Mučitelův stín přehled

Mučitelův stín
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495901/bmid_muciteluv-stin-1AN-495901.jpg 4 77 77

Kniha Nového Slunce série

1. díl >

Životní dráha mučednického učně Severiána se zdá být jasně daná: v patřičném věku se stane tovaryšem a posléze mu jeho nadání možná vynese i pozici cechovního mistra. On však z lásky poruší pravidla cechu a je nucen odejít ze svého sídla v Citadele nad městem Gyoll do vyhnanství, vybaven pouze jedinečným popravčím mečem a mučednickým pláštěm, černějším než nejčernější čerň. Ovšem ještě než vůbec vyjde za hradby města, čeká jej duel se smrtícími květinami, setkání s obrem, vize vznášející se katedrály nebo návštěva botanické zahrady, jež může citlivější návštěvníky snadno uhranout tak, že už z ní nikdy neodejdou… Mučitelův stín započíná čtyřdílnou ságu Kniha nového Slunce, spletitý příběh z daleké budoucnosti, kdy lidstvo spolu s narudlým hasnoucím Sluncem zvolna dožívá a někdejší rozmach je jen vzdálenou vzpomínkou. Tetralogie proslula vysokou literární úrovní a představuje vrchol subžánru nazývaného „umírající Země“.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Shadow of the Torturer , 1980


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mučitelův stín. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

Janadvorackova
08.04.2024 4 z 5

Ach! Moje srdce se telelí blahem, skotačí a nepravidelně se zastavuje a zase rozbíhá, když čtu příběh, který je jako by spíš fantasy, ale jehož základy, svět, společnost, stojí na zárodcích techničtější civilizace.
Představuji si nás - naše potomky, kteří se frajersky vydají ke hvězdám, jiným planetám a tam... se cosi po... kazí, za což společnost zaplatí ztrátou vědomostí. No a to nevyhnutelně vede kam?
Jo, přesně tam.
Příběh takové náznaky předestřel a mě vždy spíš baví taková ta (nevím, jestli mě pochopíte), šedivá realita, než černé a bílé dějiny, charaktery, osudy.

Příběh je psán trochu archaicky, ale to dodává na zajímavosti.

Thekingofdisco
05.04.2024 5 z 5

Tak, chtělo to jedno čtení v angličtině, další v češtině, naposlouchat podcast, kde rozebírají obsah každé kapitoly a troufám si tvrdit, že jsem do toho pronikl.
Musím říct, že mě trochu mrzí, jakého přijetí se mistru Wolfemu dostává v Česku. Celá Kniha nového Slunce je dost možná nejkomplexnější věc, jakou jsem kdy četl. Je třeba mít na paměti, že Wolfe je jako kouzelník, k jedné ruce přitáhne pozornost diváka, ale skutečné kouzlo probíhá rukou, na kterou se pozornost neupírá. To, co je nám předkládáno jako hlavní děj, vlastně vůbec hlavním dějem není. Severián lže. Je potřeba číst mezi řádky, zaměřit se na věci, které neříká, ale z kontextu, z jedné jediné větičky, vyplynou. Věci, které my známe a používáme mohou být nazývány úplně jiným slovem. Hned na druhé straně je jasný důkaz, že Severiánova paměť není tak dokonalá, jak sám říká. U jiného autora by to mohla být chybka, nesouvislost. Zde je to záměr. Nebojím se říct, že téměř každá věta má svůj význam, něco skrytého, určitou symboliku. Rozhodně nejde o knihu, kterou čte člověk k odpočinku.
Není to kniha pro každého, a je naprosto v pořádku, když zrovna tohle někomu nevyhovuje. Troufám si ale říct, že pokud Knize nového Slunce dá někdo špatné hodnocení, prostě ji nepochopil. Wolfe byl totiž absolutní génius.


Šajler
13.01.2024 odpad!

Vůbec jsem se nechytala.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vládce džinů, Spálené mosty a další knižní novinky (33. týden)

14.08.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1981 - World Fantasy Award (Novel)


Kniha Mučitelův stín v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených106x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených7x
v Knihotéce179x
v Chystám se číst144x
v Chci si koupit29x
v dalších seznamech7x

Štítky knihy

World Fantasy Award (cena)

Autorovy další knížky

Gene Wolfe
americká, 1931 - 2019
2022  75%Mučitelův stín
2023  80%Smiřitelův spár
2023  82%Liktorův meč
2024  90%Autarchova citadela