Kat a blázen přehled

Kat a blázen
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50521/kat-a-blazen-Lws-50521.jpg 5 69 69

Kat a blázen je divadelní hra autorů Jana Wericha a Jiřího Voskovce s hudbou Jaroslava Ježka, uvedená v Osvobozeném divadle v roce 1934. Hra získala podtitul satirická fantazie o deseti obrazech. Ve své předmluvě k této hře napsali Werich a Voskovec, že by radši psali pro své divadlo "divoké fantazie, bláznivé frašky a absurdní pohádky". Proč? Jelikož správné divadlo má diváky odvést na míle daleko od šedé skutečnosti do časoprostoru nereálného, absolutně vymyšleného a nesmyslného. Jenže jelikož se psal rok 1934 a skutečnost kolem nich nebyla šedá a obyčejná, ale stala se "strašlivou konkurentkou tohoto ideálního divadla", rozhodli se nezůstat k ní chladnými, ale naopak na ni reagovat. Od poetismu přešla tvorba Osvobozeného divadla k satirické, ostře společensky zaměřené tvorbě, která měla reagovat na to, co se právě děje: Adolf Hitler v Německu uchvátil moc a začal se zbavovat svých odpůrců těmi nejkrutějšími cestami. Nezaměstnanost rostla a hospodářská krize byla v plném květu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kat a blázen. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

PavelDostál
04.06.2023

Kniha má provokativní příběh přesto ale plný vášně a emocí. Hlavní postavy, Kat a Blázen, se dají popsat jako protiklady, které představují lidskou psychiku a touhu po svobodě. Poetický příběh nabízí intenzivní atmosféru a poutavý zážitek. Dotýká se temných a kontroverzních témat a vyvolává otázky o lidské podstatě a vztazích.

jprst
18.04.2022 5 z 5

Tohle objektivně hodnotit nedokážu. Začnu o hodnocení uvažovat a takřka okamžitě se mi vybaví oba autoři, tedy především pan Werich, a výsledek je jasný a ani jiný podle mne být nemůže.


a304
10.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Werich je pokaždé skvělý, působí jako křesadlo, je jiskrný a srší nápady. Dokáže zapálit pomyslný oheň , v tom nejlepším smyslu a osvětlit temné kouty lidské duše. Moc se mi líbí. Kdykoliv ho čtu, jakoby tu byl a připadá mi pravděpodobné, že dokáže být na mnoha místech současně.
Doporučuji od autora snad cokoliv, zatím se těším na to, co ještě neznám.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kat a blázen v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených110x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených5x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x

Autoři knihy

Jan Werich
česká, 1905 - 1980
Jiří Voskovec (p)
česká, 1905 - 1981