž nesledujeme ty nejdůležitější politické figury, ale vlastně docela obyčejné lidi, kteří se v tomhle děsivém světě musí pohybovat. Kromě politických otázek je kniha také hodně mystická. Velkou roli v ní totiž hraje I-ťing, se kterým se téměř všichni radí a snaží se předvídat budoucnost. Rád bych řekl, že je škoda, že v tomhle světě Dick nepokračoval... ale máme tu zmíněný seriál, kterému se podařilo látku vyždímat na celé čtyři série... a to vlastně i stačí.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Mrtvá říše, Mrazení a další knižní novinky (18. týden)

28.04.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1963 - Hugo Award (Best Novel)


Kniha Muž z vysokého zámku v seznamech

v Právě čtených15x
v Přečtených696x
ve Čtenářské výzvě59x
v Doporučených33x
v Knihotéce277x
v Chystám se číst283x
v Chci si koupit73x
v dalších seznamech12x