Dobrodinci přehled

Dobrodinci
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499037/bmid_dobrodinci-yvW-499037.jpeg 4 33 33

První díl strhující finské bestsellerové krimi série. Blíží se letní slunovrat a před branami vily velkopodnikatelské rodiny proslulé dobročinností se objeví modrý lodní kontejner, který sice koncernu Lehmusojových patří, ale nikdo neví, kdo ho tam nechal dovézt. Ze stejně nevysvětlitelného důvodu je kontejner plný vody a uvnitř se jako v obrovském plechovém akváriu vznáší utopená žena tmavé pleti. Podivný zločin začne vyšetřovat komisařka Paula Pihlajová a stopy ji zavedou až do Afriky, kde zakladatel koncernu Hannes svého času podnikal a díky rozvojové pomoci zarážejícím způsobem zbohatl. V základech se přitom otřásá i život samotné komisařky, protože za vraždu byl právě odsouzen jeden dvacetiletý narkoman, s nímž ji pojí bolestný vztah. Paula trpí pocity viny a snaží se přijít na kloub tomu, jak se mladík dostal na scestí. Ve vyšetřování mezitím všechny stopy ukazují k rodině Lehmusojových, avšak zároveň se kolem nich stahuje smrtící smyčka.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host
Originální název:

Kontti , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobrodinci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

nela3812
29.05.2024 3 z 5

Severské krimi a thrillery jsou ve většina případů sázka na jistotu. V tomto případě se sice jednalo o příjemné čtení, ale protože už mám v tomto žánru trochu načteno, neoslovilo mě to natolik, abych o knize všude básnila. Napsáno je to však poměrně svižně a pokud chcete dát příběhu šanci: příliš času vám neukradne.

Musím vyzdvihnout velmi zajímavý a především zamotaný případ z lodního kontejneru. Autoři pracovali na velmi tenkém ledě, když jako oběť vybrali ženu tmavé pleti. Obávala jsem se, že se příběh bude až příliš točit okolo rasismu a předpojatostí, a vyšetřování tak bude velmi předvídatelné. Byla jsem mile překvapena, když se těchto témat nedotkli a barva pleti nikterak výrazně neovlivnila běh příběhu. Na druhou stranu však vyšetřování probíhalo velmi pomalu, utahaně. Hledání stop mi přišlo náhodné. Měla jsem pocit, že jim toho hodně spadlo do klína tak nějak samo. A to mě u tohoto žánru opravdu nebaví.

Hlavní postavy vypadají sympaticky a realisticky, čehož si můžeme všimnout především u vedlejších linek, které autoři rozvíjejí. Věřím, že se v dalším díle dozvíme mnohem více detailů z jejich životů.

Druhý díl již doma mám, tak se do něj ze zvědavosti určitě pustím :)
Hodnocení: 3/5

eDex
08.05.2024 4 z 5

Velmi dobře napsaná detektivka. Zajimavá zápletka, dobře napsané postavy, dobře se to četlo, všechno dávalo smysl až do vyšponovaně napínavého závěru.
Nechápu nízká hodnocení.


alzbeta4340
20.10.2023 5 z 5

Mírný spoiler: Čtivá a určitým věcným způsobem napsaná detektivka z Finska. Komisařka Paula řeší případ mrtvé Afričanky nalezené v lodním kontejneru před venkovskou vilou bohaté rodiny. Děj byl zajímavý, mírně překvapivý a rozhodně jsem ocenila, že se autoři vyhnuli motivu nelegálního přistěhovatelství a zločineckých mafií. Taky vyšetřující policistka byla sympaticky normální žena se všemi svými starostmi. Knihu ráda doporučuji, zde na DK si určitě zaslouží hodnocení v červených číslech.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Vypravěč, Magie havranů a další knižní novinky (41. týden)

09.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dobrodinci v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených40x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených2x
v Knihotéce76x
v Chystám se číst58x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech1x