Stvůra přehled

Stvůra
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464930/bmid_stvura-ctL-464930.png 4 1125 1125

V Holicích je nalezeno surově zbité a rozřezané tělo mladé dívky. Vyšetřování se ujímá výkonná a cílevědomá komisařka Laura Linhartová, nepříliš populární mezi svými spolupracovníky, spolu s novým kolegou Adamem Benešem. Hlavním podezřelým se stává nedávno usvědčený vrah, který má na svědomí podobnou vraždu. Shodné znaky mezi oběma případy jsou sice nepřehlédnutelné, ale brzy se ukazuje, že jde o podobnost pouze zdánlivou. Na scéně se objevuje neznámý vrah číslo dvě a dvojice kriminalistů se pouští do zapeklitého vyšetřování plného nečekaných odhalení.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stvůra. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (326)

Atanone
dnes 4 z 5

Tak tu zase máme někoho, kdo má evidentně načteno, umí zaujmout, udrží napětí a dovede naservírovat dobrou krimi v českých kulisách.
Autorka má dobře vyvinutou schopnost šikovně mlžit, ale nechávat v té mlze dost křiklavé drobečky nápověd. To mě moc bavilo a pátrač ve mně vyrazil po stopě jako ohař.
Děj příběhu je rozdělen na tři části, z nichž ve dvou prvních se zdařile nic nedaří, ale dozvíme se spoustu věcí, mezi nimi i to, co snad ani vědět nechceme. Tím křiklavější je pak poslední část, kde už vraha známe a je tu dost křečovitá snaha, aby věci šly, a to až americky neuvěřitelně.
Co se týče hlavních postav, Laura mi byla hrozně sympatická. Přesto, že se jeví, jako by na čele měla neonový nápis "Pozor, jsem kaktus a píchám", což by se v jejím případě dalo chápat i v jiném významu toho slova, potkat ji v reálném světě, věřila bych jí. Její buldočí vytrvalost přijít věcem na kloub a jít po stopách, ať už ji zavedou kamkoli, budí důvěru. Naproti tomu Adam, o kterém by jistě v posudku bylo napsáno to známé "v kolektivu je velmi oblíben", mě ztratil tím, jak se dobrý doktor Jekyll změnil v pana Hyda kdykoli věci nešly, jak chtěl, případně mu došly argumenty. Policista, který si vezme do hlavy, že ví a je schopný to z podezřelého třeba i vymlátit, není někdo, koho bych chtěla potkat v reálném životě a po dočtení knihy dumám, jestli mám chuť se s ním znovu potkat literárně. Jeho přerodu v chápavého, snad vřelého parťáka, prostě nevěřím. Někdo, kdo má sklony k agresi a navíc dělá stresující práci, která mu dává možnost zneužít své postavení, je tikajcí bomba i pro své blízké. Posledních pár kapitol a závěrečných růžových vět knihy mě nepřesvědčilo, abych na něj změnila názor. Při tom, kolik detailů měla autorka dobře promyšlených, přemýšlím, jestli byl její úmysl vytvořit postavu fyzicky přitažlivého vyšetřovatele, který jeví podobné psychopatické vlastnosti, jako ti, které má zatýkat a jestli se tyto zkraty objeví i v dalších dvou dílech série. To se ovšem hodně dlouho nedozvím, pokud vůbec. Spíš se poohlédnu po jiných knihách autorky.

TuskaJ
29.05.2024 3 z 5

Na knihu jsem se, vzhledem k pěkným hodnocením, velmi těšila. Trochu zklamání. Příběh jednoduchý, vraha čtenář, na rozdíl od kriminalistů, odhalí v půlce knihy, charakteristika hlavních postav povrchní a jejich jednání nelogické. Přidala jsem hvězdičku za to, že se děj odehrává v českém prostředí.


limruska
12.05.2024 3 z 5

Začátek byl dlouhým popisováním táhlý, ale pak už byl děj svižnější. První knihu autorky hodnotím vlastně jako skvělou, i když nej počet hvězd nedávám, to si nechám na další díly, určitě se bude zdokonalovat.

všechny komentáře

Související novinky (6)

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023


50 nejčtenějších knih letošních prázdnin

01.09.2023


Velký dům, tři mrtvoly a jeden nezvaný host...

19.02.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2021 - Cena Jiřího Marka


Kniha Stvůra v seznamech

v Právě čtených17x
v Přečtených1 434x
ve Čtenářské výzvě240x
v Doporučených58x
v Knihotéce348x
v Chystám se číst615x
v Chci si koupit133x
v dalších seznamech11x