Ester přehled

Ester
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528592/bmid_ester-6581e0ba9919b.jpg 5 84 84

Po atentátu na Heydricha je msta ze strany Němců velmi krvavá a Praha se ocitá v sevření strachu. Mladá Lída se za těchto okolností nedobrovolně uchyluje ke své tetě daleko na venkov. Tam se ovšem sama brzy vystavuje mnohonásobně většímu nebezpečí, když souhlasí, že se pokusí zachránit před transportem do koncentračního tábora čtyřletou židovskou holčičku a ukrýt ji na tetině statku. Má vůbec naději, aby ve vsi, která je neustále pod dohledem gestapa a kolaborantů, přečkala bez úhony až do konce války a odevzdala pak holčičku zpět své židovské kamarádce? A je možné, aby v prostředí nejistoty, kde se nedá nikomu opravdu věřit, našla svoji životní lásku?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ester. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (31)

Marekh
dnes 5 z 5

Román ESTER je moje první přečtená kniha od této autorky. A jsem z knihy nadšený a kniha se mi líbila. Ptám se sám sebe, proč jsem si už dávno něco nepřečetl od Markéty Práškové? Asi proto, že není v lidských silách přečíst všechny knihy od českých autorů. Nicméně si určitě přečtu časem další knihy od této autorky.

Hlavní postavou je mladá žena LÍDA, která odjíždí k tetě MARII na venkov. Na tetině statku se pokusí ukrýt čtyřletou židovskou dívenku ANNU. Lída je žena z Prahy, takže pobyt na vesnici není pro Lídu zpočátku vůbec jednoduchý a navíc, když musí pracovat na statku. Líbilo se mi prostředí statku a to, jak se Lída nevzdala po tom všem, co prožila, a snaží se přizpůsobit novému prostředí. Její teta se starala o různá zvířata – krávy, kozy, králíky, koně, psa a také se starala o zahradu. Postupně s těmito denními úkony ji pomáhá Lída. Lída se seznamuje s novým prostředním a navazuje vztahy s novými lidmi. Pro mě byl zajímavou postavou KAREL.

Příběh se odehrává během 2. světové války. Ve vesnici probíhají časté kontroly gestapa, takže pro všechny obyvatele to bylo velmi těžké období. V této době existovali také kolaboranti, kteří spolupracovali s gestapem. Bylo nedostatek jídla, a navíc museli určitou část odevzdat Němcům.

Kniha byla čtivá a napínavá. Autorka píše moc pěkným stylem. Od knihy se těžko odcházelo, kniha mě k sobě připoutala a všechno jsem prožíval s našimi hrdiny. Líbila se mi také detektivní linka a romantika. Všechno bylo namícháno tak akorát. Románů z 2. světové války vychází nespočet, ale tento příběh byl zase úplně jiný a mile mě překvapil.

Střídají se části z minulosti (2. světová válka) a ze současnosti (rok 1969 a rok 1990). Do románu jsou vložena také INTERMEZZA. Líbily se mi části vyprávěné Lídou a Annou. Závěr byl pro mě hodně napínavý a překvapivý.

Kniha obsahuje PROLOG a EPILOG.

nada3314
včera 5 z 5

D O K O N A L O S T !
Již třetí kniha z pera české autorky, která se ke mně dostala a já nemohu nic jiného než smeknout pomyslný klobouk. Romány od Markét Práškové jsou už pro mě sázka na jistotu. Vždy jen čekám, kdy přijde ten správný čas na jejich čtení a vždy to stojí za to!
ESTER má opět překrásnou obálku, která uvnitř skrývá drsný, ale zároveň odvážný příběh Lídy, vše začíná rokem 1942. Lída je velmi odvážná žena, která se bez mrknutí oka vzdá své svobody a ujme se malé dcerky své nejlepší kamarádky. Jelikož kamarádka byla židovka, tak jí i jejího manžela poslali do transportu. Lída však neváhá, nehledá výmluvy, zapomene i na své přesvědčení, že by ona nikdy proti Němcům nebojovala. Aniž by to tušila, tohle co pro Ester udělala, byl jeden velký boj a já si jí za to velmi vážím.

Druhá neméně čtivá linka je z doby po Sametové revoluci, konkrétně rok 1990. Anna Durand, která skoro celý život žila ve Franci, přijíždí do Horky vyprávět svůj příběh.

Celá kniha ve mně zanechala velmi hlubokou emocionální stopu, zasáhla mě přímo do srdce. Autorka totiž umí, dokonale vylíčit atmosféru, ve které se děj odehrává. Její styl psaní je velmi autentický a čtivý, což umožňuje čtenáři plně se ponořit do příběhu a zamyslet se nad vlastními životními hodnotami a prioritami.

Jedním z hlavních poselství knihy je, že i ty nejhlubší rány se mohou postupem času zahojit, i když jizvy zůstanou. Bude na vše sama nebo se i na ni usměje štěstí?

Doporučuji ji všem, kteří hledají silný příběh plný emocí a životních pravd. Celkově je "Ester" vynikajícím literárním počinem, který si určitě zaslouží velkou pozornost. Kdo jste ještě knihy od autorky nezkusil, teď máte jedinečnou příležitost. Každá stránka stojí za to!


Vivetkav
25.05.2024 4 z 5

Tak si říkám, že už nic válečného číst nebudu, ale jak říká má knihovnice Janinka, vždycky si mě to najde.. a tento rok čtu knihy takzvaně z druhé strany.. žádné koncentrační tábory ani geta, tak je to, jak bych to řekla odlehčené a idylické, ale samozřejmě nechci zlehčovat těžkost doby.. krásně napsaný příběh, který mě na konci dojal k slzám.. šílená doba a děly se neuvěřitelné věci a je nádherné, když to někdo krásně sepíše, je třeba nezapomenout!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Dny v knihkupectví Morisaki, Pavučina lstí a další knižní novinky (7. týden)

11.02.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ester v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených105x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených7x
v Knihotéce54x
v Chystám se číst103x
v Chci si koupit41x
v dalších seznamech3x